Miloš Ninković (©Reuters)
Miloš Ninković (©Reuters)

AUSTRALIJA: Veliki plavi derbi ili igra mačke i miša?

Vreme čitanja: 3min | sre. 19.05.21. | 07:45

Duel Sidneja i Melburn Viktorija prethodnih sezona je obično bio okršaj dva direktna konkurenta za titulu, a danas jedan od rivala ima za cilj samo da - sačuva živu glavu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Može li Melburn Viktori napokon da izbegne poraz od suparnika s kojim je ne tako davno vodio ljute bitke u kojima je ulog bio neki od trofeja? Odgovor ćemo dobiti danas, kada dva najtrofejnija australijska kluba ukrste koplja na Netsrata stadionu u južnom sidnejskom predgrađu Kogri, gde Miloš Ninković i njegovi saigrači već dve godine igraju kao podstanari, pošto je njihov domaći stadion u Mur Parku srušen, kako bi se na istom mestu izgradio novi, supermoderni fudbalski objekat, dostojan organizacije Svetskog prvenstva.

Izabrane vesti

SIDNEJ - MELBURN VIKTORI, 11.05

Prvi podatak koji upada u oči je da su fudbaleri Sidneja izašli kao pobednici u Velikom plavom derbiju (kako njihov duel s Viktorijem zovu Australijanci), svih sedam puta u u poslednje dve godine. Da sve bude crnje po tim iz Melburna, na tih sedam mečeva primili su 21 gol, a postigli samo četiri. Kada se tome doda i trenutni položaj dva tima na tabeli, gde je Sidnej u samom vrhu, a Viktori na dnu, kao i činjenica da su gosti smenili i trenera, ali odgovor ekipe u vidu igre i rezultata još nisu dobili.

Ne može se reći ni da ekipa Sidneja blista ove sezone. Igraju u talasima, gube dobijene mečeve i primaju jeftine golove. S druge strane terena muče se pak sa realizacijom o čemu svedoči podatak da je Miloš Ninković kao igrač kojem postizanje golova nije na listi prioriteta opisa radnog mesta treći strelac tima ove sezone s četiri postignuta pogotka. Kako bi pošto-poto zalečili ovu boljku, bez oklevanja su reagovali na vapaj Adama le Fondra, koji je posle sezone u Indiji rešio da po svaku cenu ode iz ove zemlje u kojoj besni pandemija virusa korona.

Posle "odležanog" 14-dnevnog karantina, engleski centarfor se priključio ekipi i već na prvoj utakmici po povratku postigao gol. Istina, iz penala, ali taj pogodak će sigurno mnogo znači Le Fondru na planu samopouzdanja. Zato australijski mediji i očekuju da će igrač koji je dve sezone zaredom bio prvi strelac Sidneja, zameniti u prvoj postavi Brazilca Boboa, koji je posle efikasnog početka na povratku u klub posustao s golovima.

Dobra vest za trenera Sidneja Stiva Koriku je da na raspolaganju ima sve igrače, nakon što su Entoni Kaseres i Aleksander Baumjohan bili roviti protekle sedmice. Nasuprot njemu, privremeni trener Viktorija Stiv Kin ima veliki problem kako da zameni Robija Krusea, koji zbog povrede verovatno neće biti u kombinaciji. Takođe, drugi meč suspenzije odrađuje štoper Nikolas Ansel. Kada se tome doda da su nakon one lude pobede od 5:4 protiv Vonderersa nanizali četiri poraza i jedan remi, jasno je da će osnovni zadatak ekipe iz Melburna biti da izbegne poraz.

PERT GLORI - ADELAJD JUNAJTED, 13.20

U duelu dva konkurenta za plasman u plej-of očekuje se žestoka borba za svaku loptu i svaki pedalj terena. Pert Glori je na krilima serije od tri vezane pobede, kojima su udahnuli život svojim nadanjima da će uspeti da uđu među prvih šest ekipa za doigravanje. Naročito su impresivni bili u proteklu nedelju, kada su deklasirali Vondererse iz Zapadnog Sidneja sa 5:1.

Na toj utakmici šou je ukrao Irac Endi Kiog, koji je postigao čak četiri gola za Glori. Prilično šokantan podatak, kada se zna da iskusni napadač, koji je svojevremeno igrao za Vulverhempton u Premijer ligi, do tog meča nijednom nije zatresao mrežu ove sezone!

Fudbaleri Adelajd Junajteda su s druge strane uspeli da zaustave kola koja su jurila nizbrdo, sa samo dva boda osvojena u četiri meča. U nedelju su savladali Brizbejn i vratili deo poljuljanog samopouzdanja.

Ekipa Perta je u najjačem sastavu, a na raspolaganju treneru Garsiji je i oporavljeni Džoel Kijaneze, koji će verovatno početi meč na klupi. Ni Adelajd nema povređenih i kažnjenih, a u tim se vraća španski vezista Huande.

Pertu je pobeda preko potrebna da bi ostao u trci za plej-of, dok bi Adelajdu poraz značio grčevitu borbu do poslednjeg kola za mesto među najboljih šest.

AUSTRALIJA 1 - 21. KOLO

Sreda

11.05: (1.27) Sidnej (5.50) Melburn Viktori (9.00)

13.20: (2.90) Pert Glori (3.35) Adelajd (2.35)

***kvote su podložne promenama

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

AustralijaAustralija 1A ligaMiloš NinkovićSidnejMelburn Viktori

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara