Arsen Venger (© Reuters)
Arsen Venger (© Reuters)

Arsen Venger sprema revoluciju fudbala: Mundijal i EP svake dve godine, kvalifikacije po mesec dana sa šest grupa

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.09.21. | 11:19

Više vremena za klupska takmičenja u cugu i za odmor igrača

Jednu revoluciju izvršio je u Arsenalu, drugu planira u FIFA. Dok je sedeo na klupi Tobdžija, klub iz Londona je imao dušu, igru, rezultate, a posle okončanja trenerske karijere i selidbe u funkcionerske vode Arsen Venger želi da rekonstruiše fudbal.

Kako reprezentativni, tako i klupski. Predlaže prekrajanje kalendara takmičenja tako da se na kraju svake sezone organizuje jedan veliki turnir (Mundijal ili kontinentalna prvenstva), da se kvalifikacije igraju u samo dva termina godišnje, čime bi se ostavio prostor da se klupske sezone ne prekidaju svaki čas.

Izabrane vesti

„Cilj nam je da unapredimo kvalitet fudbala tako što će takmičenja biti sve učestalija. Kalendar reprezentativnih utakmica je utvrđen do 2024, ali posle toga postoji mogućnost promena. Želimo da povećamo frenkvenciju mečeva, ali da nadmetanja uprostimo, da svako ima svrhu. Sve u korist fudbala“, ističe motive legendarni Venger na stranicama L'Ekipa.

Prema njegovim zamislima, reprezentativni fudbal bi se igrao po mesec dana u cugu. Početkom jeseni i proleća. Uz završni turnir na kraju svake sezone. Između samo klupski fudbal. U trajanju od po nekoliko meseci neprestano.

„Ideja nam je da kvalifikacione mečeve za plasman na velika takmičenja grupišemo u dva termina. Oktobarski i martovski. Na taj način bismo olakšali posao i klubovima i državnim selekcijama. Suština je da bismo na taj način svake godine imali jedne kvalifikacije i jedan završni turnir na kraju svake sezone. Jedne godine to bi bio Mundijal, naredne kontinentalna prvenstva. I opet iznova. A između termina za kvalifikacione utakmice igrači bi ostali sve vreme u klubovima koji ih plaćaju. Ljudima su u modernom dobu potrebna takmičenja čiji format lako mogu da razumeju, a gde će kvalitet biti koncentrisan“.

Sa pozicije direktora sektora za unapređenje fudbala u FIFA, Arsen Venger uverava da Svetskoj kući fudbala nije cilj zarada, već da u prvi plan stavlja igrače i – publiku.

„Nije reč o profitu, iz jednostavnog razloga što bi na programu bilo manje mečeva nego što je sad slučaj. Igrači bi ređe dobijali pozive u reprezentacije, samim tim bi se manje umarali. Ideja je da unapredimo kvalitet takmičenja, a ne da ostvarimo veći prihod. Pogotovo takva teza nema utemeljenje ako se zna da FIFA distribuira novac svim savezima kako bi radili na razvoju fudbala. Osim toga, posle svakog velikog takmičenja, igrači bi imali najmanje 25 dana odmora, što je više nego dosad“.

Kako bi sve izgledalo u praksi...

„Umesto da imamo deset kvalifikacionih grupa za SP ili EP, bilo bih ih šest. Možda i četiri. Po trenutnom planu na Prvenstvu Evrope učestvuju 24 reprezentacije od 54 države Starog kontinenta. Skoro polovina. Prijateljski mečevi gube značaj u očima publike, kvalitet kvalifikacionih opada, nije kao pre 15 ili 20 godina. Ljudi žele koncentraciju kvaliteta i lako razumevanje takmičenja. Moramo to da im omogućimo. Zato bismo samo oktobar i mart posvetili kvalifikacijama. Stvorila bi se tenzija kakva ne postoji danas. Radim na ovome već šest meseci, konsultujem ljude, 100 odsto su zainteresovani, ja bih glasao za ovaj predlog“.

Ističe da je dobio saglasnost nekadašnjih asova kakvi su Gari Lineker, Ronaldo Nazario, Kaka, Maskerano...

Navijači ne žele da se kvalifikacije razvuku na godinu ili godinu i po dana. Bolje da ih koncentrišemo na četiri ili pet sedmica. Ova ideja bi najranije mogla da zaživi od 2028, s obzirom da se već zna da će Mundijal 2026. organizovati Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko. A to znači kako bismo imali sedam godina da se prilagodimo budućnosti“.

Profitirali bi i klubovi.

Kao trener, ozbiljno bih razmotrio mogućnost da maltene sedam meseci (od oktobra do marta) neprestano imam sve fudbalere na raspolaganju. Razumem podrozrenje u prvi mah, ali 166 članova nacionalnih saveza je tražilo da se ovaj plan prouči. Smatram ga izvodljivim, sve dok postoji jednostavna organizacija. U kalendaru takmičenja mora da bude što manje razlika između obaveza klubova i reprezentacija. Samim tim će se smanjiti interkontinentalna putovanja igrača, manje vremena biće im potebno za oporavak, šokovi za organizam će se ubalažiti“.

Mala zabrinutost postoji kad se povede reč o tajmingu, činjenici da bi se prvak sveta menjao svake dve godine, zbog čega L'Ekip upoređuje to sa činjenicom da, na primer, sprinter ulože celog sebe četiri godine da bi se trkao deset sekundi i postao olimpijski šampion, a onda se tim zvanjem diči do narednih Igara.

Sportista stavlja svoju karijeru na kocku svaki put kad izađe na teren. Bilo koje takmičenje da je u pitanju. Sve vreme želi da se dokazuje, da se meri sa najboljima. Sigurno ne želi utakmice koje mu ništa ne znače i ne stimulišu ga. Ako želimo brinemo o privilegijama pobednika, onda bismo Prvenstvo sveta organizovali svakih deset godina. Nama nisu potrebna takmičenja sa popustom, već najbolja moguća ponuda. Problem ne može da predstavlja učestalost, već samo nedostatak kvaliteta“, smatra Arsen Venger.

Šta vi kažete?


tagovi

Arsen VengerFIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara