Deklan Rajs, Mateo Kovačić, Aleksis Makalister (©Reuters)
Deklan Rajs, Mateo Kovačić, Aleksis Makalister (©Reuters)

Arsenal i Liverpul imaju teži zadatak od Sizifa: Ne guraju kamen uzbrdo, već planinu

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.04.24. | 12:41

Geri Nevil iznenađen je što su Redsi i ovoliko izdržali u šampionskoj trci i najavljuje paljenje Pepove mašine

Daleko od toga da Premijer liga nije podložna veleobrtima, iznenađenjima i završnicama koja podsećaju na Hičkokovu režiju. Bilo ih je, međutim, te ’anomalije’ potrudio se Pep Gvardiola da suzbije. Otkako je došao na Ostrvo i postao kormilar Mančester Sitija, samo dva puta je titulu prepustio konkurenciji.

Prve sezone pehar je završio na Stamford bridžu, a u sezoni 2018/2019 na Enfildu. Zapravo, od trenutka kada je španski strateg vratio Građane na engleski tron, niz je uspeo da mu prekine samo Jirgen Klop. Prethodne sezone Arsenal je ispustio prednost koju je imao dobar deo godine, a posle jučerašnjeg raspleta sve ukazuje na to da bi Mančester Siti još jednu sezonu mogao da zaokruži titulom.

Izabrane vesti

Spotakli su se i Arsenal i Liverpul. Više nemaju prednost, zaostaju dva boda za Mančester Sitijem i veliko je pitanje imaju li čemu da se nadaju. Geri Nevil ne ostavlja previše prostora za preokret u šampionskoj trci, jer tek sada očekuje da se mašina Pepa Gvardiole upali i ubitačnim ritmom u finišu samelje konkurenciju.

Do kraja će Mikel Arteta i Jirgen Klop imati sizifovski posao, pa i teži od tog. Jer, neće gurati kamen ubrdo, već će morati da pomere čitavu planinu.

„Bio je to loš dan za Arsenal i Liverpul. Može da se desi da izgubite, ali morate da imate u vidu da je na suprotnoj strani savršenstvo. Jednostavno osećam da je za pobedu potrebno da pomere planinu“, rekao je Geri Nevil i nastavio:

„Zaista me je Liverpul iznenadio kod kuće protiv Kristal Palasa, stvarno sam iznenađen, iako su imali tešku nedelju. Arsenal je imao teži meč i u prvom poluvrmenu bio na visokom nivou. Možda je malo zloslutno, ali neizbežno je da se uključi mašina Mančester Sitija. Biće teško zaustaviti Pepa Gvardiolu da ne dođe do vrha“.

Ima jednu nedoumicu Geri Nevil, nepoznanica mu je kako će poraz od Aston Vile uticati na ekipu i može li sa ogromnim pristiskom da se izbori, prevaziđe poteškoće i eliminiše Bajern u Minhenu. Takav scenario dao bi timu vetar u leđa za dalje, ali...

„Sve ovo je bolno za Arsenal. Ne znam kako će se oporaviti do srede. Ne kažem da neće, ali Alijanc Arena je žestoko mesto. Sada ćemo videti od čega je Arsena satkan, a od jačeg je materijala no što je to bio prethodne sezone“.

Ako londonski klub ni ove godine ne dođe do titule, bitan je i način na koji će prvenstvenu trku završiti.

„Možete da budete drugi, ali radi se i o tome kako ćete do tog mesta doći. Kako ćete završiti. Prošle sezone znamo kako je bilo. Moraju da se postaraju da to urade na bolji način, ako već budu drugi ili treći u slučaju da Liverpul ostvari napredak“.

Iznenađen je i što je Liverpul ovoliko izdržao u šampionskoj trci, s obzirom na silne povrede i nedaće sa kojima se suočavao.

„Ako pogledate Liverpul, niko nije očekivao da će biti blizu. Da mi je neko rekao da će biti na dva boda minusa pet ili šest kola pre kraja, rekao bih: ’Nema šanse’. Mislim da je ovo monumentalno dostignuće za Jirgena Klopa. Rekao sam to i pre reprezentativne pauze i nekoliko navijača Liverpula me napalo“.

Jeste Jirgen Klop vratio titulu na Enfild, jeste uradio mnogo velikih stvari i često mu je ekipa igrala iznad gornjih limita, ali kraj sasvim moguće neće biti sa lep, filmski.

„Kada su ispali od Mančester junajteda, postojao je narativ da je otišao FA kup, ali da mogu da se fokusiraju na Evropu i ligu. Posle rezultata u prvom meču Lige Evrope, da sada mogu da se koncentrišu na Premijer ligu. Ne ide to tako... I dalje mislim da Jirgen Klop izvlači najbolje iz ovog tima. Ono što od njih sada vidimo, to verovatno i jesu oni. Držali su se, igrali na kartu emocije publike na Enfildu i toga što je ovo poslednja sezona Jirgena Klopa u Liverpulu, kao i na druge stvari“, poručio je Geri Nevil i za kraj dodao:

„Ipak, oni su jedini koji su pobedili Siti u poslednjih pet ili šest godina. Imaju to nešto u sebi, Jirgen Klop ima to nešto. Mogu biti opasni“.



tagovi

Mančester SitiLiverpulArsenalPremijer ligaGeri Nevil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara