Ilustracija (©Damir Hajdarbašić, fkz.ba)
Ilustracija (©Damir Hajdarbašić, fkz.ba)

Borac i Velež traže izlaz iz krize, Željo ide po prve gostujuće bodove

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.08.21. | 14:07

PLBiH: Danas na programu tri duela 6. kola

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine, šesto kolo obeležila su dva derbija koja su odigrana u Tuzli (Sloboda – Sarajevo 1:2) i Mostaru (Zrinjski – Tuzla Siti 1:1). Bili su to okršaji ekipa koje su najviše pozicionirane na tabeli, dok će danas uslediti tri takođe zanimljiva duela, i to u Prijedoru, Bijeljini i Širokom Brijegu.

RUDAR PRIJEDOR – BORAC, 17.00

Izabrane vesti

Nakon dobrog starta sezone i osvojena četiri boda iz tri susreta, Rudar je upisao dva vezana poraza. Doduše, imao je teške protivnike (Željezničar i Sarajevo), ali ako želite da igrate u društvu najboljih morate biti pandan svima. Priliku da domaći pokažu zube imaju već danas kada će ugostiti posrnulog šampiona, ekipu banjalučkog Borca.

Iskusni stručnjak Nikica Milenković je već pokazao da je njegov rukopis imao veliki značaj, međutim, ukoliko se vrlo brzo stvari ne počnu malo bolje odvijati za domaće, sve dosadašnje urađeno pada u vodu. Izdvaja se i jedna zanimljiva činjenica. Rudar je u Prijedoru od 2010. godine trijumfovao samo jednom protiv Borca. Bilo je to 2018, a sve pre toga na strani je banjalučkog Borca, kao i poslednji meč ova dva rivala odigran pre dve godine u Prvoj ligi Republike Srpske kada je Borac slavio sa 1:3.

Najveća rezultatska kriza ove sezone u Premijer ligi, bez dileme, najviše drma aktuelnog šampiona. Svega dva boda u četiri odigrana susreta (meč manje protiv Tuzle Siti), premalo je za ekipu koja hoće da odbrani šampionsku titulu. Sve to prouzrokovalo je smene trenera. Prvo je Zoran Kiza Milinković nasledio Marka Maksimovića, a nakon svega 19 dana, nova rokada na trenerskoj klupi. Ovaj put, kormilo je preuzeo Nemanja Miljanović. Trener koji je u prošloj sezoni vodio ekipu Mladosti iz Doboja kod Kaknja imaće svoj debi u Prijedoru.

Na ovih nekoliko treninga pod mojim vodstvom, ekipa je stvarno dobro radila i verujem da će se to videti u Prijedoru. Naša želja je da se što pre vratimo na normalan kolosek i znam da je najbolji lek za to, dobar rad i pobede. Igrači su svesni situacije, i idemo na pobedu“, najavio je Miljanović svoj debi u Prijedoru, u kojem neće moći da računa na Dina Ćorića i Đorđa Milojevića.

RADNIK BIJELJINA – ŽELJEZNIČAR, 19.00

Još jedan duel u kojem gosti imaju ulogu favorita igra se u Bijeljini. Radnik je nakon lošeg starta uspeo da osvoji dva boda, a u prošlom kolu, na Koševu se prikazao kao dobar protivnik uprkod porazu (2:1). Deluje da je Vlado Jagodić uspeo malo da razdrma uspavane fudbalere, pa će priliku za prvi trijumf imati protiv Željezničara. Poslednji put Radnik je na svom terenu protiv sarajevskog tima trijumfovao 2019. godine, dok su poslednja četiri duela u Bijeljini, završila sa dve pobede gostiju i dva remija.

Željezničar je u pet kola osvojio sedam bodova, što uz sve probleme koje je sarajevski tim imao uoči početka sezone, može biti izuzetno zadovoljavajuće. Temperamentni Tomislav Ivković napravio je od mlade Željine ekipe gladne, rastrčane vukove, koji nedostatak kvaliteta i iskustva, zamenjuju motivacijom i željom. To se pogotovo vidi u domaćim utakmicama, gde nošeni publikom sa tribina igraju odlično. Na kraju krajeva, sve bodove osvojili su upravo na Grbavici, dok su se dva gostovanja vratili praznih šaka. Istina, gostovali su kvalitetnim rivalima Tuzli Siti i Zrinjskom, pa je možda za mladi tim Tome Ivkovića danas idealna prilika da se upišu prvi gostujući bodovi. U timu Želje neće biti bivšeg fudbalera Radnika Nedima Mekića.

ŠIROKI BRIJEG – VELEŽ, 21.00

Nakon četiri remija iz četiri kola, Širokobriježani su promenili trenera. Umesto Tonija Karačića, na klupu je seo Jure Ivanković i upisao trijumf nad Leotarom (2:0). Idealna šansa za mladog stručnjaka je novi domaći meč, Istina, ovaj put je to mnogo teži protivnik u odnosu na trebinjce, ali protivnik koji se takođe nalazi u krizi. Evidentno je da domaći igraju disciplinovan fudbal bez puno primljenih ali i datih golova, pa su do sada čak tri puta odigrali 0:0. Najavili su iz tima sa Pecare da su pronašli recept za bolju formu, a to će morati pokazati u duelu gde i ne važe za favorita.

Kao i u slučaju banjalučkog Borca, tako je i Velež platio danak Evropi. Doduše, u taboru Mostaraca je mnogo bolja situacija unutar kluba, ali kada je reč o fizičkom aspektu, tu je Velež u popriličnom padu, pa je dobar nastup u Evropi, rezultirao lošim u domaćem prvenstvu. Na koncu svega usledio je domaći poraz od Slobode, što je upalilo alarme u taboru Rođenih, pa će Feđa Dudić, strateg gostiju, morati pod hitno naći rešenje, kako da se vrate na dobar put. Svaka čast nastupu u Evropi, ali četiri osvojena boda su sigurno premalo za ekipu koja i ove godine ima velike ambicije i želju za ponovnim izlaskom u Evropu. Svakako, nije to nemoguće pošto je tek početak sezone, ali se ne sme puno zaostajati za vrhom tabele, pa će Rođeni danas svim silama težiti osvajanju bodova.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE – 6. KOLO

Subota

Sloboda Tuzla - Sarajevo 1:2 (0:1)

/Beganović 90 - Bodul 15, Ramić 47/

Zrinjski - Tuzla Siti 1:1 (0:1)

/Malekinušić 89 - Džafić 32/

Nedelja

17.00: Rudar Prijedor - Borac Banjaluka

19.00: Radnik - Željezničar

21.00: Široki Brijeg - Velež

Odloženo

Leotar - Posušje

*** kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1Rudar PrijedorBorac Banja LukaBorac BanjalukaRadnik BijeljinaFK ŽeljezničarŽeljezničarŠiroki BrijegVelež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara