Stadion Ajaksa (©Reuters)
Stadion Ajaksa (©Reuters)

Bizarni dani na Krojfovoj areni: Doping, napad nožem, golgeter bez licence...

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.02.21. | 20:41

Problemi jedan za drugim u Ajaksu

Čudni su putevi fudbalski, danas si gore, sutra si dole... Pre dve godine Ajaks je bio u modi, tim koji je sekao velikane i to na tuđem bunjištu. Klub koji je bio primer poslovanja, ulaganja u mlade igrače, tim za kojim je plakalo pola sveta kada im je za minut izmaklo finale Lige šampiona.

Veliko je dve godine u životu jednog fudbalskog kluba pa makar se zvao i Ajaks. Veliki se pad desio Kopljanicima iz Amsterdama, rezultati nisu više tako veličanstveni, a u poslednja dva meseca u klubu se dešavaju potpuno bizarne stvari, zbog kojih mu se smeju isti oni koji su ga žalili kada mu je Totenhem zalupio vrata finala Lige šampiona.

Izabrane vesti

Sve je krenulo od Kvinsija Promesa. U decembru ga je jutro posle utakmice probudila policija. I odvela ga u stanicu, gde je morao da prenoći. Tužilac je obavestio javnost da je ofanzivac Ajaksa osumnjičen za ubadanje nožem!

Nakon dva dana u pritvoru, Promes je pušten na slobodu, a njegov advokat je tvrdio da fudbaler Ajaksa nije bio ni prisutan kada se taj napad dogodio. Iz tužilaštva se više nisu oglašavali. Oglasio se koji dan kasnije sam fudbaler.

Bio je ovo šok za sve, ali sam zadovoljan što sam pušten tako brzo. Ništa više ne mogu da kažem“, objasnio je Promes.

On se odmah vratio u tim Ajaksa, nastavio da igra kao da se ništa nije dogodilo, ali je posle toga krenula priča da bi mogao da ode u Rusiju, gde ga je Spartak iz Moskve zvao da se vrati.

Malo veselije teme su bile na Johan Krojf areni kada je Ajaks objavio da je doveo Sebastijana Halera, golgetera Vest Hema, za kojeg je plaćeno 22.500.000 evra. Klupski rekord. Kopljanici investiraju u tim.

A, onda nekoliko dana kasnije – urnebes! Klupska administracija nije registrovala Halera za nastavak Lige šampiona!

U pitanju je greška koja nije smela da se dogodi. Haler je bio na listi igrača za licenciranje, ali neko pored njegovog imena nije štriklirao boks i spisak je otišao u UEFA bez njega. Užasno sam razočaran“, objasnio je Erik ten Hag, trener Ajaksa.

Ni tu nije kraj. Jedan od najvećih talenata kluba poslednjih godina, napadač Brajan Brobi, odlučio je da ode kao slobodan igrač na leto, kada mu istekne ugovor.

Upregao je Ajaks sve snage da ga zadrži, obraćao mu se javno i Dušan Tadić, ali nije vredelo. Kada je sa druge strane Mino Rajola, jedan od najozloglašenijih agenata sveta, skoro da niko nema šanse. Šta on naumi, to i ostvari. A, sada mu je naum da Brobija odvede negde drugo i debelo ga „naplati“.

Klub je uradio sve što je mogao da zadrži igrača u Amsterdamu još neko vreme, ali jednostavno nije bilo šanse. Izabrao je da igra negde drugo od sledećeg leta. To je njegova odluka koju moramo da poštujemo ali je jako teško prihvatamo. Dosta mi je te priče“, rekao je Ajaksov direktor Mark Overmars.

I za kraj, današnja informacija. Za novi udarac u Ajaksov ugled. Golman Andre Onana, koji nekoliko sezona čuva mrežu Kopljanika, uhvaćen je u korišćenju dopinga. On, naravno, ima neku svoju verziju zašto nije kriv, ali to mu nije pomoglo. Izbačen je iz fudbala na godinu dana.

Hteo sam da se vratim na gol, da zamenim Onanu, ali nažalost neko je zaboravio da me licencira“, od muke se našalio Edvin van der Sar, legendarni golman, sada direktor Ajaksa.

Da li je tu kraj, šta li je sledeće? Nekako bi manji šokovi bili da je neki drugi klub u pitanju, ipak je Ajaks godinama bio uzor ispravnosti, čak i kada mu nisu cvetale ruže na terenu. 


tagovi

AjaksHolandijaKvinsi Promes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara