Koga će Real da izabere? (©Reuters)
Koga će Real da izabere? (©Reuters)

Benzemin odlazak znači samo jedno: Real kreće po Kejna!

Vreme čitanja: 5min | ned. 04.06.23. | 13:27

Kao opcije se pominju još Viktor Osimen pa čak Kai Haverc i Romelu Lukaku. Erling Haland bi bio taj, ali je nerealno, Roberto Firmino se pominje kao kratkoročno rešenje. Kilijan Mbape izjavio da ostaje, a opet to je učinio i njegov sunarodnik pa evo ga sa koferima u rukama...

Real Madrid se u manje od 24 časa rastao sa Edenom Azarom i Karimom Benzemom čime je najavio totalni remont ekipe za narednu jesen. Odlascima čoveka koji nije imao nikakvu ulogu i čoveka koji je nosio možda i najveći teret na svojim leđima posle odlaska Kristijana Ronalda, Blankosi su drastično rasteretili budžet jer su oslobodili prostor od blizu 55.000.000 evra bruto na ime plata! To ostavlja džinovski prostor bar za jedno top ili više "manjih" pojačanja, ali sa potvrdom da je Francuz završio svoju četrnaestogodišnju pečalbu u Madridu potencijalno dobijamo novu transfer sapunicu jer će Real sada izvesno ići na potpis Harija Kejna.

Realova revolucija sada obavezuje Florentina Pereza da navijače obraduje gigantskim transferom, a Hari Kejn je zicer. Nije tajna da je Karlo Anćeloti veliki ljubitelj Kejnovog lika i dela, te da je baš njega označio kao potencijalno rešenje u slučaju da Benzema ode. Lomilo se danima oko statusa francuskog golgetera, on je čak na objave madridskih dnevnika rekao da "istina ne živi na internetu", da bi danas sa koferima u rukama napustio Santijago Bernabeu. Ne bukvalno, jer je na programu poslednje kolo Primere i klub planira da mu se oduži feštom u njegovu čast, ali sve se okrenulo u roku od dva-tri dana.

Izabrane vesti

Sada je Real Madrid ostao bez klasičnog špica. Marijano Dijaz je prošlost, sada je i Karim Benzema. Dolazi Hoselu s tim da će on zauzeti Marijanovo mesto, dok je Kejn projektovan da nasledi dugogodišnjeg centarfora Blankosa. Možda “nasledi“ zvuči rogobatno jer i Kejn ima 30 godina, ali ne treba zaboraviti ni da je Benzema najbolje godine karijere doživeo kada je već debelo zagazio u četvrtu deceniju, posle Kristijanovog transfera u Juventus.

Šta će biti sa Kejnom pokazaće naredne sedmice. Totenhem je navodno spreman da na sve načine zadrži svog najboljeg igrača, iako on ne želi da produži ugovor koji ističe leta 2024, čak i pod uslovom da Real ponudi rekordnu sumu novca. A, da li će Kejn dozvoliti da mu zenit karijere prođe bez osvojenog trofeja, u klubu koji mu jeste dao mogućnost da izraste u jednog od najboljih golgetera planete, ali posle još jedne turbulentne sezone nema apsolutno nikakvu perspektivu. Plus što Totenhem neće igrati nikakvu Evropu naredne jeseni.

Engleski mediji hvataju se za slamku spasa u vidu Kejnove želje da postane najbolji strelac u istoriji Premijer lige i sa tog mesta svrgne Alana Širera, ali da li je to zaista nešto što je vredno rizika da ostane bez pehara?

Kejn je navodno ranije ove godine već bio gost Madrida, s tim što verovatno taj put nije ni imao veze sa Realom, a ako i jeste verovatno je bilo vezano za period kada mu istekne ugovor u Totenhemu. Sa najnovijim raspletom sve se menja dramatično i Real ima delimično imperativ da napravi jedan od najvećih transfera leta. Ne mora nužno, ali teško da će Realovi navijači pristati na “sitnu ribu“.

Što se novca tiče, Perez bi morao da izvadi zmiju iz džepa jer bi Totenhem morao da se zadovolji devetocifrenim obeštećenjem. Prošlog leta se pominjala suma od 180.000.000 evra, sada je teško očekivati baš taj novac zbog činjenice da Kejn ulazi u poslednju godinu ugovora, ali je transfer od 100.000.000 evra realnost pod uslovom da izbor padne na engleskog reprezentativca. Visoka je to cena za nekog u poslednjoj godini ugovora, ali to je tarifa normalna za Premijer ligu.

Kejn je taj profil koji se traži, u Španiji ga čak porede sa Rudom van Nistelrojem koji je ulazio u četvrtu deceniju života kada je prelazio u Madrid, a klasom to je napadač koji može da zameni Benzemu. Iako Pevci neće igrati Evropu, on je sezonu završio sa 32 gola i pet asistencija. Jeste drugačiji profil napadača od Benzeme, koji je više klasična nego moderna "devetka" što je bliže Kejnu, ali jasno je da će Real napraviti i revoluciju u igri.

Šta su alternative? Čak i kategorički dobro obavešteni španski mediji trenutno nemaju ideju koji je sledeći Realov potez, posebno jer ih je i ovakav rasplet sa Benzemom šokirao uprkos spekulacijama i svim obrtima prethodnih dana. Madridski As piše da su na širem spisku Kai Haverc, Romelu Lukaku i Roberto Firmino, te Viktor Osimen, dok je Erling Haland tiha patnja. Kilijan Mbape je pre neki dan izjavio da sigurno ostaje, u Realu su i dalje ogorčeni na njega zbog načina na koji je promenio odluku čime je sebi zatvorio vrata Bernabeua, a ni Kraljevski klub ne želi da plati jedan evro za njega zbog čega će verovatno da sačeka trenutak kad mu istekne ugovor.

Haverc i Lukaku su na listi za odstrel u Čelsiju. Klub sa Stamford Bridža spreman je da se ratosilja ozbiljnog broja igrača, među kojima su Haverc i Lukaku. Nemac je još i odigrao nešto, Belgijanac nije ništa i bez ikakve sumnje je najveći promašaj u klupskoj istoriji. Obojica bi, baš kao i Roberto Firmino, bili kratkoročna rešenja, odnosno zamenske varijante dok Erling Halandu i Kilijanu Mbapeu ne isteknu ugovori u Mančesteru i Parizu, što je jun sledeće godine. Zato se za Haverca i Lukakua pominju varijante pozajmice, dok je Firmino na izlaznim vratima Liverpula samo što bi on voleo da se skući već sada.

Problem je u tome što Haverc i Lukaku nisu top kvalitet, pa i Firmino je više igrač sistema nego aždaja kakva je Benzema. Haverc uopšte nije ni "devetka", pa bi njegov dolazak u Real verovato značio kopiranje Čelsijevog ili Liverpulovog sistema, što je možda i bolji primer. Lukakuov povratak u Inter nije doneo ni izbliza učinak kakav je imao u prvom mandatu, mnogo se mučio sa povredama i izgleda suviše tromo za ono što Realu treba. Firmino nije prvenstveno igrač gola, odnosno neko ko garantuje 30+ recki kao Benzema ili Kejn. Pa čak i Osimen koji je imao godinu iz snova.

Viktor Osimen je postao hit posle šampionske sezone u Napoliju i uveliko je interesantan najbogatijim evropskim klubovima. Pominje se kao opcija za Mančester junajted i Čelsi, a Napoli je zalepio cenu koja je minimum 100.000.000 evra. Sezonu je završio sa 30 golova i pet asistencija, mada bi teoretski mogao taj učinak da popravi jer je ostalo još poslednje kolo Serije A. Iako je mlad i ima potencijal, veliki je rizik za Madrid pošto je odigrao samo jednu vrhunsku sezonu u karijeri. Mlađi je od Kejna, ali Kejn garantuje top kvalitet.

Erling Haland je Realova tiha patnja i mnogo se spekulisalo oko toga da li ima otkupnu klauzulu ili ne, samo je mnogo realnije da dođe sledeće godine nego sada, s tim što Mančester Siti ima tu moć da Norvežaninu ponudi sve, samo da ostane. Baš kao i PSŽ Kilijanu Mbapeu. No, ono što Siti i PSŽ nemaju je Realov prestiž i etiketu najvećeg kluba na svetu.

Kada se podvuče crta, dobili smo verovatno i temu broj jedan na fudbalskoj pijaci ovog leta - Real i centarfor! Pričaće se...


tagovi

Letnji prelazni rok 2023Real MadridHari KejnKarim BenzemaKai HavercRomelu LukakuErling HalandRoberto FirminoKilijan Embape

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara