Tod Boli (©Reuters)
Tod Boli (©Reuters)

Boli na večeri sa Laportom: Razgovaralo se o dva “trejda“ i De Jongu

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.07.22. | 10:07

Novi vlasnik Čelsija planira dalje korake na letnjoj pijaci

Još se na Stamford Bridžu čeka prvi transfer ovog leta. Rahim Sterling je dogovoren, ne i ozvaničen, a posle unapred najavljenog egzodusa nekoliko igrača i mogućeg rastanka sa još nekim, novi vlasnik Čelsija Tod Boli ažurno radi na poslovima koji bi Tomasu Tuhelu dali mogućnost da ima konkurentniju sezonu od prethodne.

Upravo iz tog razloga američki biznismen doleteo je u Kataloniju kako bi se našao na večeri u jednom elitnom restoranu sa predsednikom Barselone Đoanom Laportom, direktorom Mateuom Alemanijem i konsultantom Đordijem Krojfom. Tamošnji novinari spremno su dočekali ovaj sastanak koji je trajao svega jedan čas pre nego što je Boli napustio lokal. Nije želeo da potvrdi, ni demantuje da je bilo razgovora o transferima, već je pre ulaska u auto poručio da su svi “uživali u dobroj večeri“. Gotovo sat i po vremena kasnije iz istog restorana izašao je Barselonin triling koji je takođe u nekoliko reči objasnio da se radi o “institucionalnoj poseti“ prvog čoveka londonskog kluba.

Izabrane vesti

Ipak, dobro obavešteni izvori iz Barselone i Londona uspeli su da stignu do detalja sastanka. Tokom večere govorilo se o dva “trejda“ i statusu Frenkija de Jonga. Tod Boli je od preuzimanja pune kontrole nad Čelsijem počeo da se zalaže za uvođenje interne politike razmene igrača sa drugim klubovima po uzoru na američki model poslovanja u sportu, pa tako Mundo Deportivo navodi da je jedna od ideja predloženih u četvrtak uveče da Barselona dobije Markosa Alonsa i Cezara Aspilikuetu za Seržinja Desta i Memfisa Depaja.

6. avgust, 18.30: (5,00) Everton (3,70) Čelsi (1,80)

Nije nikakva tajna da rukovodioci Barselone žele da posle Andreasa Kristensena dovedu još dva beka iz Čelsijeve poslednje linije, a pogotovo je Ćavijeva želja Aspilikueta kojeg dugo poznaje i zajedno su igrali u reprezentaciji Španije.

Kapiten Čelsija trenutno je na odmoru u Italiji i želja vrha Barselone je da se postigne dogovor o njegovom transferu pre subote, kada londonski velikan putuje na predsezonsku turneju po SAD. Aspi je fudbaler Čelsija već deset godina i osvojio je sve što se osvojiti može, u međuvremenu je zadužio traku i stekao reputaciju jednog od najboljih pojačanja u klupskoj istoriji i eri Romana Abramoviča.

Njegov ugovor sa Čelsijem istekao je 1. jula, ali je automatski produžen za godinu dana pošto je u prošloj sezoni odigrao traženi minimum od 30 utakmica. Svakako, njegov transfer ne bi iziskivao veliki novac, iako ni Barselonine mogućnosti nisu prevelike zbog nagomilanih dugovanja i drugih planova za ovo leto. Finansije se jesu stabilizovale posle određenih manevara ljudi sa vrha, ali to opet ne ostavlja mnogo prostora za trošenje van zacrtanih okvira.

Umesto Aspilikuete Barselona planira da se odrekne Desta koji se nije snašao u Kataloniji. Pride je američki reprezentativac, što je veliki plus kod Bolija, dok je navodno igrač po Tuhelovom ukusu. Što se Depaja tiče, on bi mogao da uskoči kao igrač za trejd umesto Alonsa iako ne igraju na istim pozicijama. Tuhel je u potrazi za još jednim napadačem, a poznato je da više preferira ofanzivce koji mogu da pokriju više mesta na terenu, nego klasične “devetke“ zbog čega se odrekao Romelua Lukakua u korist Tima Vernera i pogotovo Kaija Haverca. Depaj se uklapa u tu sliku, ali je pitanje da li on ima želju da se vrati na Ostrvo posle lošeg iskustva u Mančester junajtedu. Alonso je prošle sezone dobio veći prostor zbog teške povrede Bena Čilvela, ali kako će engleski reprezentativac da se vrati u startnu postavu, tako njegova uloga opet pada. Barsi su bekovi neophodni jer su dosadašnji pokušaji da se nađu zamene za Đordija Albu i Danija Alvesakoji se u međuvremenu vratio nakratko kako bi tu istu rupu popunio – bili neuspešni.

Boliju je prvi cilj De Jong koji bi da ode sa stadiona Kamp Nou i preseli se u Mančester junajted kod nekadašnjeg šefa Erika Ten Haga, ali postoje određene prepreke koje koče ovaj transfer.

De Jong čeka da sa Barsom uspostavi dogovor oko dugovanja od 20.000.000 evra za plate i bonuse iz kovid sezona i u ovom trenutku mu je Mančester junajted bliži od Čelsija, mada na Stamford Bridžu ne planiraju da odustanu tako lako. Spremni su da plate traženu cenu, pominje se suma od 80.000.000 evra, a sada je sve na Barseloni. Laporta je nedavno javno poručio da Holanđanin nije na prodaju, ali je jasno svima da klub neće moći da odbije toliki novac, pogotovo jer Ćavi ima druge planove za vezni red koji se nedavno pojačao Frankom Kesijem.

Dok se čeka ozvaničenje Rahima Sterlinga, Čelsi pokušava da privoli i Usmana Dembelea da dođe. Njemu je istekao ugovor i on trenutno vaga između ostanka u Barsi ili prelaska u Zapadni London. Želja je i Matijs de Liht, koji je bliži Bajernu. Barsa istovremeno radi na Robertu Levandovskom, ali i Rafinji.


tagovi

ČelsiBarselonaLetnji prelazni rok 2022Markos AlonsoCezar AspilikuetaSeržinjo DestMemfis DepajFrenki de Jong

Obaveštavaj me

Čelsi
Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara