Deklan Rajs nekada i sada (©Reuters)
Deklan Rajs nekada i sada (©Reuters)

Arsenal produbljuje Vest Hemovu krizu: Sprema se doček za Deklana Rajsa

Vreme čitanja: 4min | sre. 01.11.23. | 11:47

Engleski reprezentativac se prvi put vraća među Čekićare otkako je letos zadužio opremu Tobdžija

U svakom od domaćih takmičenja Arsenal ima dvocifren broj trofeja osim u Liga kupu. Tamo je londonski klub slavio samo dva puta, poslednji put pre okruglo 30 godina. Ipak, kako je Mančester Siti, tim što je prethodnih godina dominirao ovim takmičenjem, ispao u prošloj rundi, Arsenal je uz Liverpul označen kao jedan od favorita da ode do samog kraja, a prva naredna prepreka na putu ka cilju biće mu Vest Hem u jednom od derbija osmine finala (20.30).

Arsenal ide na noge gradskom rivalu pun samopouzdanja posle ubedljivog trijumfa protiv Šefild Junajteda sa 5:0 za vikend. Ekipa Mikela Artete je tako na najbolji način zatvorila oktobar u kojem je imala seriju vrlo zahtevnih utakmica: slavlje protiv Sevilje sa 2:1 i poraz od Lansa sa 1:2 u Ligi šampiona, odnosno trijumf protiv Mančester Sitijem od 1:0 i remi sa Čelsijem sa 2:2 u Premijer ligi.

Izabrane vesti

Vest Hem je s druge strane, posle odličnog starta sezone, upao u rezultatsku krizu. Prvo je remizirao sa Njukaslom, što se, ruku na srce, i ne može zavesti pod kiks, da bi potom vezao tri poraza: redom od Aston Vile, Olimpijakosa i Evertona.

Otuda je Čekićarima posebno važno da ne izgube od gradskog rivala, i naročito jer je adut Tobdžija doskorašnji kapiten Vest Hema Deklan Rajs. Vezista Arsenala trebalo bi da bude "dočekan raširenih ruku" kada se vrati među dobro poznato okruženje kao gost, smatra Dejvid Mojes. Ovaj 24-godišnji reprezentativac Engleske napustio je Hamerse u letnjem transferu vrednom preko 116 miliona evra.

20.30: (3,80) Vest Hem (3,50) Arsenal (2,00)

Rajs je odigrao skoro 250 nastupa za Vest Hem i bio kapiten do trijumfa u Ligi konferencije u junu.

"Morate da zapamtite da je to čovek koji je u ovom klubu podigao prvi evropski trofej u više od 50 godina. Trebalo bi ga dočekati raširenih ruku. Svi se radujemo što ćemo ga ponovo videti. Bio je sjajan član tima. Briljantno je predvodio tim. Ponašao se besprekorno kao kapiten Vest Hema, i kao igrač. Najvažnije je da je dao 100% u svakoj utakmici, iako smo znali da verovatno neće ostati u Vest Hemu. Stvarno se radujem što ću ponovo videti Deklana. Nisam ga video otkako je otišao. Nisam siguran da li želim da igra, ali nadam da će biti na stadionu

", rekao je trener Čekićara

Dejvid Mojes

.

Kormilar Arsenala

Mikel Arteta napravio je velike izmene protiv Brentforda u prethodnoj rundi Liga kupa, a Rajs je bio među odmaranim igračima. Međutim, Španac je rekao da će Rajs "verovatno" da odigra neku ulogu protiv kluba kome se pridružio kao 14-godišnjak.

"Biće to prvi put da se Rajs vraća u bivši klub i prelep trenutak za njega. Imao sam priliku da to uradim nekoliko puta i onda zaista vidite šta misle o vama i šta ste ostavili u klubu. Svaki put kada ga čujem da priča o Vest Hemu i onome što su uradili za njega, iskazuje veliko poštovanje i zahvalnost, pa se nadam da će se i navijači ophoditi na isti način prema njemu

", rekao je

Arteta

.

Dok je Arsenal drugoplasirani u Premijer ligi i vratio se u Ligu šampiona prvi put od 2017. godine, Arteta je insistirao da je Liga kup važna meta.

"To je takmičenje u kojem imamo šansu da osvojimo trofej i naš način razmišljanja mora da bude fokusiran na Vest Hem. Živim ovo takmičenje potpuno isto kao Premijer ligu. Imam istu stvar u stomaku i na isti način se pripremam jer želim da pobedim", poentirao je Arteta.

Napadač Gabrijel Žezus neće nastupiti zbog povrede tetive, vezista

Tomas Parti je van terena zbog povrede mišića, dok će kapiten

Martin

Odegor verovatno ponovo biti po strani jer se oporavlja od bolova u kuku.

Za Vest Hem, defanzivac Vladimir Coufal i bivši golman Arsenala Lukaš Fabijanski su na raspolaganju pošto su propustili utakmicu Lige Evrope u četvrtak protiv Olimpijakosa. Čekićari su deveti u Premijer ligi, ali bez trijumfa u četiri meča u svim takmičenjima, uz tri uzastopna poraza. Da li će seriju neuspeha uspeti da prekine protiv Arsenala?

Tradicija kaže – vrlo teško. Naime, Tobdžije su dobile šest od poslednjih osam međusobnih okršaja, dok su preostala dva završena nerešenim rezultatom. Ako ništa drugo, Vest Hem je na šest od tih osam duela uspevao da zatrese mrežu Arsenala.



-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------


LIGA KUP ENGLESKE - OSMINA FINALA

Utorak

Ekseter - Midlsbro 2:3 (1:0)

/Trevit 13, 66 - Rodžers 49, Silvera 59, Late Lat 82pen/

Mensfild - Port Vejl 0:1 (0:0)

/Devin 50/

Sreda

20.30: (3,80) Vest Hem (3,50) Arsenal (2,00)

20.45: (6,75) Bornmut (4,40) Liverpul (1,48)

20.45: (1,20) Čelsi (7,25) Blekburn (12,0)

20.45: (1,70) Everton (3,60) Barnli (5,30)

20.45: (3,15) Ipsvič (3,45) Fulam (2,25)

21.15: (2,25) Mančester Junajted (3,40) Njukasl (3,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga kup EngleskeVest HemArsenalDeklan Rajs

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara