Brazileirao u najjačem sastavu, 15 šampiona u borbi za 67. krunu

Vreme čitanja: 18min | sub. 15.04.23. | 16:50

Kreće najbolje fudbalsko prvenstvo u Južnoj Americi

Možda je Engleska kolevka fudbala, ali su ga Brazilci othranili. Jedna od najzahtevnijih i najkonkurentnijih liga na planeti počinje noćas u Sao Paulu i Belo Orizonteu, uz aromu kafe i ritam sambe. Sve je spremno za start 67. izdanja Brazileiraa, prvenstva koje kontinuirano raste i godinama se udaljava od ostatka šampionata Južne Amerike zbog nivoa sastava i igrača sposobnih da naprave iskorak u Evropi.

Posebnost Serije A je u tome što se sezona održava u zgusnutijem vremenskom periodu, pa će već početkom decembra da bude organizovano krunisanje. Timovi koji imaju za cilj da osvoje titulu moraju da imaju široke sastave, jer se od njih traži da se nose sa mnogo različitih frontova. Ukupno 14 od 20 ekipa imaće paralelne obaveze u međuklupskim takmičenjima. Zgodan primer je Flamengo, koji je osvojio Kup i Kopa Libertadores i odigrao preko 60 mečeva za nešto više od sedam meseci. Drugim rečima, imao je u proseku utakmicu na tri i po dana.

Izabrane vesti

Ovogodišnja kampanja Brazileiraa vraća deo nekadašnjeg sjaja, pošto su sva četiri tima koja su promovisana iz Serije B - Kruzeiro, Gremio, Vasko, Baija - istorijska, i njihovo prirodno stanište je u najvišoj diviziji. Tri kluba se na osnovu kvaliteta i mentaliteta smatraju favoritima. Prošlogodišnji prvak Palmeiras, potom Flamengo i Atletiko Mineiro imaju najviše ambicije, ali i pokriće za velike apetite. Od 2018. pomenuta trojka je kombinovano osvojila četiri Kopa Libertadoresa, dve Rekopa Sudamerikane, pet titula prvaka Brazila, tri nacionalna Kupa i četiri Superkupa.

21.00: (1,30) Palmeiras (5,20) Kujaba (11,0)

Sistem takmičenja je nepromenjen. Ukupno 20 ekipa odigraće po 38 utakmica, uz asistenciju VAR tehnologije. Timovi koji završe na vodeće četiri pozicije, zajedno sa pobednikom Kupa, direktno se kvalifikuju u grupe Kupa Libertadores, dok će oni koji okončaju na 5. i 6. mestu morati da igraju u kvalifikacijama za kontinentalnu elitu. Sledećih pet koji će zauzeti pozicije od 7. do 12. mesta učestvovaće u grupama Kopa Sudamerikane. Najslabije rangirana četvortka seli se u Seriju B. Naravno, kao prošle i pretprošle godine, kada je Libertadores završio u brazilskim rukama, mogu da se pojave dodatne karte za oba međunarodna takmičenja.  

TRIO FANTASTIKO ILITI SKUPLJAČI TROFEJA

Palmeiras je postao sakupljač trofeja od kada je angažovao portugalskog trenera Abela Fereiru, sa kojim će krenuti u četvrtu sezonu zaredom. Prošle godine je osvojio 11. šampionat u istoriji. Izdvajaju se dva uzastopna osvajanja Kopa Libertadores 2020. i 2021. Verdao je kompaktan i pored dva značajna gubitka uslovljena odlascima vezista Gustava Skarpe i Danila u Notingem, ali je klub ostvario prvi značajan dolazak angažovanjem Artura iz RB Bragantina za 8.000.000 evra samo 15 dana pre početka lige. Baza je zadržana, a glavna imena su kapiten Gustavo Gomes, vezista Rafael Veiga i napadači Dudu i Roni.

U 2023. na 18 odigranih utakmica u svim takmičenjima Palmeiras je ostvario 12 pobeda, četiri remija i dva poraza. Osvojio je Superkup Brazila pobedivši Flamengo i potom Paulistu protiv Agva Sante. Tako je od oktobra 2020. godine kada je portugalski trener Fereira došao na kormilo Verdao sakupio ukupno osam trofeja.

PALMEIRAS

Došli

Artur (Bragantino) 8.000.000

Ričard Rios (Guarani) 1.100.000

Otišli

Danilo (Notingem Forest) 20.000.000

Vesli (Kruzeiro) 3.000.000

Benjamin Kuščević (Koritiba) 1.100.000

Lukas Lima (Santos) bez obeštećenja

Gustavo Skarpa (Notingem Forest) bez obeštećenja

Viktor Luis (Koritiba) bez obeštećenja

Anibal (Amelijano) pozajmica

Migel Merentijel (Boka Juniors) pozajmica

Mateus Fernandez (Bragantino) pozajmica

Kukas Estaves (Fortaleza) pozajmica

Karlos Eduardo (Estoril) pozajmica

Iza Flamenga je sezona iz snova. Osvojio je duplu krunu tako što je prvo osvojio Kup na penale protiv Korintijansa, a potom je podigao i najznačajniji trofej na Zelenom kontinentu u Kopa Libertadores, pobedivši Atletiko Paranaense. Uprkos tome, Rubro-negri su se rastali sa Dorivalom Žuniorom, strategom koji je postavio velikana sa Marakane na pravi put.

Međutim, izbor Vitora Pereire za naslednika, koji je uspešno vodio Korintijans u prošle godine, nije se pokazao pravim. Portugalski trener postao je prvi u istoriji kluba koji je izgubio tri finala. Podbacio je na četiri takmičenja u kojima je učestvovao 2023. Nedavno je doživeo gubitak titule u prvenstvu Karioka posle teškog poraza (4:1) od Fluminensea, i odmah je smenjen posle samo pet meseci saradnje. Ranije je izgubio Superkup Brazila od Palmeirasa. Nije Fla osvojio ni Rekopa Sudamerikanu, izgubivši na penale od Independijente del Valjea, a nije uspeo da dođe do finala Svetskog klupskog prvenstva pošto je eliminisan u polufinalu od Al Hilala.

Prvi cilj i želja uprave i navijača Flamenga je povratak Žorža Žezusa na klupu. Sa sadašnjim trenerom Fenerbahčea Rubro-negri su pregazili sve u sezoni 2019/2020, osvojivši četiri pehara - prvenstvo, Kup, Superkup, državni šampionat. Povratak veziste Žersona iz Marselja odličan je potez, ali je koštao 15.000.000 evra. Žerson će da popuni prazninu nastalu odlaskom Žoaa Gomesa, koji je prodat Vulverhemptonu. Flamengo ima daleko najvredniji igrački kadar, sa zvezdama kao što su Gabrijel Barbosa Gabigol, Araskaeta, Pedro, David Luiz, Filipe Luis i Arturo Vidal.

FLAMENGO

Došli

Žerson (Olimpik Marselj) 15.000.000

Ajrton Lukas (Spartak Moskva) 7.000.000

Giljermo Varela (Dinamo Moskva) bez obeštećenja

Otišli

Žoao Gomeš (Vulverhempton) 18.700.000

Ramon (Olimpijakos) 1.500.000

Rodinej (Olimpijakos) bez obeštećenja

Tuler (Visel Kobe) bez obeštećenja

Dijego Alveš – slobodan igrač

Atletiko Mineiro ne može da bude zadovoljan proteklom kampanjom. Branio je tron u Brazilu i kroz cilj prošao tek kao sedmoplasiran, ostavši bez direktnog plasmana u grupnu fazu Kopa Libertadores. Konačno je uspeo, ali kroz kvalifikacioni proces, eliminisavši Karabobo iz Venecuele i kolumbijski Miljonarios. Razvod sa uspešnim trenerom Kukom bio je očekivan sled događaja. Njegova zamena je Argentinac Eduardo Kudet, koji je preuzeo Petlove posle dvogodišnjeg mandata u Selti.

SVI ŠAMPIONI BRAZILA

11 - Palmeiras

8 - Santos

7 - Korintijans, Flamengo

6 - Sao Paulo

4 - Kruzeiro, Vasko da Gama, Fluminense

3 - Internasional

2 - Atletiko Mineiro, Botafogo, Gremio, Baija

1 - Guarani, Atletiko Paranaense, Koritiba, Sport Resife

Tim iz Belo Orizontea je izgubio četiri važna igrača. Oprostio se od paragvajskog defanzivca Alonsa, ofanzivnih veznjaka Nača Fernandesa, Kena i veziste Žaira. U vidu pozajmice iz Leverkuzena stigao je 22-godišnji krilni napadač Paulinjo, a iz Internasionala je doveden vezista i kapiten Edenilson. Za odbranu se pojačao Lemosom i Saravijom iz Fenerbahčea, odnosno Vaska. Poslednja transfer akvizicija je 31-godišnji argentinski vezista Rodrigo Batalja, koji dolazi posle tri sezone u Alavesu i Majorki. Nedavno je Galo osvojio državni šampionat Mineiro, četvrtu godinu zaredom, pobedivši Ameriku Mineiro. Najveće zvezde tima su Hulk, potom Žemerson, Alan i Kristijan Pavon.

ATLETIKO MINEIRO

Došli

Patrik (Sao Paulo) 1.500.000

Ednilson (Internasional) 1.200.000

Rodrigo Batalja (Majorka) 800.000

Bruno Fuks (CSKA Moskva) 400.000 – pozajmica

Igor Gomeš (Sao Paulo) bez obeštećenja

Paulo Enrike (Žuventud) bez obeštećenja

Maurisio Lemos (Fenerbahče) bez obeštećenja

Renzo Saravija (Botafogo) bez obeštećenja

Paulinjo (Bajer Leverkuzen) pozajmica

Otišli

Žair (Vasko da Gama) 2.670.000

Ademir (Baija) 2.300.000

Naćo Fernandez (River Plejt) 1.880.000

Guga (Fluminense) 1.500.000

Kalebe (Fortaleza) 1.100.000

Keno (Fluminense) 1.000.000

Eduardo Saša (Bragantino) 925.000

Ze Velison (Fortaleza) 220.000

Ramon Martinez (Olimpija Asunsion) bez obeštećenja

Lukas Hernandez (Penjarol) bez obeštećenja

Natan (Gremio) bez obeštećenja

Viktor Mendeš (Fluminense) pozajmica

Ečapora (Žuventud) pozajmica

FLUMINENSE, GREMIO, ATLETIKO PARANAENSE, KORINTIJANS, SAO PAULO I INTERNASIONAL PRETE IZ DRUGOG PLANA

Optimizam vlada u Fluminenseu posle prošlogodišnjeg kursa. Angažovanje Fernanda Diniza početkom maja bio je ključni potez, jer je tim počeo da igra atraktivan fudbal i bio je drugi najefikasniji sa 63 gola. Velika nagrada za trud bilo je 3. mesto koje je donelo timu sa Marakane direktno učešće u grupama Kopa Libertadores. Flu je zadržao skoro sve startere, sa izuzetkom 19-godišnjeg talentovanog veziste Mateusa Martinsa, koji je prodat Udinezeu za 6.000.000 evra.

Kao šampion Karioke Fluminense stiže prepun samopouzdanja pošto je u finalu savladao velikog rivala Flamengo. Stigao je Keno iz Atletiko Mineira, a legendarni levi bek Marselo i defanzivni vezni Andre su takođe važni dodaci. U navali je argentinski golgeter Herman Kano, koji je prošle godine bio prvi strelac lige sa 26 golova na 38 utakmica, a pored njega tu su Felipe Melo, Ganso, pomenuti Marselo i Alan.

FLUMINENSE

Došli

Guga (Atletiko MG) 1.500.000

Keno (Atletiko MG) 1.000.000

Lima (Seara) 505.000

Lele (Profute) 90.000-pozajmica

Đovani (Ajaks) bez obeštećenja

Tijago Santos (Gremio) bez obeštećenja

Marselo (Olimpijakos) bez obeštećenja

Vitor Eudes (Maritimo) bez obeštećenja

Žorž (Palmeiras) pozajmica

Vitor Mendeš (Atletiko MG) pozajmica

Otišli

Mateus Martins (Udineze) 6.000.000

Jago Felipe (Baija) 1.800.000

Bil (Baija) 1.600.000

Kajo Paulista (Sao Paulo) 90.000-pozajmica

David Duarte (Baija) 90.000-pozajmica

Iako novajlija, Gremio "puca" visoko. I to ne samo na osnovu imena, dresa i istorije. Trener Renato Gaušo vratio se 2022. i poveo ekipu iz Porto Alegrea tamo gde pripada, u Seriju A. Već je postao šampion Rio Grande do Sula, što je šesta po redu titula za Trikolore u državi. Za kratko vreme Gaušo je stvorio novi način igre uigravši preko 10 pojačanja. Glavno ime je Luis Suarez, peti najaktivniji strelac na svetu.

Od prošlogodišnjih protagonista, Gremio je izgubio samo napadačke veziste Kampaza i Bijela, dok se 36-godišnji vezista Lukas Leiva povukao. Zvučniji transfer je dolazak urugvajskog internacionalca Suareza, koji je sa šest golova na 10 mečeva pokazao da nudi maksimum na polju golova. Imaće partnera u vidu 37-godišnjeg Dijega Souze, koji je bio najpouzdaniji prošlogodišnji strelac sa 14 golova. Uz to, Gremio je zavukao ruku u džep da bi doveo asa Urakana, argentinskog vezistu Franka Kristalda, za 4.000.000 evra.

GREMIO

Došli

Franko Kristaldo (Urakan) 4.000.000

Felipe Karbaljo (Nasional) 3.700.000

Pepe (Kujaba) 1.500.000

Natan (Atletiko MG) bez obeštećenja

Reinaldo (Sao Paulo) bez obeštećenja

Luiz Suarez (Nasional) bez obeštećenja

Fabio (Nant) bez obeštećenja

Gustavinjo (Amerika MG) pozajmica

Bruno Uvini – slobodan igrač

Otišli

Tesijano (Baija) 270.000

Dijego Čurin (Sero Portenjo) bez obeštećenja

Elkeson (Rongčeng) bez obeštećenja

Tijago Santos (Fluminense) bez obeštećenja

Isake (Guarani) bez obeštećenja

Rikardinjo (Levski) bez obeštećenja

Fernando Enrike (Kruzeiro) bez obeštećenja

Felipe (Visel Kobe) bez obeštećenja

Leo Gomes (Atletiko GO) bez obeštećenja

Elijas Manoel (Njujork Red Buls) bez obeštećenja

Žuninjo Kapišaba (Bragantino) bez obeštećenja

Atletiko Paranaense zadržao je skoro isti tim koji je zamalo podigao trofej Kopa Libertadores. Sezona je bila uspešna zbog ulaska u finale koje je izgubio od Flamenga. Paulo Tura je unapređen na mesto trenera, pošto je bio Skolarijev najbliži saradnik šest godina, i odlično poznaje materijal u svojim rukama. Prvi rezultati su impresivni. Neporažen je ove godine sa skorom od 15 pobeda i dva remija, dok je prošlog vikenda osvojio prvenstvo u svojoj državi.

Namera Furasaa je bila da "telo" prošlogodišnjeg tima ostane nepromenjeno i u tome je u velikoj meri uspeo, sa izuzetkom glavnog levog beka Abnera koji je završio u Betisu za 7.000.000 evra. Glavne zvezde tima su Fernandinjo, Vitor Roke i Tijago Eleno.

ATLETIKO PARANAENSE

Došli

Fernando (Šapekoense) 500.000

Kaike Roča (Sampdorija) bez obeštećenja

Lusijano Arijagada (Kolo Kolo) bez obeštećenja

Madson – slobodan igrač

Vilijan Bigode (Fluminense) pozajmica

Tijago Andrade (Njujork Siti) pozajmica

Otišli

Abner (Real Betis) 7.000.000

Nikolas (Amerika MG) 500.000

Leo Gomeš (Vitorija) bez obeštećenja

Žaža (Torpedo Moskva) pozajmica

Nikolas Hernandez (Internasional) pozajmica

Marlos – istekao ugovor

Korintijans je lani bio aktivan na svim frontovima. U prvenstvu je kroz 4. mesto obezbedio mesto u Kopa Libertadores, u Kupu je bio finalista izgubivši od Flamenga, dok je isti tim bio koban po Timao u četvrtfinalu kontinentalne elite. Ujedno, Fla je Korintijansu "ukrao" i trenera Vitora Pereiru, koji je tokom minule sedmice već dobio otkaz. Priliku da vodi tim dobio je 41-godišnji Fernando Lazaro, koji je donedavno bio saradnik Titea u brazilskoj reprezentaciji kao analitičar, dok je takođe bio i pomoćni trener Silvinju u Lionu i upravo u Korintijansu.

U Paulisti, međutim, nije prošao dobro. Eliminisan je u četvrtfinalu od Ituana na penale. Klub je bio štedljiv sa transferima i zadržao je većinu ključnih igrača. Verna publika tima iz Sao Paula polaže nade u zvučna imena, posebno u vezistu Renata Augusta, ali on se oporavlja od povrede kolena i trebalo bi da se vrati u junu. Ostali asovi Korintijansa su Juri Alberto, Paulinjo, Đulijano i Žunior Moraes.

23.30: (1,70) Atletiko PR (3,60) Gojas (5,40)

KORINTIJANS

Došli

Kristijan Barleta (Sao Bernando) 1.000.000

Majkon (Šahtjor Donjeck) 500.000-pozajmica

Mateus Bidu (Guarani) 270.000

Anhel Romero (Kruz Azul) bez obeštećenja

Juri Alberto (Zenit) bez obeštećenja

Otišli

Lukas Piton (Vasko da Gama) 3.000.000

Mateus Davo (Kruzeiro) 650.000

Šavijer (Avaj) bez obeštećenja

Roberto Renan (Zenit) bez obeštećenja

Mateus Vital (Kruzeiro) bez obeštećenja

Ramiro (Kruzeiro) bez obeštećenja

Fesin (Busan) bez obeštećenja

Danilo Avelar (Amerika MG) bez obeštećenja

Posle velikog remonta u timu krajem 2022. godine, Sao Paulo još nije ostvario dobre rezultate na terenu. Tim je pao u četvrtfinalu Pauliste i počinje Brazileirao sa skromnim namerama - glavni cilj je povratak u Kopa Libertadores, što nije ostvario u poslednje dve godine. Trener Rožerio Seni je zadržan na klupi i za sada uživa poverenje uprave. Argentinski napadač Džonatan Kaleri je garant za golove, a od prekaljenih asova tu je i Rafinja.

Na prošlogodišnjem šampionatu nije blistao i 9. mesto je izazvalo razočaranje među navijačima. Za dlaku su mu izmakle karte za kvalifikacije za Kopa Libertadores. Naprotiv, u Kupu je eliminisan u polufinalu od Flamenga, a u Kopa Sudamerikani je stigao do izvora ali nije pio vodu jer je izgubio u finalu od Independijente del Valjea. Ova godina nije počela najbolje. U četvrtfinalu Pauliste Trikolori su zaustavljeni od "ubice velikana" Agva Sante.

23.30: (2,60) Botafogo (3,05) Sao Paulo (2,95)

SAO PAULO

Došli

Gabrijel Neves (Nasional) 1.650.000

Rafael (Atletiko MG) 900.000

Velington Rato (Atletiko GO) 880.000

Alan Franko (Atlanta) 285.000

David (Internasional) 213.000-pozajmica

Kajo Paulista (Fluminense) 90.000-pozajmica

Džegson Mendez (Los Anđeles FK) bez obeštećenja

Rai Ramos (Ituano) bez obeštećenja

Mičel Arauho (Fluminense) pozajmica

Pedrinjo (Lokomotiva Moskva) pozajmica

Markos Paulo (Atletiko Madrid) pozajmica

Erison (Botafogo) pozajmica

Otišli

Leo (Vasko da Gama) 2.800.000

Patrik (Atletiko MG) 1.500.000

Eder (Krusijama) bez obeštećenja

Reinaldo (Gremio) bez obeštećenja

Igor Gomeš (Atletiko MG) bez obeštećenja

Luizao (Vest Hem) bez obeštećenja

Markos Giljerme (Himki) bez obeštećenja

Posle šampiona Palmeirasa, Internasional je bio najbolji tim prošlogodišnjeg prvenstva. Šef struke Mano Menezes je ostao na čelu i napravio je niz zanimljivih poteza. Dobio je nekadašnju zvezdu Šahtjora Luiza Adrijana. Međutim, 36-godišnji napadač dolazi iz dve osrednje sezone u Turskoj sa Antalijom. Omogućen je povratak čileanskog veziste Šarla Arangiza posle osam godina, dok je na pozajmicu iz moskovskog CSKA došao Mario Fernandes. Samo tri odlaska se smatraju velikim gubicima. Kapiten i vezista Edenilson završio je u Atletiko Mineiru, golman Danijel u San Hozeu, a levo krilo Tajson u PAOK-u. Menezes još pokušava da pronađe obrazac kojim je doveo tim do zvanja vicešampiona 2022. Kolorado doživljava previranja posle eliminacije u polufinalu prvenstva Gaušo protiv Kašijasa.

INTERNASIONAL

Došli

Vanderson (Krasnodar) 4.500.000

Bariljas (Atletiko GO) 900.000

Gabrijel Baros (Ituano) bez obeštećenja

Luiz Adrijano (Antalija) bez obeštećenja

Gustavo Kampanjaro (Kajseri) bez obeštećenja

Čarles Aranguiz (Bajer Leverkuzen) bez obeštećenja

Žan Dijas (Kašijas) bez obeštećenja

Mario Fernandes (CSKA Moskva) pozajmica

Otišli

Kajo Vidal (Ludogorec) 1.600.000

Edenilson (Atletiko MG) 1.200.000

Bruno Gomeš (Koritiba) 1.000.000

Danijel (San Hoze) 600.000

Fsbif (Sao Paulo) 213.000-pozajmica

Tajson (PAOK) bez obeštećenja

Tijago Galjardo (Fortaleza) bez obeštećenja

Martin Sarafiore (Independijente) bez obeštećenja

Alison (Estoril) bez obeštećenja

Brajan Romero (Klub Tihuana) pozajmica

KOPA SUDAMERIKANA NA METI ŠESTORKE

Fortaleza je nastavila rad sa Huanom Pablom Vojvodom i već 2023. godine podigla šampionski pehar Searensea. Tim je stigao do petog državnog prvenstva, što je neviđen podvig u klubu. Leao je zadržao dobar deo prošlosezonske ekipe i tražio je pojačanja u svim delovima. Tim se takmiči u Kopa Sudamerikani i želi još jednom da obezbedi međunarodno takmičenje u kalendaru za 2024. Lusero je najbolji strelac, a prati ga Tijago Galjardo.

23.30: (2,15) Fortaleza (3,30) Internasional (3,50)

FORTALEZA

Došli

Kalebe (Atletiko MG) 1.100.000

Huan Martin Lusero (Kolo Kolo) 920.000

Žunior Santos (Hirošima) 650.000

Dudu (Atletiko GO) 630.000

Bruno Pačeko (Seara) 355.000

Bernardo Šapo (Ituano) 325.000

Ze Velison (Atletiko MG) 220.000

Kristijan Bernardi (Kolon) 188.000

Tijago Galjardo (Internasional) bez obeštećenja

Vesli Braga (Dnjepar 1) bez obeštećenja

Žoao Rikardo (Seara) bez obeštećenja

Marurisio Kozlinski (Guarani) bez obeštećenja

Tomas Poketino (Ostin) bez obeštećenja

Otišli

Valentin Depijetri (Taljeres Kordoba) 375.000

Robson (Koritiba) 370.000

Žunior Santos (Botafogo) 185.000

Luan Poli (Koritiba) bez obeštećenja

Antoni Landazuri (Independijente Medeljin) bez obeštećenja

Felipe (Gojas) bez obeštećenja

Romulo Otero (Aukas) bez obeštećenja

David (Žuventud) pozajmica

Mateus Žusa (Kruzeiro) pozajmica

Gustav Koutinjo (Atletiko GO) pozajmica

Luiz Enrike (Botafogo) pozajmica

Huan Kintero – slobodan igrač

Posle dve uzastopne godine u drugom rangu Vasko se vratio u Seriju A. U 2023. klub nije postigao dobre rezultate pošto je eliminisan u drugoj fazi Kupa Brazila i u polufinalu šampionata Karioka. Pod komandom trenera Maurisija Barbijerija, Vasko ima neke istaknute asove, kao što su desni bek Pumita Rodrigez, defanzivac Leo, vezista Andrei Santos nedavno pozvan u reprezentaciju, i napadači Aleks Tešeira i Pedro Raul.

VASKO DA GAMA

Došli

Luka Oreljano (Velez) 3.720.000

Lukas Piton (Korintijans) 3.000.000

Leo (Sao Paulo) 2.800.000

Žair (Atletiko MG) 2.670.000

Leo Žardim (Lil) 2.000.000

Pedro Raul (Kašiva) 1.900.000

Hoze Luis Rodrigez (Nasional) 1.800.000

Manuel Kapaso (Tukuman) 1.400.000

Ruan Seko (Santos) 91.000-pozajmica

Patrik de Luka (Baija) bez obeštećenja

Andrej Santos (Čelsi) pozajmica

Paulo Enrike (Atletiko MG) pozajmica

Ivan (Korintijans) pozajmica

Robson Bambu (Nica) pozajmica

Otišli

Andrej Santos (Čelsi) 12.500.000

Mateus Barbosa (Guarani) bez obeštećenja

Tijago Rodriges (Vitorija) bez obeštećenja

Juri Lara (Jokohama) bez obeštećenja

Nene (Žuventud) bez obeštećenja

Mateus Ribeiro (CRB) bez obeštećenja

Tijago Reis (Botafogo) bez obeštećenja

Karlos Palasios (Kolo Kolo) pozajmica

Amerika Mineiro je izgubila finale prvenstva Mineira od Atletika, ali ulazi u Seriju A motivisana poslednjim kampanjama, kada je osvojila mesta u Kopa Libertadores i Kopa Sudamerikani. Vagner Mansini, koji je na čelu tima od prošle godine, glavni je adut za još jednu sigurnu kampanju. Zvezda je kapiten Žuninjo, lider na terenu i van njega.

ATLETIKO PARANAENSE

Došli

Fernando (Šapekoense) 500.000

Kaike Roča (Sampdorija) bez obeštećenja

Lusijano Arijagada (Kolo Kolo) bez obeštećenja

Madson – slobodan igrač

Vilijan Bigode (Fluminense) pozajmica

Tijago Andrade (Njujork Siti) pozajmica

Otišli

Abner (Real Betis) 7.000.000

Nikolas (Amerika MG) 500.000

Leo Gomeš (Vitorija) bez obeštećenja

Žaža (Torpedo Moskva) pozajmica

Nikolas Hernandez (Internasional) pozajmica

Marlos – istekao ugovor

Iako je bila na visokom nivou osvajanjem šampionata Baije, istoimeni klub je nepoznanica zbog rane eliminacije u Kopa do Nordeste i poraza od Sporta i Fortaleze, u glavnim izazovima godine. Međutim, posle visokih ulaganja Siti grupe, tim koji je trenira Portugalac Renato Paiva ojačao je dolaskom iskusnih igrača poput Tasijana, Ademira i Vitora Uga. Bijel je glavni igrač do sada, a prate ga Rikardo Gular i 19-godišnji Kajki - novi Nejmar kojeg je Mančester Siti doveo za 10.000.000 evra i dao ga na pozajmicu.

BAIJA

Došli

Džoaner Čavez (Independijente Medeljin) 3.250.000

Kauli (Ludogorec) 2.300.000

Ademir (Atletiko MG) 2.300.000

Dijego Rosa (Mančester Siti) 2.000.000

Viktor Hugo (Trabzon) 1.800.000

Jago Felipe (Fluminense) 1.800.000

Bil (Fluminense) 1.600.000

Markos Viktor (Seara) 700.000

Tasijano (Gremio) 270.000

Sisinjo (Ludogorec) 255.000

David Duarte (Fluminense) 90.000-pozajmica

Artur Sales (Lomel) pozajmica

Kaiki (Mančester Siti) pozajmica

Nikolas Asevedo (Njujork Siti) pozajmica

Markos Felipe (Fluminense) pozajmica

Otišli

Oskar Ruiz (Takuari) bez obeštećenja

Ugo Rodeljega (Independijente Santa Fe) bez obeštećenja

Ignjasio (Sporting Kristal) bez obeštećenja

Patrik de Luka (Vasko da Gama) bez obeštećenja

Rai Nasimento (Ludogorec) bez obeštećenja

Botafogo traži ravnotežu. Pod komandom Luisa Kastra, vodeći igrači su napadač Tikinjo Soares, vezista Eduardo i golman Lukas Peri. Glorioso je eliminisan iz šampionata Karioka pre polufinala, ali je prođao u treću fazu Kupa. Na transfer pijaci se potrudio da pruži više napadačkih opcija portugalskom strategu u poslednjim danima prelaznog roka i u nacionalni turnir ulazi sa fokusom da obezbedi međunarodno takmičenje.

BOTAFOGO

Došli

Matijas Segovija (Guarani) 1.200.000

Žunior Santos (Fortaleza) 185.000

Igo Gabrijel (CSA) bez obeštećenja

Luis Segovija (Independijente Medeljin) bez obeštećenja

Marlon Freitas (Atletiko GO) bez obeštećenja

Leonel di Plasido (Lanus) pozajmica

Luis Felipe (Atletiko GO) pozajmica

Otišli

Žefinjo (Olimpik Lion) 10.000.000

Renzo Saravija (Atletiko MG) bez obeštećenja

Sebastijan Hofre (Molenbek) bez obeštećenja

Fabinjo (Sport Resife) bez obeštećenja

Serija A je jedno od dva takmičenja koja su ostala RB Bragantinu. Drugo je Kopa Sudamerikana. Masa Bruta je rano ispala u Kupu i napustila Paulistao u polufinalu. Ekipu predvodi portugalski trener Pedro Kaišinja, koji je stigao početkom godine. Nedavno je klub izgubio jednu od glavnih zvezda, napadača Artura, koji je otišao u Palmeiras. Glavna imena u timu su Leo Ortiz i Žuninjo Kapišaba.

RB BRAGANTINO

Došli

Tijago Borbas (River Plejt Montevideo) 4.800.000

Henri Moskera (Envigado) 2.300.000

Lukas Kunja (Žil Visente) 1.500.000

Eduardo Saša (Atletiko MG) 925.000

Ignjasio Lakurintana (Penjarol) 690.000

Žuninjo Kapišaba (Gremio) bez obeštećenja

Mateus Fernandez (Palmeiras) pozajmica

Vitinjo (Dinamo Kijev) pozajmica

Eduardo Santos (Slavija Prag) pozajmica

Otišli

Artur (Palmeiras) 8.000.000

Emilijano Martinez (Midtjiland) 5.000.000

Veverson (Aruka) bez obeštećenja

Bruno Tubarao (Atletiko GO) bez obeštećenja

Migel (Soči) bez obeštećenja

Robinjo (CSA) bez obeštećenja

Gabrijel Novaes (Gojas) pozajmica

BORBA ZA OPSTANAK UZ KRUZEIRO, SANTOS, BRUNA MEZENGU I DŽONATANA KAFUA

Kruzeiro ulazi u sezonu pod nestabilnošću. Šampion Serije B ima potpuno reformisan igrački kadar, koji nije mogao dalje od polufinala Mineira gde ga je eliminisala Amerika MG. Pesolano je napustio kormilo, a Pepa je započeo prvo iskustvo u Brazilu na manje od mesec dana od starta kampanje. Dok je uprava pod komandom legendarnog Ronalda za glavni cilj postavila opstanak, Pepa smatra da može više i nada se barem Kopa Sudamerikani. Dobijao je pojačanja, a najvažniji su napadači Žilberto i Bruno Rodriges.

KRUZEIRO

Došli

Vesli (Palmeiras) 3.000.000

Mateus Davo (Korintijans) 650.000

Lusijano Kastan (Guarani) 35.000

Fernando Enrike (Gremio) bez obeštećenja

Rafael Bilu (Krusijama) bez obeštećenja

Anderson Paišao (Atletiko PR) bez obeštećenja

Mateus Vital (Korintijans) bez obeštećenja

Ramiro (Korintijans) bez obeštećenja

Valison (Ponte Preta) bez obeštećenja

Žilberto (Al Vasl) bez obeštećenja

Marlon (Ankaragudžu) bez obeštećenja

Nikao (Sao Paulo) pozajmica

Mateus Žusa (Fortaleza) pozajmica

Ričard (Seara) pozajmica

Vilijam – slobodan igrač

Igor Formiga – slobodan igrač

Neris – slobodan igrač

Otišli

Đovane Žesus (Dalas) 1.370.000

Rafa Silva (Čonbuk) bez obeštećenja

Leonardo Pais (Vonderers) bez obeštećenja

Mateus Silva (Ponte Preta) bez obeštećenja

Đovani (Univerzitatea Krajova) bez obeštećenja

Eduardo Brok (Sero Portenjo) bez obeštećenja

Ageu (Santa Klara) bez obeštećenja

Rafael Santos (Orlando Siti) bez obeštećenja

Santos predvođen trenerom Odairom Elmanom, ulazi u brazilsko prvenstvo sa vrlo jasnom misijom: da opstane. Peiše je treću godinu zaredom ostao van nokaut faze u Paulista šampionatu i čak je flertovao sa zonom ispadanja, ali je ovoga puta preživeo sa više mira. Glavne nade Santosa su napadači Markos Leonardo i Angelo, vezista Lukas Lima i golman Žoao Paulo. Njih četvorica su stubovi tima, a u navali će Santos pokušati da iskoristi iskustvo Bruna Mezenge, nekadašnjeg špica Crvene zvezde, koji je blistao u dresu Agva Sante koja je napravila senzaciju plasmanom u finale šampionata Paulista.

SANTOS

Došli

Žoakim (Kujaba) 3.000.000

Zanoselo (Ferovijarija) 2.000.000

Rodrigo Fenrandez (Guarani) 1.400.000

Žoao Lukas (Kujaba) 1.100.000

Stiven Mendoza (Seara) 1.000.000

Mesijas (Seara) 500.000

Vladimir (Avai) bez obeštećenja

Dodi (Kašiva) bez obeštećenja

Lukas Lima (Palmeiras) bez obeštećenja

Alison (Al Hazem) bez obeštećenja

Otišli

Ruan Seko (Vasko da Gama) 91.000-pozajmica

Žobson (Al Kolud) bez obeštećenja

Vagner (Portimonense) bez obeštećenja

Brajan Angulo (Emelek) bez obeštećenja

Karlos Sančez (Penjarol) bez obeštećenja

Felipe Kardoso (Kasa Pija) bez obeštećenja

Koritiba je pod pritiskom. U Paranaenseu je stala u četvrtfinalu. S druge strane, Kup Brazila je još u kalendaru Gloriosa. Trener Antonio Oliveira je cenjen od strane navijača, koji očekuju da dovede klub u mirnu luku. Osim što je zadržao Alefa Mangu i Gabrijela Vaskonselosa, Koritiba je dovela pojačanja kao što su defanzivac Benhamin Kuščević i napadač Rodrigo Pinjo, bivši igrač Benfike.

KORITIBA

Došli

Bruno Viana (Braga) 1.500.000

Benjamin Kuščević (Palmeiras) 1.100.000

Bruno Gomeš (Internasional) 1.000.000

Žamerson (Guarani) 800.000

Rodrigo Pinjo (Benfika) 500.000

Alef Manga (Volta Redonda) 400.000

Robson (Fortaleza) 370.000

Luan Poli (Fortaleza) bez obeštećenja

Viktor Luis (Palmeiras) bez obeštećenja

Žunior Urso (Orlando Siti) bez obeštećenja

Marselinjo Moreno (Atlanta) pozajmica

Lizero (Sao Paulo) pozajmica

Otišli

Giljerme Biro (Mirasol) bez obeštećenja

Robinjo (Avai) bez obeštećenja

Val Soareš (Maritimo) bez obeštećenja

Ernan Perez (General Kabaljero) bez obeštećenja

Neilton (Guarani) bez obeštećenja

Giljerme de los Santos (Defensor Sporting) bez obeštećenja

Markos Silva (Botafogo) pozajmica

Drugoplasirani u prvenstvu Gojano, Gojas ponovo ulazi u Seriju A da bi ostao u najvišem rangu. Klub je otpustio trenera Guta Fereiru pošto je izgubio titulu u saveznom šampionatu, ali još nije našao zamenu. Vodeći igrači su golman Tadeu i defanzivac Bruno Melo, a oporavljeni vezista Dijego takođe je jedno od glavnih imena tima.

GOJAS

Došli

Bruno Arauho (AEL Limasol) 100.000

Vilijan Oliveira (Seara) bez obeštećenja

Felipe (Fortaleza) bez obeštećenja

Karlos Maja (Perlima) bez obeštećenja

Sander (Sport Resife) bez obeštećenja

Filipe Kosta (Anapolis) bez obeštećenja

Eduardo Tiram (Pauso Alegre) bez obeštećenja

Giljerme (Guangdžou Siti) bez obeštećenja

Arijel (Leheadense) bez obeštećenja

Mateus Paišoto (Metalist) pozajmica

Otišli

Markinjos Gabrijel (Krusijama) 80.000

Eron (Atletiko GO) bez obeštećenja

Rejnaldo (Kruzeiro) bez obeštećenja

Tales (Internasional) bez obeštećenja

Auremir (CRB) bez obeštećenja

Jan Souto (Vitorija) pozajmica

Uprkos neporaženoj kampanji i tituli u prvenstvu Mato Grosense, Kujaba je na početku sezone pretrpela dva neuspeha - eliminacije u prvoj fazi Kupa Brazila, i u polufinalu Kupa Verdea. Valter, Dejverson i Džonatan Kafu su uzdanice, a od novajlija se izdvaja urugvajski vezista Pablo Sepelini. Šef struke je Portugalac Ivo Vijeira, koji će komandovati Kujabom u trećoj godini u nacionalnoj eliti.

KUJABA

Došli

Fernando Sobral (Seara) 750.000

Ranijele (Avai) 650.000

Isidro Pita (Ueska) 600.000

Mateusinjo (Sampajo Korea) 300.000

Emerson Negeba (CRB) 150.000

Denilson (Bangu) 60.000

Juri Kastiljo (Portimonense) bez obeštećenja

Viktor Jan (Orlando Siti) bez obeštećenja

Velingon Silva (Gamba Osaka) bez obeštećenja

Alison (Umranije) bez obeštećenja

Nikolas Kvaljata (PAOK) pozajmica

Pablo Kepelini – slobodan igrač

Otišli

Žoakim (Santos) 3.000.000

Andre Luis (Čonbuk) 2.340.000

Pepe (Gremio) 1.500.000

Žoao Lukas (Santos) 1.100.000

Valdivija (Čonam Dragons) bez obeštećenja

Igor Karijus (Sport Resife) bez obeštećenja

Mateus Nogeira (Portimonense) bez obeštećenja

Marko Silva (Hanoj) bez obeštećenja

BRAZIL 1 - 1. KOLO

Subota

21.00: (2,80) Amerika Mineiro (3,15) Fluminense (2,65)

21.00: (1,30) Palmeiras (5,20) Kujaba (11,0)

23.30: (1,70) Atletiko PR (3,60) Gojas (5,40)

23.30: (2,60) Botafogo (3,05) Sao Paulo (2,95)

23.30: (2,00) RB Bragantino (3,40) Baija (3,90)

23.30: (2,15) Fortaleza (3,30) Internasional (3,50)

Nedelja

02.00: (1,70) Atletiko Mineiro (3,60) Vasko (5,30)

21.00: (1,65) Korintijans (3,60) Kruzeiro (6,00)

21.00: (1,37) Flamengo (4,80) Koritiba (9,00)

23.30: (1,63) Gremio (3,70) Santos (5,90)

***kvote su podložne promenama

Priredili: Milan CAKIĆ i Strahinja MILIĆEVIĆ


tagovi

Brazil 1PalmeirasFlamengoAtletiko MineiroAmerika MineiroAtletiko ParanenseBaijaBotafogoKorintijansKoritibaKruzeiroKujabaFluminenseFortalezaGojasGremioInternasionalBragantinoSantosSao PauloVasko da Gama

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara