Nejmar (©Reuters)
Nejmar (©Reuters)

Brazil čeka odgovore: Zašto Nejmar nije šutirao penal i da li mu je ovo poslednji Mundijal?

Vreme čitanja: 4min | pet. 09.12.22. | 21:57

Tri učešća i tri ozbiljne traume za najplaćenijeg fudbalera svih vremena

Brazil je u Kataru doživeo novi sunovrat. Opet u četvrtfinalu, opet od evropske selekcije i opet posle rezultatskog preokreta.

Svojevrsni deža-vi za Selesao. I zato došao u situaciju da bar 24 godine neće biti na krovu sveta. Pitanje je da li će i tada. Boleće dugo poraz od Hrvatske. Boleće jer je Brazil od večeras definitivno ostao bez selektora, bez kapitena Tijaga Silve, a nije isključeno i Nejmara.

Izabrane vesti

Najskuplje plaćeni fudbaler svih vremena u suzama je dugo sedeo na centru igrališta i sa suzama u očima pokušavao da shvati šta se tačno dogodilo. Brazil je na samom kraju prvog produžetka upravo njegovim hicem posle maštovite akcije i dva dupla pasa sa Rodrigom i Lukasom Paketom imao gol prednosti i sudbinu utakmice u svojim rukama. Sve se kasnije golom Bruna Petkovića srušilo kao kula od karata i najavilo katastrofu koja će dugo ostati kao rana celom Brazilu.

Subota, 20.00: (3,00) Engleska (3,20) Francuska (2,60)

Završen je jedan veliki ciklus u reprezentaciji. Neuspešan, jer Brazil nije uspeo u svojim namerama da se dokopa ni svetskog, ni kontinentalnog trona. Tite je na konferenciji za novinare potvrdio svoj odlazak, a cela nacija sada gleda ka svom najboljem igraču. On se o ovom pitanju oglasio kratko porukom koja ostavlja vrata otvorena za oba scenarija.

“Da li ću igrati na sledećem Mundijalu? Ne mogu da kažem ni da hoću, pa da se obavežem na nešto što možda neću moći da ispunim, a opet neću da kažem ni da neću“, rekao je 222.000.000 evra plaćeni napadač PSŽ.

Pre nešto više od godinu dana najavio je da će u Kataru igrati poslednje Svetsko prvenstvo, jer nije siguran da će 2026, sa 34 godine “imati dovoljno psihičke snage da igra fudbal na najvišem nivou“.

Nejmarove suze govore više od reči. Treće Svetsko prvenstvo završeno je velikom traumom. Pre osam godina u domovini doživeo je povredu zbog čega nije igrao ono čuveno polufinale u kojem je Nemačka napunila mrežu Brazila do vrha (7:1), dok je u Rusiji i sada u Dohi doživeo eliminaciju već u četvrtfinalu.

S obzirom na učestalost njegovih povreda i koliko vremena provodi van terena, pa i njegovu prirodu koja je više orijentisana ka provodu i nezdravom načinu života – ili bar nedovoljno zdravom za top sportistu – nije realno očekivati ga u SAD, Kanadi i Meksiku za četiri godine. Ako bi promenio navike i doveo telo u red da bude na vrhunskom nivou 2026. godine, možda bi se situacija promenila. Ovako, nije realno...

Eliminacija Brazila od Hrvatske pokrenula je ozbiljnu diskusiju u zemlji o tome zašto Nejmar nije izveo prvi jedanaesterac u penal ruletu? To je umesto njega učinio Rodrigo koga je Dominik Livaković pročitao kao knjigu i odmah doveo Hrvatsku u ozbiljnu prednost. Kasnije su Brazilci preko Kazemira i Pedra stigli do dva pogotka, pre nego što je Markinjos pogodio stativu i lansirao Hrvatsku u novo polufinale.

Upitan je bio Tite na konferenciji zašto Nejmara nije bilo među četiri izvođača. Odgovor je bio kratak, opet i nelogičan u datom trenutku. Naime, Tite je rekao da je Nejmar bio planiran da izvede peti šut, ali do istog nije došlo pošto je sve završeno u četvrtoj seriji.

U domovini su se obojica našli na meti kritičara uglednih medija zbog izbora koji nije bio rezonski. Svi veruju da je Nejmar morao da ponese najveći teret i puca prvi, a ne da baca Rodriga u vatru.

Čak se pokrenula diskusija o tome da li je Nejmar mentalno dovoljno jak da bi nosio reprezentaciju do najvećih rezultata i u ovakvim situacijama. Izostao je momenat Nejmarovog iskoraka kako bi preuzeo odgovornost i vodi reprezentaciju u utakmicama visokog napona. A, veće i bitnije utakmice od ove nema!

Nikada Nejmar neće biti među najvećima u generaciji. Daleko ispod Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, pa čak i nekih drugih koji su obeležili proteklih desetak godina na najvećoj sceni.

Izjednačio se sa Peleom na večnoj listi najboljih strelaca Brazila svih vremena (77), stigao i do osmog pogotka na Mundijalima. Večeras nije bio na vrhuncu forme, osetile su se posledice povrede skočnog zgloba koju je vukao još od meča sa Srbijom. Dugo ga nije bilo, a onda je na momenat zablistao i pogodio. A onda ponovo nestao kada je Brazilu bilo najvažnije.

Daleko je 2026. godina. Nejmar u koferu već nosi traumatična sećanja na prethodna tri Mundijala, a kako stvari stoje – izgleda da je ove decembarske noći rekao svoje, bar što se najvećeg planetarnog takmičenja tiče...



tagovi

Reprezentacija BrazilaFudbalska reprezentacija BrazilaKatar2022Nejmar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara