Romelu Lukaku (©Reuters)
Romelu Lukaku (©Reuters)

Belgija se vraća na pobednički kurs, Austrija bi mogla ozbiljno da profitira

Vreme čitanja: 4min | uto. 20.06.23. | 12:56

Grupa F: Crveni đavoli gostuju Estoniji, a Das Team dočekuje Švedsku u kvalifikacijama za EURO

Belgija trenutno važi za jednu od najboljih selekcija u Evropi i u njenom slučaju se ne očekuje ništa osim odlaska na Evropsko prvenstvo. Osvojili su Crveni đavoli četiri boda u dva dosadašnja meča i nedavni remi sa Austrijom ih svakako tišti, ali sa druge strane i dalje imaju situaciju u svojim rukama i u meču u Talinu se smatraju izrazitim favoritom protiv Estonije koja je jedan od najvećih autsajdera u Grupi F.

Belgijanci su se posle nedavnog neuspeha na Svetskom prvenstvu u Kataru oprostili od dugogodišnjeg selektora Roberta Martineza, koji je posle dugih šest godina napustio klupu selekcije iz zemlje Beneluksa. Zamenio ga je Italijan Domeniko Tedesko i odlično je počeo, jer je posle pobede u Švedskoj (3:0) uspeo da slavi i u prijateljskom meču u Nemačkoj (3:2). Na drugoj strani, subotnji duel sa Austrijom nije bio baš uspešan.

Izabrane vesti

Crveni đavoli su izvukli remi 1:1, koji svakako ne može da ih zadovolji.

"Nažalost, hteli smo da pobedimo i nije uspelo, ne možemo ni da budemo prezadovoljni učinkom. S druge strane, pred nama je još mnogo mečeva i ovaj kiks ne mora ništa da znači. Trenutno smo koncentrisani samo na duel u Estoniji i svima nam je jasno da moramo da slavimo", rekao je Tedesko.

20.45: (9,50) Estonija (5,10) Belgija (1,33)

U boj u Talinu Tedesko mora bez najveće zvezde Kevina De Brujnea, koji je povredio butni mišić u finalu Lige šampiona za Mančester Siti i odsustvovaće nekoliko meseci. Golmana Tiba Kurtou, koji je imao nesporazum sa selektorom, nije u kombinaciji za meč zbog povrede, i trebalo bi da ga zameni Arno Bodar.

Estoncima se ne daje mnogo šansi da prođu dalje, ali su do sada samo tesno izgubili u Austriji (1:2), a u subotu su remizirali u Azerbejdžanu (1:1). U poslednjoj utakmici kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2022. godine su se sastali sa Belgijom i pretrpeli dva poraza (2:5 i 1:3).

20.45: (2,20) Austrija (3,40) Švedska (3,30)

U preostalom duelu Grupe F, Austrija dočekuje Švedsku. Čak i u jakoj konkurenciji, Austrijanci su uspeli da se domognu vrha i želeće da brane ovu poziciju i posle poslednje borbe ovog kvalifikacionog prozora. Ipak, za mesto na suncu se bori i Švedska, koja za razliku od Austrijanaca ima utakmicu manje.

Utakmica u utorak na stadionu Ernst Hapel u Beču mogla bi da posluži kao odlična odskočna daska za domaći tim da progura svoje učešće na Evropskom prvenstvu sledećeg leta u obližnjoj Nemačkoj. Ali grupa nije jednostavna. Na početku turnira izabranici Ralfa Rangnika su se obračunali sa Azerbejdžanom i potom tesno savladali Estonce. Potom je počelo da postaje malo teško, ali su Austrijanci pokazali da su zaista ozbiljni u nameri da se dokopaju EURO 2024.

Belgijanci, koji su se sastali sa njima u subotu, postigli su oba gola na meču, ali je vezista Mangala glavom pogodio sopstvenu mrežu, pa je Das Team osigurao vredan remi 1:1. I to Belgijance drži dovoljno daleko od prvog mesta. Rangnik, koji je nedavno proslavio godinu dana na klupi za Austrije, dobro je svestan važnosti predstojećeg okršaja.

Ukoliko bi Das Team pobedio, stvorio bi između sebe i trećeplasirane Švedske sedam poena razlike, što bi, s obzirom na pet preostalih mečeva, već moglo da bude garant za velike nade. Austrijanci se bore da zaigraju na trećem Evropskom prvenstvu zaredom i bilo šta drugo bi bilo veliko razočarenje za ovu ambicioznu fudbalsku naciju.

Ipak, Rangnik veruje u svoj tim, čak iako ne krije snagu protivnika.

"Švedska je veoma kvalitetan tim. Igra brzo, maštovito i fizički je odlično pripremljena za najzahtevnije protivnike. Neće nam biti lako, ali verujem da imamo dovoljno snage i kvaliteta da uspemo. Sledeći EURO je naravno naš cilj i mislim da smo već pokazali snagu protiv Belgije".

Poslednji meč protiv Belgije bio je poseban za defanzivca i veterana Davida Alabu, koji je stigao do 100. međunarodnog nastupa u dresu Austrije, koliko ima i štoper Crvene zvezde Aleksandar Dragović, kojeg selektor ne zove u nacionalni tim otkako je preuzeo kormilo. Najviše nastupa za Austriju ima Marko Arnautović, koji je na 107 mečeva postigao 34 pogodaka.

Švedska je u petak odigrala prijateljsku utakmicu protiv Novog Zelanda i u njoj je pobedila sa 4:1. Poslednji put kada su se Das Team i žuto-plavi sastali, Austrijanci su se radovali sa 2:0 u prijateljskom meču 2018.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 4. KOLO

Utorak

GRUPA F

20.45: (2,20) Austrija (3,40) Švedska (3,30)

20.45: (9,50) Estonija (5,10) Belgija (1,33)

***kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024Fudbalska reprezentacija Belgijereprezentacija Estonijereprezentacija Austrijefudbalska reprezentacija Švedskereprezentacija Švedske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara