Arne Slot - da Bajern ponovo postane mašina! I ko je čovek s kojim Bavarci odmah postaju favoriti za LŠ?

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.03.24. | 10:24

Ukoliko prođu Lacio i onda ga postave umesto Tomasa Tuhela, razume se...

Bajern za nešto više od 24 sata igra veoma važnu utakmicu protiv Lacija, za Tomasa Tuhela to su kvalifikacije za ostanak na klupi do kraja sezone (ukoliko Bavaraci ne prođu dalje biće smenjen navodno iste večeri), međutim u Nemačkoj je i dalje glavna tema ono što će biti od leta, odnosno ko će biti odabran da zasedne za kormilo jednog od najmoćnijih klubova sveta na duže staze.

Tako je od kasno sinoć u konkurenciji još jedno zanimljivo ime - Arne Slot! Nemačke kolege na ostavljaju dilemu da Ćabi Alonso ostaje prioritet broj jedan, ali u u klubu veruju da bi pregovori u jednom času mogli da postanu veoma komplikovani usled konkurencije Liverpula i Real Madrida, koji će, spekuliše se, pokušati da ubedi mladog stručnjaka da ostane još jednu sezonu u Leverkuzenu, a onda ga uzme za sebe, kada Karlu Ančelotiju istekne ugovor na leto 2025.

Izabrane vesti

"Bajern trenutno razmatra iznenađujuću alternativu - šefa struke Fajenorda Arnea Slota koji je u poslednje dve godine proglašen za najboljeg trenera Holandije, pobornik je visokog presinga, ekstremno brze tranzicije i atraktivnog fudbala. Holanđanin bi definitivno mogao da bude najozbiljnija opcija ukoliko pregovori sa Alonsom propadnu", pišu Nemci.

Tomas Tuhel usporio je Bajern do mere negledljivosti, možda i najbržu ekipu na svetu učinio je klasičnim 'dizelašem', a broj atraktivnih mečeva pod njegovim vođstvom staje na prste jedne ruke. Rekordni šampion čak je doživeo da se Leverkuzen i Lajpcig 'baškare' u njegovom dvorištu, pa mnogi stručnjaci veruju da je Slot pravi izbor za povratak na pravi put.

Holanđanin ima 45 godina, u karijeri je vodio samo dva kluba - AZ Alkmar i Fajenord - i u oba beskompromisno forsirao svoje ideje. Za razliku od trenera tradicionalne nizozemske škole, Slot ne voli duge napade, serije kratkih pasova i lagano osvajanje prostora. U suštini, izbegava sve ono što je Pepu Gvardioli zamerano dok je bio u Minhenu. Otuda dolazimo do zaključka da ako Jirgen Klop za sebe kaže da njegovi timovi igraju „hevi metal fudbal“, onda ćelavac iz Fajenorda preferira "spid metal".

Formaciju retko menja, najčešće je u 4-2-3-1, gde lopta doslovno leti po terenu: bekovi se transformiršu u krila, idu do protivničkog gola sa oba boka, golman ulazi između štopera da igra trećeg centarhalfa... Sa distance pucaju svi!

Njegov stil verovatno najbolje oslikavaju brojke. Primera radi, meč Lige Evrope protiv Šahtjora, rezultat 1:1, odnos šuteva na gol 21:5 za Fajenord. Još drastičniji primer je utakmica Kupa Holandije između Fajenorda i NEC-a. Rezultat 2:2, tim Arnea Slota prošao dalje na penale, a tokom 90 minuta igre uputio neverovatnih 50 udaraca na gol rivala?! U proseku, šut na svaka dva minuta!

Ništa bolje nisu prolazili ni lokalni rivali u Holandiji. Prošle godine u februaru, Fajenord je dočekao PSV Ajndhoven. Rezultat opet 2:2, gosti vodili sa 2:0, međutim sastav iz Roterdama uspeo je da se izvuče. Odnos šuteva na gol – 35:7.

Sa AZ Alkmarom Slot je umalo uzeo titulu u sezoni koja je prekinuta zbog korone, kada je bio bodovno poravnat sa Ajaksom na vrhu. Potom je sa Fajenordom došao do finala Lige konferencije, da bi prošle sezone glatko stigao do šampionske krune ispred Ajaksa i PSV-a.

Ugovor mu ističe 2026, ali izlazna klauzula nije velika kao kod Alonsa i iznosi svega 7.000.000 evra.

Do leta ima još dosta vremena, pa ono što trenutno više tišti Bajernove šefove jeste koga na klupu ukoliko Lacio sutra pevajući napusti Alijanc arenu. Pominjalo se ime Ole Gunara Solskjera, ali Lotar Mateus ima, tvrdi, bolji predlog. Legendarni as ubeđen je da bi 69-godišnji Herman Gerland mogao u preostala tri meseca dobro da odradi posao. Čak nevezano za meč protiv Rimljana. On bi ga svakako postavio...

"Mogu da zamislim Hermana kao glavnog trenera. Vole ga svi u klubu i poštuju. Nije veliko ime samo među igračima, nego i u klupskom okruženju. Umeo da bi stabilizuje ekipu, sa svakim od igrača je u dobrim odnosima. Sa njim na čelu svi bi mogli da pokažu koliko zaista vrede, a onda bi Bajern bio favorit za osvajanje Lige šampiona", kazao je Mateus za Skaj.

"Prosto je, Gerland ima tu moć da ujedini tim, da motiviše sve momke, da im ulije neophodno samopouzdanje. On je čovek koji unosi mir i donosi stabilnost. Takođe, neke od igrača poznaje po 20 i više godina", zaključio je Lotar.

Herman Gerland jedan je od onih ljudi iz senke, veliko ime Bajerna koje se ne eksponira. Punih pet godina vodio je amatere ovog kluba (1990-1995), potom je bio u Tenis Borusiji, Arminiji, Ulmu... U Minhen se vratio 2001. i od tada je tu. Ili vodi drugi tim, ili je asistent u prvom. Sarađivao je sa Jupom Hajnkesom, Karlom Ančelotijem, Lujem van Galom, Pepom Gvardiolom, Hansijem Flikom...

Niko od ovih veličina nije osporio njegov doprinos niti je želeo da ga menja po dolasku na mesto šefa struke. To svakako puno govori o njegovoj stručnosti, ljudskoj crti...

Kroz Gerlandove ruke u rezervnom timu prošli su igrači poput Filipa Lama, Tomasa Milera, Bastijana Švajnštajgera, Davida Alabe...


tagovi

Arne SlotHerman Gerland

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara