Jeremi Pino i Luis Enrike (©AFP)
Jeremi Pino i Luis Enrike (©AFP)

"Bejbi Španija" je hit godine, svetskom šampionu otima trofej ispred nosa

Vreme čitanja: 5min | ned. 10.10.21. | 10:22

Podmlađena Crvena furija sastaje se sa Francuskom u nedelju (20.45 časova) u finalu Lige nacije. Meč se igra na San Siru u Milanu

Večeras će se Španija i Francuska suočiti u finalu Lige nacija, u svojoj 36. međusobnoj utakmici, još od kada su se davne 1922. susreli u pomen žrtvama I svetskog rata. Interesantan podatak je da je rezultatski bilans na strani južnih suseda: 16 pobeda, 12 poraza i 7 remija.

Dve ekipe se bore za titulu na turniru koji nas za sada nije uspeo privući. Tibo Kurtoa je posle poraza Belgije u polufinalu potvrdio mišljenje većine, kako učesnika tako i gledalaca, da je besmisleno igrati utakmicu za treće mesto u takmičenju kao što je Liga nacija. Štaviše, mnogi se ni najmanje ne slažu sa uvećanim brojem reprezentativnih utakmica koje predstavljaju dodatni napor za već preopterećene fudbalere.

Izabrane vesti

20.45: (3,10) Španija (3,20) Francuska (2,65)

Ipak, uzbudljivo polufinale između Belgije i Francuske je upravo tip utakmice potrebne Ligi nacija da bi osvojila fudbalsku javnost. A što se Španije tiče, za privlačenje pažnje javnosti, dovoljan je sam Luis Enrike. Sa svojim polemičnim izjavama, kontroverznim sastavima timova, i specifičnom vizijom podmlađivanja reprezentacije, selektor lako dospeva na naslovnice. Novinari ga kritikuju zbog arogancije i lošeg odnosa sa medijima, ali Lučo se rezultatima uspešno održava na površini. U poslednje vreme se navodi kao pozitivan primer za sprovođenje uspešne smene generacija - nasuprot Ronaldu Kumanu.

Bilo kako bilo, pred letošnje Evropsko prvenstvo nikom nije bilo ni u peti da bi eksperimentalna i neuravnotežena španska selekcija mogla doći do polufinala i umalo se plasirati i u finale. Niti da bi sada, posle guravih klasifikacija za Mundijal, bila u stanju da priličnom lakoćom savlada moćnu Italiju.

Karim Benzema, Kilijan Mbape i Pol Pogba na treningu pred meč sa Španijom (©AFP)Karim Benzema, Kilijan Mbape i Pol Pogba na treningu pred meč sa Španijom (©AFP)

Večeras u 20:45 na San Siru ih čeka trenutno, bar na papiru, reprezentativni gigant broj 1. Ali, kako na Euru, tako i protiv Belgije, videli smo da, pored nesporne individualne genijalnosti, Francuska nije nepobediva. I Španci se stidljivo nadaju da će Enrike i njegovi izabranici biti u stanju da naprave čudo.

Za Francuze selektor tvrdi da su trenutno najjača reprezentacija individualno, pa Španiji preostaje da se uzda u kolektivnu igru i vlastite principe. Kao i uvek, Lučo namerava da se bori vlastitim oružjem. Dakle, najvažniji će biti posed lopte.

Ako je lopta naša, biće daleko od gola, i ako uspemo da postignemo odgovarajuću brzinu, možemo im napraviti probleme“, analizirao je Enrike.

Bez lopte, potrebna je agresivna presija da bi se onemogućilo povezivanje kvalitetnih francuskih igrača koji sa lakoćom mogu da stvore opasnost.

------------------------------

ŠPANIJA – FRANCUSKA, 20.45

Stadion: San Siro (Milano)

Sudija: Entoni Tejlor (Engleska)

Španija (4-3-3): Simon – Azpilikueta, Laport, Pau, Alonso – Gavi, Buskets, Koke – Sarabija, Feran, Ojarzabal

Francuska (3-4-1-2): Ljoris – Kunde, Varan, Lukas – Pavar, Pogba, Tčuameni, Teo – Grizman – Benzema, Mbape

------------------------------

Što se tiče sastava tima, za sada je nesiguran samo Feran Tores, dvostruki strelac protiv Italije, koji ima lakšu povredu zgloba. Ostali su spremni, a ostaje da se vidi da li će se selektor opet usuditi da igra sa „bejbi reprezentacijom“.

Enrike sastavlja i rastavlja ekipu po svojoj volji i bez imalo osvrtanja na uticaje spolja. Međutim, za sada je uglavnom uspeo da začepi usta kritičarima. Na Evropskom prvenstvu nas je fascinirao Pedri (trenutno povređen), a zvezda ovog izdanja Lige nacija je Pablo Paes Gavira Gavi.

Kada je pozvan u reprezentaciju, niko nije mogao da veruje da će selektor mesto dati dečku od 17 godina (koji je izašao u prvoj postavi i odigrao 85 minuta). Potom smo utakmicu protiv Italije svi odgledali otvorenih usta i u neverici. Mladi Seviljanac je uleteo je u žižu pažnje čak brže od Ansua Fatija – posle samo mesec dana u prvom timu Barselone, postao je najmlađi debitant u španskom reprezentativnom fudbalu.

Sa loptom, elegantan i precizan, bez lopte, neumoran i agresivan u presingu. Izašao je kao pobednik u duelu sa Veratijem i Barelom. Večeras ga čeka još teži izazov, Pol Pogba, mada, izgleda da su Lučove bebe neustrašive, kao što to samo može biti neko od 17 godina.

Jeremi Pino je nešto stariji, ima čak 18. Unaj Emeri mu već neko vreme ukazuje (vrlo opravdano) poverenje u Viljarealu, a sada je to potvrdio i selektor. U vremenu koje je proveo na terenu, uspeo je da predribla protivničke igrače u svakom pokušaju. Jeremi kaže da još uvek šuta loptu sa prijateljima iz kraja, i u njegovom nastupu se oseti kreativnost, uživanje i ulični stil jedan na jedan svojstveni njegovim rodnim Kanarima i umnogome slični južnoameričkom shvatanju igre.

Iz meča protiv Italije može se izvući još nekoliko zaključaka. Odsustvo Alvara Morate i Đerarda Morena se nije osetilo jer je Feran Tores kao lažna devetka savršeno obavio svoj zadatak. Već broji 12 golova iz 21 utakmice – čemu mogu da pozavide najkvalitetniji evropski napadači. Luis Enrike je verovao u njega bez obzira na to što u Mančester Sitiju nije igrao u kontinuitetu.

Posle dužeg vremena se vratio i opravdao poverenje i Markos Alonso na poziciji levog beka. Ojarsabal je odigrao verovatno svoju najbolju utakmicu sa reprezentacijom. Takođe, izgleda da se afirmisala kombinacija Emerik Laport Pau Tores, interesantna jer se radi o dva levonoga štopera. Sarabija, Koke i Buskets imaju osigurano mesto u prvoj postavi.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Još jedan od ključeva uspeha bio je taj što su po prvi put svi fudbaleri igrali na svojim prirodnim pozicijama, na kojima igraju i u klubovima. Izgleda da je Luis Enrike u tom pogledu odustao od eksperimenata. Takođe, uspešno je prelazio iz šeme 4-3-3 u 4-2-3-1, gde su do izražaja dolazili proboji Pabla Sarabije, uz posed lopte od 75 odsto, koji, uprkos činjenici da je Italija ostala sa 10 igrača, popriličan podvig.

Ipak, ova Francuska, bez obzira na peh koji je doživela na Evropskom prvenstvu deluje zastrašujuće. Ekipa nema pukotina ni u jednom aspektu osim možda donekle u odbrani. Međutim, Belgija je u polufinalu imala solidno vodstvo od 2:0, nakon čega je napravila grešku povlačenjem i pokušajem da odbrani rezultat, praveći prostor za preokret.

Luis Enrikeova Španija se, već znamo, neće povlačiti, ali zadatak koji stoji pred Furijom je veoma težak. Ipak, na kraju krajeva, i sam dolazak do finala je već vredan hvale u reprezentaciji koja se obnavlja, i kao i u svakom timu u kojem je prisutna smena generacija, proces nije jednostavan i zahteva određeno vreme.

Znam više o fudbalu od većine ljudi koji iznose svoje mišljenje“, glasila je hit rečenica ovog izdanja saziva reprezentacije, zbog koje je Enrike oštro kritikovan u medijima, sa kojima generalno ima jako loš odnos. Ipak, do sada je pokazao da je ova izjava istinita, i na Iberijskom poluostrvu se nadaju da će uprkos prognozama, fudbalsko znanje selektora i neustrašivost La Rohe biti dovoljni za osvajanje titule.

LIGA NACIJA

Nedelja

Za treće mesto:

15.00: (2,10) Italija (3,50) Belgija (3,80)

Finale:

20.45: (3,10) Španija (3,20) Francuska (2,65)

***Kvote su podložne promenama

(Piše: Ognjenka Marić)


tagovi

Fudbalska reprezentacija ŠpanijeFudbalska reprezentacija FrancuskeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara