Paolo Gerero (©AFP)
Paolo Gerero (©AFP)

Barselona i LDU Kito, nepriznati ekvadorski Klasik

Vreme čitanja: 6min | ned. 17.09.23. | 23:03

Noćas se u Pro ligi odigrava veoma važna nacionalna bitka

Ovo je sukob koji je oduvek izazivao veliko interesovanje javnosti, ne samo zbog rivalstva dva kluba, već i zato što predstavlja sukob dve regije, dva najveća grada i one podele koja je svojstvena samo Južnoj Americi, na Paise iliti narod koji živi visoko u Andima i Kostenose, stanovnike obalskih područja. Debata je glasnija nego ikada do sada i ponovo se postavlja ono višedecenijsko pitanje. Da li je konačno Ekvador dobio onaj pravi okršaj koji se može okarakterisati kao nacionalni klasik, ili je to samo još jedan okršaj ovdašnjih velikana?

Govoreći strogo španskim izrazom, dueli velikih rivalstava u istom gradu nazivaju se Klasikom sa dodatkom sufiksa koji im pristje iz istorijskog, geografskog ili nekog drugog razloga. Imamo vrlo jasne primere: River - Boka, Flamengo - Fluminense, Nasional - Penjarol i drugi. Ali, kako se nazivaju mečevi koje karakteriše visoko rivalstvo klubova iz različitih gradova ili regiona? Tačno je da se i on oslovljava Klasikom, ali sa jednom veoma bitnom stavkom u nazivu. Nacionalni. I tu imamo očigledne primere poput Čivas - Amerika, Atletiko Nasional - Miljonarios, a kao najpoznatiji, sigurno je onaj na starom kontinentu između Real Madrida i Barselone...

Izabrane vesti

Na osnovu toga, već duže vreme postavlja se pitanje, koje su to strane koje najbolje predstavljaju i održavaju stanje regionalnog rivalstva u Ekvadoru, u zemlji koja je fatalno obeležena u svojoj istoriji podelom dve regije, sa akcentom u jeziku, različitim načinom života i vizijama. Kao odgovor, naslućuje se sukob Barselone i Lige de Kito, jer u ovom trenutku ne postoji nijedan drugi, možda više nikad i neće postojati, dok fudbal traje kao takav kakvog ga poznajemo. Međutim, to je samo trenutno činjenično stanje.

Tačno je da to nije uvek bio slučaj. Prvi veliki međuregionalni duel bio je onaj između Barselone i El Nasionala. Značaj njihovih titula i sastava iz kojih je svojevremeno po pola selekcije dolazilo iz svake ekipe, učinili su je najvažnijom nacionalnom utakmicom. Regionalizam (antimilitarizam) značio je da ovaj duel nikada nije dobio epitet kakav je zaista zaslužio i da je gradskom klasiku "Astiljero" dodeljen navodno nacionalni značaj koji se nikada nije obistinio u stvarnosti. Pored toga, uvek se isticalo da dvoboj Kanarinaca i Elektrikosa ne ispunjava taj kriterijum, posebno zbog toga što su čelnici oba kluba delili iste političke boje, isti društveni i poslovni krug. U očima planinske populacije Ekvadora, oni su bili slični, da ne kažemo isti, i nisu mogli da održavaju nacionalnu protivrečnost.

Propadanje El Nasionala, bez novca decenijama crpljenog iz vojske i državne odbrane, to više nije isti klub, a vrtoglavi uspon LDU-a koji je nastao od početka izgradnje stadiona i koji je svoj vrhunac dostigao u eri Edgarda Bauze, kada je 2008. godine kao prvi klub iz svoje zemlje podigao pehar namenjen Oslobodiocima Amerike, Blankosima je omogućio da preuzmu ulogu rivala. Ali taj prekid jednog rivalstva koje je bilo na samoj granici sazrevanja za jedan istinski nacionalni Klasik, bio je brutalan. Osvajanjem tri nacionalna prvenstva zaredom, Kopa Libertadores i Kopa Sudamerikane, zadan je snažan udarac u lice glavnog grada i regiona koji je težio da prvi stigne do međunarodnih uspeha. Tada je ovo rivalstvo toliko naraslo da su stanovnici dva grada konstantno punili stadione, bez osvrta na očajne vapaje starog gradskog rivalstva Astiljera.

01.00: (2,40) Barselona (3,25) LDU Kito (2,80)

Liga de Kito i Barselona predstavljaju različite svetove, načine razumevanja fudbala, poslovanja, političke stavove, pa čak i način primene marketinga. Oni su upravo to, dve suprotne strane po svim parametrima. Pored toga, napokon je postala očigledna logika za nastanak jednog takvog rivalstva. To su klubovi sa najvećim brojem navijača u svojim gradovima. Da, Ekvadoru je trebalo 60 godina da pronađe svoj entitet dostojnog nacionalnog Klasika.

Fudbal se stalno menja. Nema razloga da se misli da je Klasik besmrtan kako neki oslovljavaju gradski rivalitet Gvajakila. To je kao da čežljivo razmišljate o bitkama Rimljana i Kartaginjanima. Sve se menja. Možda za 20 godina neće postojati ni Barselona, ni LDU, kao što danas više ne postoji Deportivo iz Kita, jedan od velikana ekvadorskog fudbala, a i El Nasional je do skora bio na uzdisaju, treći najtrofejniji klub u državi sa 13 šampionskih titula.

Trenutno je nacionalni duel onaj koji održava tenzije, i već odavno je izlizana fraza koju je FIFA izrekla kako prepoznaje samo jedan veliki derbi unutar Ekvadora. Posle višedecenijske debate i nekoliko fudbalskih epoha ove južnoameričke zemlje, neminovno je da će se u skorijoj budućnosti sukobi ovih klubova proglasiti zvaničnim rivalstvom na nacionalnom nivou. A koliko dugo su njihovi okršaji oslovljavani kao derbi susreti koji to zapravo nisu, ne bi nas začudilo da ovo rivalstvo ponese kontradiktoran naziv po kojem je danas prepoznatljiv "Klasiko koji to nije".

U dosadašnjoj istoriji ekvadorskog fudbala, Barselona i LDU su tek u dva direktna navrata odlučivali o šampionskoj tituli. Prvi put to se dogodilo 1990. godine. U poslednjem kolu Blankosi su ušli sa drugog mesta, dok su Kanarinci bili na vodećoj poziciji, čime im je bio dovljan čak i remi kako bi se dokopali pehara. Međutim, LDU je trijumfovao sa 3:1 i bukvalno ispred nosa im oteo titulu. Drugi i za sada poslednji put kada su se sastali u finalu ekvadorskog prvenstva bilo je to 2005. kada je u plej-of ulazilo čak prvih osam rangiranih klubova iz ligaškog dela sezone. Kostur žreba doveo ih je do finala, u kome je LDU uspeo da na svom Rodrigo Pas stadionu preokrene minimalnu prednost Barselone i pobedom od 3:1 podigne osmu titulu državnog prvaka.

Večerašnji susret biće 226. po redu, od kojih su Kanarinci pobedili 84 puta, dok su Blankosi to učinili u 78 navrata, a 63 puta susret je završen bez pobednika. LDU u noćašnji okršaj ulazi sa više fudbalskog ritma, za razliku od Barselone koja na ovaj meč stiže sa potrebom da se oporavi nakon četiri uzastopna remija, znajući da joj je najbolja šansa da se ponovo preokrenu pobeda pred domaćom publikom protiv, do jučerašnjeg lidera na tabeli. Zbog toga je duel protiv LDU izuzetno važan za kampanju i tim Luisa Dijega Lopesa koji će imati maksimalnu snagu ekipe na raspolaganju u pokušaju da izbriše loš imidž koji je ostao u remiju 2:2 sa Kumbajom u prošlom kolu, kao i druge podjednako neprijatne zastoje i situacije u kojima su prosipali bodove.

U ovom trenutku, Barselona se nalazi tek na sedmom mestu na tabeli ekvadorske Pro lige, sa sedam osvojenih bodova do sada, četiri boda zaostatka za liderima takmičenja. U prethodnih pet duela zabeležena je samo jedna pobeda, uz četiri remija, bez poraz. Igrajući kao domaći tim, na stadionu Monumental Isidro Romero Karbo, ekipa iz Gvajakila ima nedavni učinak od pet pobeda, dva remija i tri poraza u poslednjih deset odigranih mečeva.

Dok je na drugoj strani tim LDU, koji zauzvrat vodi odličnu kampanju u nacionalnoj eliti, ali i deli pažnju sa polufinalom Kopa Sudamerikane, dokazujući svoju vrednost eliminacijom Sao Paula na sred Morumbija, u četvrtfinalu drugog po snazi klupskog kontinentalnog turnira. U svom poslednjem meču, pre pauze koja je usledila zbog kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine, LDU se suočio sa Gvajakil Sitijem, kada je i izbio na prvo mesto pobedivši gradskog rivala sa 2:0.

Trenutno je klub na drugoj poziciji posle sinoćnog trijumfa Mušuk Rune, sa istih 11 bodova kao i drugoplasirani. U poslednjih pet utakmica, tim Luisa Zubeldije zabeležio je tri pobede, jedan remi i jedan poraz. Igrajući u gostima, ekipa LDU zabeležila je nedavnu kampanju od četiri pobede, pet remija uz jedan poraz u poslednjih 10 mečeva odigranih u svim takmičenjima.

Iako je daleko od svojih domena, LDU prolazi kroz spektakularan trenutak i osim što sanja o međunarodnoj tituli u Južnoj Americi posle decenije i po čekanja, takođe želi da se konsoliduje na vrhu ekvadorskog prvenstva, pošto je neporažen u prvih pet kola druge faze takmičenja, uz najčvršću odbranu u šampionatu sa tek jednim primljenim golom.

EKVADOR 1, DRUGA FAZA - 6. KOLO

Subota

Orense - Universidad Katolika 1:2 (1:1)

Mušuk Runa - Delfin 2:0 (1:0)

Gvajakil Siti - Kuenka 0:0

Nedelja

Nasional - Emelek 1:1 (1:0)

Aukas - Tehniko Universitario U TOKU

Independijente del Valje - Libertad U TOKU

Ponedeljak

01.00: (2,40) Barselona (3,25) LDU Kito (2,80)

Utorak

02.00: (2,05) Gvalaseo (3,20) Kumbaja (3,60)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Ekvador 1Barselona GvajakilLDU Kito

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara