Dario Benedeto (©AFP)
Dario Benedeto (©AFP)

Boka brani trofej, Kilmes autsajder u Mendozi

Vreme čitanja: 4min | sre. 28.09.22. | 23:10

Kup Argentine: Tim s Bombonjere u četvrtfinalu protiv drugoligaša želi da ostane u igri za triplu krunu u zemlji Gaučosa

U većem delu Južne Amerike, kao što je slučaj u Čileu, Paragvaju, Kolumbiji, ova fudbalska nedelja rezervisana je za obračune u završnici nacionalnih kupova. Identična situacija je i u Argentini gde su noćas na programu prva dva duela četvrtfinala kupa. Na totalno suprotnim stranam velelepne zemlje Gaučosa, dva najtrofejnija argentinska kluba boriće se za prolazak među četiri najbolja tima. U nešto ranijem terminu od 23.55 po sredjoevropskom vremenu na stadionu Karlos Agusto Merkado u La Riohi sastaju se Patronato i River Plejt, dok je sledeći termin od 03.00 na stadionu Mlivinas Argentinas u Mendozi, rezervisan za duel između Boke Juniors i Kilmesa, jedinog preostalog učesnika iz drugog ranga takmičenja iliti Nasional B lige.

Boka Juniors je imala uspon u argentinskom šampionatu posle eliminacije iz Libertadoresa. Ostvarivši 11 utakmica bez poraza, tim s Bombonjere ponovo je došao u situaciju da se bori za vođstvo na tabeli i umnogome povećao šanse da ponovo postane šampion. Pored toga, Đenovljani imaju i dobru kampanju u Kupu Argentine gde ostaju istrajni u misiji da drugi put zaredom postanu šampioni. Ove godine su drugi put u istoriji stigli do pehara u Liga kupu. U prethodnim fazama takmičenja, Boka je eliminisala timove poput Sentralne Kordobe iz Rosarija (koji nije isti tim kao Sentral Kordoba koja se takmiči u najvišem rangu), Fero Karil Oeste i Agropekuarija. Utakmica protiv Agronoma čak je izazvala istrage o mogućem manipulisanju rezultatom.

Izabrane vesti

Za one koji ne znaju, argentinsko pravosuđe je početkom avgusta otvorilo istragu o mogućem nameštanju meča Kupa Argentine. Utakmica o kojoj je reč važila je za osminu finala takmičenja i uključivala je duel imeđu Boka Juniors i Agropekuarija, 11. avgusta, kada je igrač Milton Lejendeker iz Agropekuarija isključen posle samo osam minuta igre.

03.00: (1,58) Boka Juniors (3,60) Kilmes (5,90)

Podstaknuta izveštajima lokalnih medija, novinarka Selsa Ramirez istraživala je da li je bilo opklada na to da igrač domaćeg tima dobije crveni karton pre 10 minuta. Lajendekerov crveni karton imao je ozbiljne posledice, a njegov start na Ezekijelu Zebaljosu rezultirao je ozbiljnom povredom, zbog koje je fudbaler Boke Juniors morao na operaciju skočnog zgloba. Uprkos tome, Boka je pobedila u meču na stadionu Padre Ernesto Martearena sa 1:0, golom Giljerma Matijasa Fernandeza i plasirala se u četvrtfinale Kupa Argentine.

U sva tri meča u Kupu Argentine, Boka Juniors, koju predvodi legenda kluba Ugo Ibara, zauzela je ultra ofanzivni stav. Za susret protiv Kilmesa gotovo da nema naznaka odstupanja od prepoznatljivog modela igre koji zastupa Ibara.

S druge strane, ekipom Kilmesa komanduje trener Valter Koiete, a tim trenutno igra u drugoj rangu argentinskog fudbala iliti Nasional B ligi. Jedan od najstarijih klubova na tlu Južne Amerike već treću godinu zaredom pokušava da se vrati u najjači rang takmičenja, a kako stvari stoje, i ove sezone daleko su od povratka u argentinsku elitu. U Kupu Argentine, ekipa Serveseroca već je odigrala tri meča, eliminisavši ekipe poput San Martina iz Tukumana, Rosario Sentrala i Deportivo Madrina.

Kilmes nije imao baš najbolje izdanje u ovogodišnjoj sezoni Nasional B lige. Šta više, rezultati su toliko loši da je tim i dalje na 18. poziciji tabele sa samo 43 osvojena boda, što je 27 manje od lidera, Belgrana, koji je pre tri dana osigurao povratak u Primeru.

23.55: (6,50) Patronato (4,00) River Plejt (1,48)

Propozicije nalažu da se igra samo jedan meč. Ugo Ibara bi mogao da napravi nekoliko iznenađenje, ukaže šansu rezervistima kako bi nekim igračima dao predah razmišljajući o završnici prvenstva. Havijera Garsiju će sačuvati za Ligu profesional, a na njegovom mestu ovom prilikom će zaigrati Agustin Rosi. Esteban Rolon će zameniti Alana Varelu, Kristijana Medina će igrati umesto Martina Pajera, dok se Dario Benedeto vraća u startnih jedanaest Boke posle stomačne tegobe. Gonzalo Morales će debitovati kao starter umesto Luke Langonija, koji će priliku čekati na klupu za rezerve.

Ogromna je razlika između ovih timova, gde se Boka Juniors bori za liderstvo u argentinskom prvenstvu, pored toga što ne zna kako je izgubiti u poslednjih 11 mečeva. S druge strane, Kilmes je drugoligaš koji na poslednje četiri utakmice nije uspeo da pobedi.

---------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

----------------

KUP ARGENTINE – ČETVRTFINALE (JEDAN MEČ – NEUTRALNI TEREN)

Sreda

Banfild – Godoj Kruz 1:1 (1:1) - pen 3:1

/Datolo 7pen – Larosa 42/

Independijente - Taljeres Kordoba u toku

23.55: (6,50) Patronato (4,00) River Plejt (1,48)

Četvrtak

03.00: (1,58) Boka Juniors (3,60) Kilmes (5,90)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaArgentinaKup ArgentineKilmesBoka juniors

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara