Detalj sa proteklog meča Sport Resifea i Fortaleze (©Reuters)
Detalj sa proteklog meča Sport Resifea i Fortaleze (©Reuters)

Bitka za Sudamerikanu: Copa do Nordeste – koji lav ima jače zube?

Vreme čitanja: 4min | čet. 31.03.22. | 23:05

Brazil, šampionat Pernambukano: Sport Resife i Fortaleza igraju za pehar i ulaznicu za drugorangirano takmičenje na tlu Južne Amerike

Arena Pernambuko, u Sao Lorenso da Mati, gradskој regiji Resifeа, noćas (02.35) će biti poprište prve od dve bitke između dva Lava sa severoistoka Brazila, Leao da Iljha iliti Sport Resifea i Leao do Pisija, kako navijači Fortaleze oslovljavaju svoj klub. Revanš je na programu u nedelju na Kastelau, a trofej će pripasti timu koji bude ostvario bolji rezultat iz dvomeča, jer pravilo gola u gostima nije na snazi. U slučaju nerešenog rezultata, određivanje šampiona će biti odlučeno jedanaestercima.

Nazvan još i kao Lampions liga, najuspešniji regionalni turnir u zemlji Kopa Nordeste – Severositočni kup, svoje prvo izdanje imao je 1994. godine, a šampion u debitantskoj sezoni bio je upravo jedan od aktera današnjeg finala, Sport Resife. Od 2011. godine igra se bez prekida, a od 2016. šampion ovog takmičenja ostvaruje direktan plasman u Kopa Sudamerikanu. U ovogodišnjem izdanju učestvovalo je 16 klubova. Oni su u početnoj fazi bili podeljeni u dve grupe sa po osam u svakoj, ali se timovi nisu susretali sa rivalima iz svoje, već iz suprotne grupe.

Izabrane vesti

Sistem takmičenja bio je jednokružan, a na kraju osam kola, četiri najbolja u svakoj grupi, prošla su u četvrtfinale koje se takođe igra u jednoj utakmici, kao i u polufinale, gde se prednost domaćeg terena određuje prema rangiranju u početnoj fazi. Sa uzvratnim mečom, bez pravila gola u gostima, igra se samo finale.

02.35: (3,10) Sport Resife (3,00) Fortaleza (2,35)

Resife je u nedelju na svojoj Areni Pernambuko obezbedio pravo da se bori za prvi trofej u 2022. godini, pobedivši Regatas (CRB) sa 3:1. Sastav koji predvodi Pozo Žilmar pokazao se veoma efikasnim kada je upitanju ofanzivna igra. Bilo je potrebno samo 15 minuta da Lavovi sa ostrva dođu do prednosti preko Parageza, igrača koji je bio zaslužan i za drugi gol, koji je postigao sedam minuta kasnije. U drugom poluvremenu Regatas je reagovao i uspeo je da smanji prednost u 76. minutu preko Anselma. Ipak, u 83. minutu, Lučano je postigao treći gol za crveno-crne, oduzevši tako svaku nadu rivala. Bio je to drugi klub iz Alagoasa koji je eliminisan od strane Resifea, koji je u četvrtfinalu Kopa do Nordestea pobedio Alogano (CSA). Posle nerešenog ishoda i bez golova u regularnom delu, Lavovi su se izvukli posle izvođenja penala u meču odigranom na stadionu Rei Pele.

U grupnoj fazi, Sport Resife je osvojio 14 bodova (četiri pobede, dva remija i dva poraza), završivši na trećoj poziciji Grupe A, u kojoj je Fortaleza, sa dva boda više, bila šampion. Takođe je zabeležio treći najbolji učinak kao domaći tim. Od 12 bodova koliko je bio u opticaju, osvojio je devet (tri pobede i jedan poraz), postigao je sedam golova i u tri navrata imao sačuvanu mrežu.

S druge strane, Fortaleza je dobila i dodatni dan u pripremama za finale. Njihov meč u polufinalu odigran je u subotu, kada su na Kastelau u potpunosti opravdali ulogu protiv Nautika (2:0). Leao do Piči, iliti Trikolori, kako glase dva najpopularnija nadimka ovog kluba, imao je loptu u svom posedu više od polovine vremena, a stvorio je više nego duplo prilika za šut u odnosu na protivnika, a dva, od čak osam upućenih završili su u mreži Nautika.

U 19. minutu igre, Robson je doveo Fortalezu u vođstvo. Minimalna prednost stajala je na semaforu sve do 89. minuta kada je Silvio Romero konačno otklonio sumnje ko ide u finale. Ipak, Mateus de Vargas je propustio šansu da nešto ranije svojoj ekipi obezbedi prolazak u finale protraćivši jedanaesterac u 82. minutu.

Fortaleza je tako jedini tim koji se takmiči u Seriji A brazilskog šampionata, a da još uvek nije doživeo poraz u novoj sezoni 2022. Leao do Piči je dostigao broj od 15 utakmica bez poraza posle pobede nad Nautikom od 2:0. Trikolori nisu poraženi više od četiri meseca. Tačnije, prošlo je 111 dana od kako ih je Kujaba porazila sa 1:0 u utakmici koja je važila za 37. kolo brazilske Serije A.

U svojim takmičenjima koja je do sada igrala u 2022 godini, Fortaleza ima maksimalan učinak u državnom šampionatu Karense i 75 odsto u Severoistočnom kupu u kojem je zabeležila šest trijumfa i četiri remija. U pomenutom periodu ukupno je ostvarila 11 pobeda i četiri remija, uz 35 postignutih i samo 9 primljenih golova.

Poslednjih pet utakmica bile su samo pobede. Pored toga, Lavovi iz Pičija se spremju za prvi istorijski nastup u Kopa Libertadores. Sledećeg četvrtka igraće kod kuće protiv Kolo Kola iz Čilea, takođe u njihovoj grupi su prvak Argentine River Plejt i šampion Perua, Alijanza Lima.

Fortaleza i Resife su se susreli 30 puta, uz 15 domaćih utakmica za obe strane. Igrajući kod kuće, i Leao do Piči i Leao da Ilja imaju samo po jedan poraz u međusobnom duelu. Zanimljivo, prva pobeda Fortaleze nad Sportom u Resifeu dogodila se nedavno, u septembru 2021. godine, poslednji put kada su se timovi susreli, u duelu koji je važio za 22. kolo brazilske Serije A. Tim predvođen Huanom Pablom Vojvodom je tom prilikom savladao Rubionegrose rezultatom 1:0 u Areni de Pernambuko.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

BRAZIL, KOPA DO NORDESTE – FINALE (PRVA UTAKMICA)

Petak

02.35: (3,10) Sport Resife (3,00) Fortaleza (2,35)

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaFortalezaSport ResifeBrazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara