Hames Rodrigez (©Reuters)
Hames Rodrigez (©Reuters)

Ančeloti bez Rodrigeza čeka zahuktali Čelsi, Plavci pobedom ističu kandidaturu za titulu

Vreme čitanja: 7min | sub. 12.12.20. | 11:08

Vila bez Barklija u derbiju Midlandsa, Njukasl bez velikog broja prvotimaca čeka Vest Bromvič. I danas promo kvote u Mozzartu

Vest Hem pobedom na Eland roudu protiv Lidsa (2:1) otvorio 12. kolo Premijer lige, a danas je na programu još jako interesantnih duela. Sredinom decembra se situacija u engleskom fudbalu zahuktava, kreće praznična groznica, klubove iz elitnog ranga počevši od tekućeg kola čeka pet mečeva u poslednjem mesecu 2020. godine.

Jedan od derbija kola igra se na Gudison Parku, Everton dočekuje Čelsi (21.00), Karlo Ančeloti će ugostiti svog nekadašnjeg učenika Frenka Lamparda. Italijan je sa klupe predvodio Plavce od 2009. do 2011. godine, zajedno su osvojili i titulu u Premijer lige, a Lampard je od Karletovih 76 utakmica na Bridžu odigrao 60 i postigao čak 32 pogotka, efikasniji je bio samo pod palicom Žozea Murinja.

Izabrane vesti

Karamele su odlično otvorile sezonu i na krilima Hamesa Rodrigeza, Dominika Kalverta-Luina i Rišarlisona istakli ozbiljnu kandidaturu za mesta koja vode u evropska takmičenja, ali se posle serije povreda slika ipak malo izmenila. U poslednjih sedam mečeva samo su jednom slavili (3:2 protiv Fulama), doživeli su i dva vezana poraza kod kuće (Mančester junajted i Lids). Interesantno je da je Ančeloti poslednji put vezao tri poraza kod kuće još u novembru 2006. godine, kada je predvodio Milan. Lista povređenih igrača pred vrlo važan meč sa Čelsijem duža je za jednog od najbitnijih pojedinaca, Ančelotijevog ljubimca Rodrigeza, koji je doživeo povredu lista protiv Barnlija minule sedmice i prema poslednjim informacijama sa Ostrva neće nastupiti u 12. kolu. Šejmus Kolman će biti spreman za duel sredinom naredne sedmice protiv Lestera, a van stroja su i Luka Dinj, Žan-Filip Gbaman i rezervni golman Robin Olsen.

Čelsi (©Reuters)Čelsi (©Reuters)

Što se tiče Lampardovih Plavaca, oni se nalaze u sjajnoj formi i čini se da su spremni da se posle dva vezana poraza sa Gudisona kući vrate podignute glave. Ne znaju za poraz u tekućoj sezoni Premijer lige od drugog gola i sudara sa Liverpulom (0:2), poslednji put su se na kolenima našli 29. septembra kada ih je Totenhem savladao u Liga kupu posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Sastav iz Londona je na tri poslednja gostovanja sačuvao mrežu, poslednji put su to učinili na četiri vezana susreta van svog stadiona u februaru 2016. godine, što je još jedan pokazatelj u kakvoj se formi nalaze. Povrede muče Hakima Zijeha i Kaluma Hadson-Odoija, ali zahvaljujući paklenoj konkurenciji na ofanzivnim pozicijama njihov izostanak se gotovo neće osetiti.

Promo kvota u Mozzartu na pobedu Čelsija u Liverpulu protiv Evertona, čak 2,00. Probajte da nađete negde veću.

U poslednjem međusobnom duelu Čelsi je još u martu slavio sa 4:0 na svom stadionu, ali je pre toga Everton vezao dva trijumfa kod kuće, pa sa nada i trećem vezanom protiv Plavaca na svom terenu. Prestonički klub slavio je tek tri puta u poslednjih 15 gostovanja na Gudisonu, dva puta kada su osvajali titule, pa je jasno da bi trijumf u gradu Bitlsa bio veliki podstrek za Lampardove pulene u borbi za tron u Engleskoj ove sezone.

Sve ukazuje na novi trijumf Plavaca ili makar 15. vezani meč bez poraza u svim takmičenjima za ekipu iz Londona. Džordan Pikford će definitivno biti nervozan pred svaki prekid večerašnjeg rivala, Olivije Žiru je u sjajnoj formi, a Kurt Zuma je zahvaljujući golovima nakon kornera drugi najbolji strelac ekipe sa Bridža u Premijer ligi ove sezone. Bez Rodrigeza, Lampardovoj ekipi i Eduardu Mendiju najveća opasnost pretiće od tandema Ričarlison - Kalvert-Luin, jednog od najboljih u ligi. Čelsi je i protiv Lidsa pokazao da ima problema kada brani napade preko levog boka, pa bi Brazilac mogao da bude najveća pretnja po zadnju liniju prestoničkog kandidata za tron.

U subotu je na programu i derbi Midlandsa (13.30), Vulverhempton će na Molinou dočekati Aston Vilu.

Četa Nuna Espirita Santa dočekuje velikog rivala nakon teškog poraza na Enfildu (0:4), gde se jasno videlo koliko će im u nastavku sezone nedostajati napadač Raul Himenez. Podsetimo, Meksikanac je krajem novembra, na samom početku susreta sa Arsenalom u 10. kolu, doživeo tešku povredu glave, posle sudara sa Davidom Luizom. Podvrgnut je i hirurškom zahvatu zbog frakture lobanje, nedavno je pušten na kućno lečenje i njegov oporavak ide dobrim tokom, ali još uvek nema informacija kada bi mogao da se vrati na teren. Napad Vukova bez bivšeg fudbalera madridskog Atletika i Benfike nije isti, velika odgovornost pala je na Podsensea i Pedra Neta, na gostovanju aktuelnom šampionu se nisu snašli. Van stroja je i dalje Džoni Kastro, ostatak ekipe je na raspolaganju portugalskom stručnjaku.

Din Smit sa druge strane ne može da računa i dalje na Ros Barklija, pozajmljeni vezista Čelsija se oporavlja od povrede, ali neće biti u protokolu za derbi na Molinou. Dobra vest je povratak Bjorna Englesa u stroj, mladi Kinan Dejvis i golman Tom Hiton su na putu oporavka, dok napadača Veslija neće biti u protokolu do naredne godine.

Vulverhempton je primio tek pet golova kod kuće u tekućoj sezoni, doživeli su poraz od Mančester sitija na startu (1:3), da bi potom na Molinou mrežu još po jednom tresi Njukasl i Sautempton, koji su se kući vratili sa po bodom. Aston Vila sa druge strane briljira na gostovanjima, slavili su protiv Fulama, Lestera i Arsenala, ali kod kuće beleže slabe rezultate, pa su zaključno sa porazom od Vest Hema na Vila parku u minulom kolu doživeli skupa četiri poraza na poslednjih pet mečeva u elitnom rangu.

Vukovi su primili tri ili više gola na tri utakmice od 11 odigranih u elitnom rangu ove sezone, prošle sezone su recimo u samo dva navrata primali više od tri pogotka, dok je Aston Vila postigla makar gol na 12 od poslednjih 13 utakmica u Premijer ligi, ukupno 25 pogodaka (velikim udelom i zbog senzacionalne pobede nad Liverpulom od 7:2).

Kada su u pitanju međusobni duelu, Espirito Santo je minule sezone u oba navrata nadmudrio Smita, ima Portugalac zaista sjajan učinak protiv engleskih trenera na svom terenu, izgubio je samo dva susreta kod kuće od domaćih stručnjaka u Premijer ligi, poslednji ga je u njegovom domu savladao Frenk Lampard (2:5) još minule sezone, od tada je vezao devet susreta bez poraza.

Miriše na golove na stadionu Vulverhempton Vonderersa, a ako potugalska kolonija sa Molinoa ne pronađe način da nadomesti učinak Raula Himeneza, čini se da bi Vila mogla da napravi iznenađenje i u velikom derbiju izbegne stvaranje niza od tri meča bez trijumfa.

Od 16.00 na programu je i susret Njukasla i Vest Bromvič Albiona. Svrake su propustile minulo kolo zbog pojave virusa korona u svojim redovima, čitava ekipa provela je nekoliko dana u karantinu, te nisu bili u mogućnoti da izađu na megdan Aston Vili prošlog petka. Trener Stiv Brus nije hteo da imenuje zaražene igrače, ali je istakao da će mu za susret sa Begisima nedostajati "dobar deo" prvog tima. Van stroja su definitivno Dubravka i Damet zbog povreda, ali i engleski mediji ne žele da se bave spekulacijama, pa će postava domaćina na Sent Džejms Parku biti enigma do poslednjeg trenutka.

To bi mogao da bude problem i za Slavena Bilića, koji praktično ne zna šta ga očekuje na jako bitnom gostovanju. Hrvatski stručnjak ne može da računa na Mateusa Pereiru, koji je u minulom kolu zaradio crveni karton, što je i kumovalo teškom porazu od Kristal Palasa (1:5). Zbog debakla kod kuće je predstojeći meč povratnika u elitni rang jako bitan.

Poslednji put su se Njukasl i VBA sastali u aprilu 2018. godine, gosti su slavili na Sent Džejms Parku sa minimalnih 0:1. Svrake su u 10. kolu savladale Kristal Palas nakon dva vezana poraza, dok su Bilićevi puleni pre teškog poraza od Orlova iz prestonice uspeli da savladaju Šefild na Hotornsu. Ekipa Stiva Brusa mirna je u sredini tabele sa 14 bodova iz 10 odigranih mečeva, dok Vest Brom u meč 12. kola ulazi sa pretposlednjeg mesta i osam bodova manje od narednog rivala.

Njukasl je favorit, ali sve će zavisiti od sastava koji Brus bude izveo na teren, tačnije od igrača koje u ovom trenutku ima na raspolaganju. Vest Bromvič može da se nada, čini se da je ovo jedna od boljih prilika da se kući sa gostovanja vrate sa bodovima.

PREMIJER LIGA – 12. KOLO

Petak

Lids – Vest Hem 1:2 (1:1)

/Klih 6p – Souček 25, Ogbona 80/

Subota

13.30: (2,60) Vulverhempton (3,20) Aston Vila (2,80)

16.00: (2,45) Njukasl (3,10) VBA (3,10)

18.30: (4,30) Mančester J. (3,60) Mančester S. (1,85)

21.00: (4,30) Everton (3,50) Čelsi (2,00)

Nedelja

13.00: (1,78) Sautempton (3,50) Šefild J. (4,90)

15.15: (4,30) Kristal Palas (3,50) Totenhem (1,87)

17.30: (8,00) Fulam (5,30) Liverpul (1,35)

20.15: (1,60) Arsenal (3,80) Barnli (6,00)

20.15: (2,05) Lester (3,40) Brajton (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Stiv BrusNuno Espirito SantoRaul HimenezKarlo AnćelotiRos BarkliSlaven BilićFrenk LampardHames Rodrigez

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara