©Starsport
©Starsport

Brazilac pobegao peške iz Ukrajine, Amerikanac pao lekarski na Kipru, pa zajedno ponizili Partizan

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.02.23. | 14:04

Dvojac novajlija Mladosti do uloge junaka Novosađana u Humskoj stigao neverovatnim putevima

Šta god da fudbaleri novosadske Mladosti urade u preostalih 15 kola debitantske sezone u Mozzart Bet Superligi kao hajlajt takmičarske godine najnovijeg člana elite ostaće jučerašnja utakmica u Humskoj i pobeda kojom su udarili jedan od najbolnijih šamara Partizanu na domaćoj sceni u klupskoj istoriji.

Tim koji se u prilično skromnom svetlu predstavio u dosadašnjem delu takmičenja uspeo je da prikaže impresivno lice i surovo kazni sve nedostatke vicešampiona Srbije (a nije ih manjkalo).

Izabrane vesti

Vesnici pobede gostiju u Humskoj bile su novajlije pridošle aktuelne zime, stranci nepoznati široj javnosti koji su tek pre nekoliko nedelja zadužili opremu Mladosti - Roman Gal i Kristijan Dal Belo.

Krilni napadači sa pasošima Brazila i Sjedinjenih Američkih Država oberučke su prihvatili asistencije Svetozara Markovića i golovima u 4. i 11. minutu trasirali put Novosađana do najveće pobede u arhivi novosadskog tima.

Pogoci internacionalnog dvojca protiv apsolutnog favorita doneli su Mladosti injekciju samopouzdanja, ali i vratili na željeni put fudbalere koji su u srpsku Atinu stigli sa istim ciljem - da karijere vrate na željeni kolosek.

Suočeni sa različitim izazovima i u drugačijim okolnostima, Gal i Dal Belo su ove zime stigli na superligašku pozornicu, a oba puta bila su jednako živopiosna i neizvesna.

Iskusniji Gal, rodni Pariz napustio je u ranom detinjstvu, sa sedam godina, kada se sa porodicom zbog očevog posla preselio u Herndon, gradić kraj Vašingtona. Tokom fudbalskog školovanja koje je prošao u DC Junajtedu, ali i potom, na prvim seniorskim koracima, krilni napadač stekao je reprezentativni status i poneo epitet budućnosti američkog fudbala. Na fudbalskom putu koji je tekao uzlaznom putanjom momenat kojim je privukao pažnju i van kontinenta predstavljala su izdanja na omladinskom KONKAKAF šampionatu 2015. godine gde je sa pet golova takmičenje završio na deobi prvog mesta sa Irvingom Lozanom.

Prelazak na Stari kontinent, odnosno u Švedsku ipak nije doneo očekivani rasplet za fudbalera koji je prethodnih pet godina proveo kao igrač Malmea. U tom periodu Gal je neretko slat na pozajmice, a posle 2022. godine u kojoj je minute upisao na samo pet zvaničnih duela rastanak je predstavljao očekivani rasplet.

U želji da oživi karijeru 28-godišnji Francuz sa američkim državljanstvom otisnuo se u južnije krajeve Evrope, odnosno na Kipar. Sredinom januara Gal je stigao u Paralimni gde je zadovoljio kriterijume struučnog štaba, ali je praktično već odštampani ugovor propao jer je ofanzivac pao na lekarskim pregledima. Novi šansu da oživi karijeru video je u Novom Sadu, a prvi korak nagovestio je da je spletom okolnosti napravio dobar izbor.

Jednako živopisan put do Srbije imao je i 23-godišnji Kristijan. Brazilski ofanzivac, strelac drugog gola na jučerašnjem susretu u Humskoj, u dresu Brazila iz Pelotasa uspeo je da privuče pažnju Botafoga, međutim, posle pozajmice i skromne minutaže u redovima kluba koji je dva puta osvajao tron Brazila otisnuo se preko okeana zaduživši dres Zorje.

Epizoda u Ukrajini brzo i neplanirano je promenila tok, zbog rata koji se rasplamsao. Usled činjenice da se našao u centru sukoba u februaru 2022. godine, Kristijanova priča postala je praćena iz sata u sat u Brazilu, a čitava nacija proživljavala je sa napadačem, i još dvojicom sunarodnika agoniju kroz koju su prošli.

Naime, u želji da napusti Ukrajinu Brazilac, sa saigračima Giljermom i Žuninjom, kao i Žuninjovom suprugom i trogodišnjim sinom, je krenuo su ka Poljskoj, međutim na putu od Lavova ka granici zatekla ih je saobraćajna gužva koja je onemogućavala dalji put automobilom. Uplašeni za život, akteri ove priče nastavili su svoj pohod ka utočištu peške. Po ukrajinskoj zimi, današnji fudbaler Mladosti i njegovi sunarodnici prešli su peške praktično 60 kilometara kako bi se domogli slobode.

U čitavu akciju bila je uključena celokupna brazilska javnost kao i diplomate iz južnoameričke države, a pošto je čitava agonija okončana Kristijan se vratio u klupske redove, za razliku od sunarodnika Žuninja i Giljermea koji su se preselili u Pafos i Bragu.

Godinu dana posle životne borbe, mladi Brazilac stavio je tačku na ukrajinsku priču i sreću potražio u Srbiji gde je brzo privukao pažnju...



tagovi

Roman GalKristijan Dal Belo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara