Stadion Borca (©Printscreen)
Stadion Borca (©Printscreen)

Banjalučani blizu Evrope, Željo u krizi

Vreme čitanja: 4min | čet. 27.04.23. | 12:13

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Tim sa Grbavice danas (18.00) gostuje Borcu u derbiju 28. kola

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Sezona u Premijer ligi Bosne i Hercegovine se polako bliži kraju, ali je ritam ubrzan, pa je sredina ove nedelje rezervisana za utakmice 28. kola. Jučerašnji rezultati nisu rešili mnogo toga, ali će današnje dve utakmice možda doneti neki epilog, budući da su u pitanju okršaji za Evropu i opstanak.

Izabrane vesti

Ekipa koja je pored Zrinjskog najbliža Evropi je banjalučki Borac. Tim Vinka Marinovića igra jako dobro. Trenutno je na drugom mestu sa 49 bodova, četiri više od drugoplasiranog Sarajeva i utakmicom manje, pa bi današnji eventualni trijumf tu bodovnu prednost povećao na sedam bodova, što bi svakako bilo gotovo pa nemoguće da se ispusti u preostalom delu sezone.

Sve u svemu, utakmica u kojoj Borac može da odluči svoju evropsku sudbinu.

"Stvorili smo sebi vrlo dobru situaciju u kojoj sami odlučujemo o svojoj sudbini. Bliži se kraj prvenstva, velika je borba za dolazak u Evropu, kao i opstanak. Trijumf nad Igmanom doneo nam je lepu prednost nad rivalima u borbi za mesta koja vode na međunarodna takmičenja i sada imamo priliku da novim trijumfom nad Željezničarom budemo vrlo blizu ostvarenju cilja. Znamo što ova utakmica znači za nas, za grad i naše navijače. Nadam se da ćemo imati veliku podršku s tribina", kazao je Marinović, šef stručnog štaba Borca.

S druge strane, Željezničar je u prvom delu sezone imao poziciju koja je vodila u Evropu, međutim stvari su se promenile, pa je sada to pod znakom pitanja, prvenstveno zbog loše serije rezultata u poslednje vreme. Tim sa Grbavice je vezao čak pet poraza, a za to vreme promenio trenera, pa se može reći da Željo proživljava turbulentan period. Ipak, prekinut je taj loš niz pobedom nad Širokim Brijegom u prošlom kolu pa je i atmosfera u ekipi sada mnogo bolja. Novi šef stručnog štaba Nermin Bašić najavio je da će menjati sistem igre, ali pitanje je koliko će za to imati vremena, a s obzirom da je reč o duelu sa direktnim konkurentom, akcenat će verovatno biti na rezultatu.

Željo je petoplasirani sa 42 boda, tri manje od pozicije koja vodi na međunarodnu scenu, pa bi današnji dobar rezultat značio približavanje cilju, dok eventualni poraz ne bi puno zabolio Plave, jer bi imali priliku da do kraja sezone dođu do tog željenog trećeg mesta.

"Očekuje nas derbi jer su utakmice Želje i Borca spektakl za BiH fudbal. Ovo je četvrta utakmica u 14 dana i jako teško ju je pripremiti jer znamo da opet igramo za nekih 4-5 dana. Biće sigurno nekih izmena u sastavu", rekao je Bašić i nastavio:

"Što se tiče Borca ima kvalitetnu ekipu i pojačani su na svim pozicijama. Nadam se spektaklu, da ćemo odigrati jednu fajtersku i dobru utakmicu i pre svega ono što želim jeste da moja ekipa bude hrabra".

IGMAN - SLOGA (16.00)

Koliko je meč u Banjaluci bitan za Evropu, toliko je duel u Konjicu važan za opstanak u društvu najboljih. I jedni i drugi biju velike bitke za očuvanje premijerligaškog statusa, ali je u današnjem duelu mnogo veći pritisak na domaćinu.

Igman je poslednji sa 26 bodova, dok je Sloga osma sa 30. Mala bodovna razlika je razlog za optimizam i kod jednih i kod drugih jer još niko nije zvanično ispao. Ukoliko misli da ostane u Premijer ligi, Igman danas mora pobediti. Tim iz Konjica je jako iskusna ekipa i poseduje mnogo igrača koji znaju kako se igraju ovakve utakmice. Predvođeni Husrefom Musemićem, Konjičani gaje velike ambicije za opstankom te se očekuje pun stadion. Igman mnogo bolje igra na svom stadionu pa i danas imaju ulogu favorita.

Sloga je promenom trenera uspela dobiti željeni pozitivni šok. Vlado Jagodić je razdrmao tim, pa je u poslednje tri utakmice uspeo osvojiti sedam bodova. Dobojlije imaju manji pritisak od domaćina, budući da su bodovno u malo boljoj poziciji, ali su i u prošlom kolu pokazali kako znaju biti nezgodni u tim situacijama, jer su celi plen odneli iz Tuzle. Poraz ne bi preterano puno zabolio goste, dok bi eventualni trijumf značio veliki korak ka opstanku.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 28. KOLO

Sreda

Leotar – Sloboda 0:0

Tuzla Siti – Posušje 3:1 (0:1)

/Hadžić 61, Mehmedović 68, Kuzmanović 72 – Georgijević 8/

Zrinjski – Sarajevo 2:3 (1:1)

/Ćuze 44, Jukić 84 – Renan Oliveira 14, 63, Varešanović 52/

Široki Brijeg – Velež 1:0 (0:0)

/Čavar 68/

Četvrtak

16.00: (1,90) Igman Sloga (3,35) Doboj (3,90)

18.00: (1,85) Borac (3,30) Željezničar (4,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer liga BiHBiH 1BiHBosna i HercegovinaBorac BanjalukaFK ŽeljezničarŽeljezničar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara