Rade Krunić slavi pogodak (©Reuters)
Rade Krunić slavi pogodak (©Reuters)

BiH gaji optimizam pred gostovanje Slovačkoj, a Džeko pod znakom pitanja

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.03.23. | 11:03

Zmajevi u Bratislavi traže potvrdu dobre forme na startu kvalifikacija za EURO 2024, domaćinu ne igra Milan Škrinijar

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Posle pobede u Zenici nad Islandom (3:0), osmeh se vratio na lice BiH javnosti. Bio je to uspešan debi novog selektora Faruka Hadžibegića, koji je dao nadu da reprezentacija može da izbori plasman na istorijsko Evropsko prvenstvo. Istina, jeste odigrana samo jedna utakmica i savladan je ne toliko atraktivan protivnik, ali su u prošlosti ovakve utakmice znale biti problem za Zmajeve. Pride, u sastavu nije bilo povređenih Edina Džeka, Miralema Pjanića, Seada Kolašinca. Tri najiskusnija fudbalera.

Izabrane vesti

Bio je to položen uvodni ispit, ali će pravi test za Zmajeve biti večeras, gostovanjem u Bratislavi kod Slovačke (20.45).

Situacija sa Edinom Džekom je nešto bolja u odnosu na četvrtak. Bolovi u leđima su prisutni, ali je kapiten odradio trening sa ostatkom ekipe, pa se do poslednjeg momenta neće znati da li će biti na raspolaganju. U najgorem slučaju, napadač Intera će biti na klupi i u slučaju prijeke potrebe uskočiti da pomogne saigračima.

20.45: (2,60) Slovačka (3,15) BiH (2,85)

Trijumf nad Islandom je mnogo značio u pogledu samopouzdanja, optimizma i atmosfere. Zaista je sve bilo na visokom nivou, a selektor Hadžibegić je posle meča poručio da euforiju neće dozvoliti. Biće to potpuno drugačija utakmica od one od pre tri dana, jer će sada fokus biti na čuvanju rezultata, budući da bi i jedan bod mnogo značio za Zmajeve.

"Mnogo je lakše i bolje kad otvorimo takmičenje s pobedom. Lakše se radi, lakše je pripremati utakmicu koja dolazi. Međutim, ako pobedimo nismo realizovali plan o odlasku na EP. Ima još osam utakmica. Mi Bosanci smo poznati po euforiji nakon jedne pobede, ali nema razloga za euforiju. Naravno da bismo voleli pobediti, ali zavisi i od protivnika", istakao je Hadžibegić i dodao:

"Slovačka je jako kvalitetna ekipa i rezultat protiv Luksemburga nije negativan jer se radi o ekipi koja je među favoritima za drugo mjesto. Sutra nas očekuje izuzetno teška utakmica. Bilo kakav rezultat da se desi, nije riješeno ništa. Pokušat ćemo pobijediti. Izuzetno respektujemo protivnika koji je kvalitetna ekipa. Imaju ambiciju, novog selektor, igrače koji igraju u najjačim ligama. Totalno je otvoreno sve", jasan je popularni Hadžija.

Slovačka nije dobro otvorila kvalifikacije sa novim selektorom. Ostvaren je samo mršavi remi sa Luksemburgom kod kuće, pa javnost nije baš dobro reagovala na sve to. Kao što to već obično i biva, otrovne strelice su odmah upućene ka novom selektoru Frančesku Kalconi.

Nije to bila očekivana igra, niti rezultat, tako da domaći u susret ulaze sa određeni pritiskom jer ih mnogi smatraju kao kandidata za drugu poziciju koja vodi na Euro. Dodatna otežavajuća okolnost biće neigranje kapitena Milana Škrinijara.

"Analizirali smo utakmicu BiH protiv Islanda, a videli smo da je ovaj tim izuzetno fizički spreman. Ipak, mi ne želimo obraćati preveliku pažnju na njih i moramo se fokusirati na sebe. BiH dolazi u dobrom raspoloženju nakon pobjede protiv Islanda, a riječ je o ekipi koja je tri puta izborila baraž u kvalifikacijama za Euro. Naravno, ne ulazim sa strahom i nepoverenjem u svoje momke, ali su to činjenice", rekao je Kalcona.

Ove dve reprezentacije su pre deset godina odigrale poslednji put odigrale dva zvanična meča u kvalifikacijama. Zanimljivo, oba puta radovali su se gosti. U Zenici je bilo 0:1, a u Bratislavi 1:2.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 2. KOLO

GRUPA J

Nedelja

18.00: (19,0) Lihtenštajn (7,75) Island (1,15)

20.45: (19,0) Luksemburg (7,75) Portugalija (1,15)

20.45: (2,60) Slovačka (3,15) BiH (2,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024reprezentacija SlovačkeFudbalska reprezentacija BiHreprezentacija Bosne i Hercegovine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara