Vinsent Jansen slavi pogodak sa saigračima (©AFP)
Vinsent Jansen slavi pogodak sa saigračima (©AFP)

Antverpen pred Ligom šampiona posle 66 godina, AEK 1/12 sa Belgijancima

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.08.23. | 11:49

Mark van Bomel i Matijasa Almeida, nekada vrsni igrači sredine terena, ukrstiće koplja u prvom susretu plej-ofa za plasman u grupnu fazu evropske elite

Poznata himna UEFA Lige šampiona čuće se u utorak veče u Belgiji, Poljskoj i Škotskoj u okviru plej-ofa za najjače klupsko kontinentalno takmičenje. Još šest karata je dostupno, a popularna melodija jasan je signal igračima da je grupna faza nadohvat ruke. Kao šampion Belgije, Antverpen je na korak da stigne do evropskog krema prvi put u istoriji, dok je prvak Grčke AEK tek za vikend obezbedio kartu za plej-of - i to na izuzetno dramatičan način. Eliminisao je Dinamo Zagreb sa dva postignuta gola u zaostavnom vremenu.

Poslednji – i jedini – put da je Antverpen imao priliku da se takmiči na najvišem evropskom nivou bio je pre "čitave večnosti", pre skoro sedam decenija. U sezoni 1957/1958, Crveni su se takmičili sa Real Madridom u prvom kolu tadašnjeg Kupa Evrope. Antverpen se tada hrabro branio na Bosuilu i izgubio rezultatom 1:2, a u revanšu na Bernabeuu je poražen sa 6:0.

Izabrane vesti

Iza Antverpena je bajkovita sezona. Iskusni kapiten Tobi Aldervejreld je u 94. minutu u direktnom duelu sa Genkom postigao gol za izjednačenje 2:2, koji je najstariji klub učinio šampionom Belgije. Prvi put od 1957. Veliki stari je krunisan, a ujedno je osvojio i pehar Kupa. Tim trenera Marka van Bomela osvojio je odlučujući poen prošle sezone u gostima, ali je postavio temelje za prvu ligašku titulu posle skoro 70 godina u domaćim utakmicama. U protekloj sezoni Župiler Pro lige Antverpen je odigrao 20 utakmica kod kuće, od kojih je 15 rešiop u svoju korist, Uz tri remija i samo dva poraza.

21.00: (2,20) Antverpen (3,30) AEK (3,40)

Van Bomelovi puleni su već ove sezone uspeli da pokažu snagu, jer je tim u prethodne dve utakmice kod kuće bio besprekoran. Dve utakmice, dve pobede i impresivna gol-razlika 7:0. Najbolji igrač do sada je 29-godišnji bivši holandski reprezentativac Vinsent Jansen, koji je već postigao četiri gola.

Generalna proba za prvu utakmicu nije završena na zadovoljavajući način uprkos golu Jansena. U gostima Levenu bilo je samo mršavih 1:1, tako da je Antverpen ostao bez trijumfa u drugom gostovanju u sezoni. Utoliko je važniji pozitivan rezultat u utorak uveče na domaćem terenu.

Odluka o tituli u Belgiji nije bila za one sa slabim srcem, ali je i AEK na veoma dramatičan način obezbedio plasman u plej-of. Prva utakmica protiv zagrebačkog Dinama je morala da bude odložena zbog sukoba navijača - uključujući i jedan smrtni slučaj - a UEFA je imala malo vremena. Bez daljeg odlaganja, subota je izabrana kao termin za revanš kako ne bi bilo daljih pomeranja.

AEK je pobedio u prvoj utakmici na Maksimiru sa 2:1, iako je na pauzi gubio 1:0. Tada su izabranici Matijasa Almeide pokazali izdržljivost i u 90. minutu postigli pogodaka za pobedu. Na domaćem terenu, žuto-crni su gubili sa 2:0 i sve je išlo ka tome da će morati da se zadovolje Ligom Evrope. Ipak, džoker Serhio Arauho postigao je gol za 1:2 u 92. minutu, što bi rezultiralo produžecima, pre nego što su stvari postale dramatične.

AEK-u je dosuđen penal u desetom minutu nadoknade, koji je hrvatski golman Dominik Livaković odbranio, ali je bio nemoćan kada je njegov sunarodnik Domagoj Vida naleteo i udarcem glavom obezbedio Mijatu Gaćinoviću i ostalim saigračima ulaznicu u plej-of.

Dve utakmice sa ukupno sedam golova su retkost kada je reč o AEK-u. U osnovi, grčkim fudbalom dominira odbrana, dok je na međunarodnom planu, s druge strane, nivo konkurencije znatno veći.

Antverpen i AEK Atina tek treba da se bore na takmičarskoj sceni, ali su gosti pobedili samo u jednom od prethodnih 12 okršaja sa belgijskim protivnikom, nudeći Van Bomelovoj ekipi nadu u produženu avanturu Lige šampiona.

LIGA ŠAMPIONA, PLEJ-OF - PRVI MEČEVI

Utorak

21.00: (2,20) Antverpen (3,30) AEK (3,40)

21.00: (2,75) Rakov (3,00) Kopenhagen (2,85)

21.00: (2,85) Rendžers (3,35) PSV (2,50)

Sreda

21.00: (1,70) Braga (3,50) Panatinaikos (5,50)

21.00: (2,45) Makabi Haifa (3,40) Jang Bojs (2,85)

21.00: (2,75) Molde (3,35) Galatasaraj (2,55)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaplej-of za Ligu šampionaAntverpenAEKAEK Atina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara