Aver Mabil proslavlja pogodak (©Reuters)
Aver Mabil proslavlja pogodak (©Reuters)

Australija protiv Japana pomera granicu svetskog rekorda

Vreme čitanja: 3min | uto. 12.10.21. | 07:59

Sokerusi sa 11 uzastopnih pobeda nadmašili učinak Nemačke, Španije i Meksika iz prethodnih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Australija je puna samopouzdanja doputovala u Japan, rešena da ovog utorka (12.10) u Saitami napravi još jedan krupan korak ka plasmanu na Svetsko prvenstvo 2022. Na krilima pobede protiv Omana (3:1), kojom su postavili rekord mundijalskih kvalifikacija po broju uzastopnih trijumfa, Sokerusi žele da ovaj sjajan niz nastave i 12. uspehom zaredom.

Izabrane vesti

12.10: (2,10) Japan (3,05) Australija (4,00)

Od prošlog petka, Australija je nadmašila fudbalske velesile kao što su Nemačka i Španija, ali i Meksiko, koji takođe u istoriji svoje fudbalske reprezentacije ima deset pobeda zaredom u kvalfikacijama za šampionat sveta. Upravo su Meksikanci letvicu postavili tako visoko, pošto su u utakmicama svoje kvalifikacione zone za Mundijal u Nemačkoj 2006. godine prvi zabeležili deset trijumfa u nizu.

Isti podvig pošao je za rukom Špancima u kvalifikacijama za Južnu Afriku 2010. godine, dok su Nemci upisali "desetku" u prethodnom ciklusu, kada su u okviru nadmetanja za plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godini otresli svih pet rival po dva puta.

NAJDUŽE SERIJE POBEDA U MUNDIJALSKIM KVALIFIKACIJAMA:

11 - Australija (SP 2022. u Kataru)

10 - Nemačka (SP 2018. u Rusiji)

10 - Španija (SP 2010. u Južnoj Africi)

10 - Meksiko (SP 2006. u Nemačkoj)

Iako se reprezentacija Australije takmiči u objektivno slabijoj, azijskoj zoni, njen uspeh dobija na težini kada se zna da su sve te pobede, osim one protiv Nepala u oktobru 2019. godine, ostvarili igrajući izvan svoje zemlje. Upravo po toj činjenici mogli bi da se upišu i u Ginisovu knjigu rekorda.

Sokerusi su u "egzilu" od početka pandemije, zbog strogih restriktivnih mera koje su nametnule australijske vlasti u proteklih 18 meseci. Međutim, izabranicima Grema Arnolda ni to nije smetalo da postroje sve rivale i da na dosadašnjih 11 utakmica zabeleže impresivnu gol-razliku od 35:3. U prvoj fazi kvalifikacija ostvaili su svih osam pobeda, a u drugoj su za sada udarili tri recke i nameravaju da Japan bude još jedna žrtva u nizu.

Računajući i prijateljske utakmice, Australija je poslednji put poražena još u junu 2019. godine od Južne Koreje (1:0), odnosno punih 28 meseci!

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Međutim, težeg rivala za ostvarivanje 12. vezane pobede nisu mogli da izaberu. Iako je Japan očigledno van forme, sa samo tri boda iz isto toliko utakmica, Samuraji su selekcija koju Australijanci nisu pobedili na sedam poslednjih međusobnih mečeva, odnosno još od 2009. godine. Takođe, Sokerusi nikada u istoriji nisu uspeli da se raduju protiv Japanaca na njihovom terenu. Međutim, bar su u protekle dve godine pokazali da im baš i nije mnogo važno u kom ćošku sveta igraju, jer dobijaju svuda - od Katara i Kuvajta, do Vijetnama i Tajvana.

Veća motivacija da zagrizu za još jednu pobedu im ne treba od saznanja da bi ih tri boda iz Saitame značajno približila direktnom plasmanu na Mundijal. S druge strane, Japanci su pod velikim pritiskom, jer bi još jedan neuspeh značio verovatno oproštaj od Svetskog prvenstva ili besomučnu trku da kroz baraž na mala vrata dođu do Katara. Takođe, neuspeh protiv Australije gotovo sigurno bi koštao posla selektora Japana Hađimea Morijasua, koji je inače bio saigrač sadašnjeg selektora Australije u ekipi Hirošime, krajem devedesetih.

Arnold za današnji susret najavljuje nekoliko pari svežih nogu u timu Sokerusa, a procenjuje se da će pre svih u startnu postavu uskočiti Eron Moj, i to umesto asa škotskog Seltika Toma Rogića. Australijski Srbin je protiv Omana upisao 50. meč za reprezentaciju, ali nije odigrao na prepoznatljivom nivou.


tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.kvalifikacije za svetsko prvenstvoFudbalska reprezentacija Australijereprezentacija Australije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara