Reprezentativci Bolivije (©Reuters)
Reprezentativci Bolivije (©Reuters)

Bolivija na Mundijalu posle 28 godina? Moguće je…

Vreme čitanja: 4min | pet. 28.01.22. | 21:15

Izabranici Sezara Farijasa imaju priliku da se pobedom nad Venecuelom (petak, 23.00) potpuno uključe u borbu za četvrtu poziciju u južnoameričkim kvalifikacijama

Godinama, pa i decenijama je bolivijski fudbal na zapećku u Južnoj Americi. Znalo se uvek da su Zeleni opasni samo kada se igra meč u La Pazu na razređenom vazduhu, ali čim bi sišli na neku nižu nadmorsku visinu postajali su tek obična selekcija ispod proseka. Sada bi ipak Bolivijci mogli da ućutkaju sve kritičare, ukoliko uspeju da se plasiraju na Mundijal u Kataru. Biće blizu ako savladaju Venecuelu u noći između petka i subote, od 23.00 časova po srednjoevropskom vremenu.

Samo je ona selekcija predvođena Luisom Ramaljom i Ervinom Sančezom u novijoj istoriji uspela da se domogne svetske smotre. Plasirala se Bolivija 1994. godine na turnir u Sjedinjenim Američkim Državama, a potom je grupu okončala sa jednim poenom.

Izabrane vesti

Bolivijci su se tog turnira domogli samo zahvaljujući drugačijem sistemu takmičenja u kvalifikacijama, igrale su se tada grupe u Južnoj Americi, a Bolivija je bila druga iza Brazila, a ispred Urugvaja, Ekvadora i Venecuele. Bio je to tek treći nastup Zelenih na Mundijalu, posle turnira 1930. i 1950, na kojima su učestvovali na poziv.

Zato bi eventualni uspeh Bolivije bio zaista ogroman poduhvat. Pred mečeve u oktobru bilo je nezamislivo da uopšte pričamo o 77. selekciji na FIFA rang listi u tom kontekstu, ali ubedili su nas u kvalitet izdanjima na terenu.

23.00: (1,90) Venecuela (3,60) Bolivija (4,40)

Ključnu ulogu je odigrao glavni grad La Paz, odnosno nadmorska visina od 3.640 metara. Bolivija je tu savladala redom Peru (1:0), Paragvaj (4:0) i Urugvaj (3:0). Između poslednje dve utakmice je pretrpela samo osvetu Peruanaca u Limi (3:0). Zanimljivo, i protiv Perua i protiv Urugvaja su Bolivijci igrali sa igračem manje.

Izabranici Sezara Farijasa moraju da počnu da pobeđuju u gostima ako žele u Katar. Za sada nemaju nijedan trijumf, samo su dva puta odigrali nerešeno u ovim kvalifikacijama, protiv Čilea (1:1) i Paragvaja (2:2).

Posle ovog, ostaće još tri kola do kraja kvalifikacija. Bolivija će 1. februara da dočeka Čile, posle čega 24. marta gostuje Kolumbiji, a zatim 29. marta u La Paz dolazi Brazil. Dakle, trijumf noćas u Karakasu doveo bi Zelene u idealnu poziciju da na domaćem terenu igraju barem za peto mesto i baraž.

Sve im se crta. Venecuela je najlošija u kvalfikacijama, a iako je svih sedam bodova osvojila kod kuće, čak i pred domaćem porazu ima duplo više poraza (četiri) nego pobeda (dve).

------------------------------

Utakmicu Venecuele i Bolivije možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------

Boliviji bi Farijas mogao da bude ključan čovek u Karakasu, pošto je Venecuelanac i sigurno da se veoma dobro razume u sve vrline i mane trikolora.

Na ovom okupljanju Bolivija ima samo dvojicu igrača iz Evrope, što je u vreme pandemije virusa korona možda više vrlina nego mana. Poziv su zaradili vezista belgijskog Beršota Ramiro Vasa i napadač španskog drugoligaša Luga, Haumea Kueljara.

Venecuela ima novog selektora, na klupu je seo Hoze Pikerman i on će noćas imati debi. Ideja iza angažovanja 73-godišnjeg Argentinca je da on izgradi projekat za napad na plasman na Mundijal 2026. godine. U SAD, Meksiku i Kanadi će igrati više reprezentacija, pa će i Venecueli da bude lakše da se plasira tamo.

Prvi Pikermanov spisak je mešovit. Tu su veterani Salomon Rondon i Tomas Rinkon, ali i talenti poput 18-godišnjeg krila Deportiva Tašire, Jersona Čakona. Zbog povrede nema Jangela Erere.

Bolivija u ovim kvalifikacijama mnogo zavisi od vremešnog Marsela Morena. Iako mu je 34 godine, napadač Kruzeira i kapiten Zelenih je najbolji strelac te selekcije u kvalifikacijama sa devet golova. Niko u čitavoj Južnoj Americi nije efikasniji od njega, najbliži pratioci su mu Nejmar sa sedam, odnosno Lautaro Martinez, Lionel Mesi i Luis Suarez sa po šest pogodaka.

Iz Južne Amerike su vize za Katar već overili Brazil i Argentina. Ostale su još dve direktne karte i jedna sa presedanjem - vodi u baraž, na meč sa petoplasiranom selekcijom iz Azije.

------------------------------------------------

Odigraj tiket kao i svakog dana i osvoji Porše Makan

SVAKI TIKET JE ULAZNICA U ARENU

Mozzart Gladijator je takmičenje sa pravilima takvim da u njemu svi učestvuju. Visina uplate ne igra presudnu ulogu, kao ni to da li je tiket dobitan ili ne. Tvoje je samo da svakog dana odigraš tiket, jer je svaki ulaznica u arenu.

--------------------------------------------------

JUŽNA AMERIKA, KVALIFIKACIJE ZA SP U KATARU – 15. KOLO

Četvrtak

Ekvador - Brazil 1:1 (0:1)

/Tores 75 - Kazemiro 6/

Paragvaj - Urugvaj 0:1 (0:0)

/Suarez 50/

Petak

Čile - Argentina 1:2 (1:2)

/Bereton 21 - Di Marija 10, Martinez 34/

22.00: (1,70) Kolumbija (3,60) Peru (6,25)

23.00: (1,90) Venecuela (3,60) Bolivija (4,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Bolivijereprezentacija VenecueleKvalifikacije za SP 2022.Kvalifikacije za Mundijal 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara