Navijači Guaranija (©AFP)
Navijači Guaranija (©AFP)

Aurinegrosi nisu zaboravili Sero Portenju prošlogodišnje preotimanje titule u sudijskoj nadoknadi

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.05.22. | 22:48

Paragvaj: Klub Guarani dočekuje Siklon u jednom od derbija 14. kola Aperture

Kako je čak 10 od 12 klubova u paragvajskom šampionatu sa teritorije Asunsiona, gradski okršaji tamo predstavljaju čestu pojavu. Gotovo da ne postoji kolo tokom prvenstva, a da se ne odigra barem jedan manji komšijski derbi. Ipak, postoje oni vikendi koji su rezervisani za velike okršaje. Jedan od njih je upravo ovaj, koji nam pored već rešenog duela između Libertada i Olimpije (1:0) donosi i sukob između Guaranija i Sero Portenja, koji je na programu noćas (01.15) na najvećem stadionu u državi Defensores de Čako, a koji nosi naziv po borcima iz paragvajsko-bolivijskom rata.

Popularni Siklon, koji predvodi Fransisko Arse nastojaće da obezbedi nova tri boda i nastavi borbu za titulu u pokušaju da sustigne Libertad koji se odvojio na četiri koraka prednosti. Ipak, domaći tim im neće olakšati posao. Štaviše, Aurinegrosi im nikako nisu zaboravili prošlogodišnje preotimanje titule u dubokoj sudijskoj nadoknadi i poslednjim sekundama direktnog sukoba za pehar nacionalnog prvaka.

Izabrane vesti

U međuvremenu, Sero Portenjo na ovaj važan meč stiže posle poraza 2:1 od Kolona iz Santa Fea u sklopu četvrtog kola grupne faze Kopa Libertadores. Bio je to prvi poraz sa Siklon, koji je sa sedam bodova ostao na liderskoj poziciji Grupe G, ali samo zahvaljujući gol-razlici, jer ga je po broju bodova sustigao argentinski predstavnik. U nacionalnom takmičenju, situacija gotovo da se ne menja, posle pobede od 1:0 protiv Nasionala iz Asunsiona, tim koji predvodi Fransisko Arse nalazi se na drugom mestu sa 31 osvojenim bodom, pa je pre starta 14. kola bio na bod zaostatka u odnosu na vodeći Libertad. Pobeda Repoljerosa u sinoćnom derbiju nad Olimpijom, odvojila ih je na četiri koraka, tako da im je pobeda na gostovanju protiv Aurinegrosa neophodna ako žele da ostanu u trci za titulu.

01.15: (3,10) Guarani (3,10) Sero Portenjo (2,30)

Guarani, kojeg trenutno vodi španski strateg Fernando Hubero, nastoji po svaku cenu da se popne na tabeli i izbori se za pozicije koje mu omogućavaju pristup međunarodnim turnirima. Aurinegro se nalazi na 8. mestu sa 15 bodova, ostvarenih posle četiri pobede, tri remija i šest poraza u tekućoj sezoni. Nema sunje da će Guarani tražiti pobedu po svaku cenu, pošto je u prvom meču izgubio 2:0.

Klaudio Akvino i Rodrigo Fernandez (©AFP)Klaudio Akvino i Rodrigo Fernandez (©AFP)

I pored toga što nema pritisak međunarodnih takmičenja, posle eliminacije u preliminarnim rundama za Kopa Libertadores od brazilske Amerike Mineiro, Guarani se ne može pohvaliti trenutnim rezultatima u nacionalnom prvenstvu. Posle dva uzastopna poraza u gradskim derbijima, prvo od Nasionala, a potom i od Olimpije, Aurinegrosi su ostvarili trijumf nad Gvairenjom, a u poslednjem zabeleženom okršaju u Aperturi remizirao je 2:2 sa Sol de Amerikom.

U prethodnom meču između ovih klubova odigranom 19. februara, Sero Portenjo je pobedom od 2:0 na stadionu Heneral Pablo Rohas izbio na prvo mesto, koje je u međuvremenu ispustio. El Siklon je bez poraza u poslednja tri susreta protiv Guaraniia, ali je pomenuta pobeda nešto ranije ove sezone jedina u proteklim okršajima koji su se završavali nerešenim ishodom računajući i onaj u poslednjem kolu prethodne sezone, kada je Sero došao do 34. titule nacionalnog šampiona. Sa druge strane, Guarani traži svoju prvu ligašku pobedu nad ovim rivalom još od maja 2021, kada je na Lorenco Livijersu, inače zvaničnom stadionu Aurinegrosa, bilo 2:0 u korist domaće ekipe.

Gledajući igrače koji su napravili razliku u tekućoj sezoni, talisman Sero Portenja ispred protivničkog gola bio je Roberto Morales, koji je postigao osam golova. Zanimljivo je da je napadač Siklona, izjednačen na drugom mestu po postignutim golovima sa Fernandom Fernandesom, glavnim adutom Guaranija.

Ipak, Marselo Moreno, iskusni bolivijski napadač, može biti jedno od glavnih oružja Sero Portenja pri ofanzivi u noćašnjem okršaju. Napadač je odigrao sedam zvaničnih utakmica u dosadašnjem izdanju Aperture i postigao tri gola, dok je u Kopa Libertadoresu postigao jedan gol na tri odigrana meča. Ne treba izostaviti ni argentinskog vezistu Klaudija Akvina, koji je vodeći po broju proigravanja u ekipi Sera, a kome nisu strani šutevi sa distance, iz koji je ove sezone već četiri puta tresao mrežu protivnika.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

PARAGVAJ 1 - 14. KOLO

Subota

Nasional - Resistensija 1:2 (1:0)

Amelijano - 12. Oktobar 2:2 (2:2)

Takuari - General Kabaljero 0:0

Nedelja

Libertad - Olimpija 1:0 (1:0)

23.00: (2,80) Gvairenja (2,95) Sol de Amerika (2,60)

Ponedeljak

01.15: (3,10) Guarani (3,10) Sero Portenjo (2,30)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Paragvaj 1Klub GuaraniSero Portenjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara