Dušan Vlahović (©Reuters)
Dušan Vlahović (©Reuters)

Buongiorno italia: Alegri se uzda u tandem Vlahović – Milik, Leao je Milanova garancija

Vreme čitanja: 7min | sre. 14.09.22. | 13:39

Kapelo optužio Inzagija da je „katanačaro“, Sarijeva nervoza u Laciju

(Od dopisnika Mozzart Sport iz Rima)

Pobeda Intera nad više nego skromnom Viktorijom nije spasila Simonea Inzagija kritika dela stručne javnosti za pruženu igru u Plzenju. Najglasniji je bio, po običaju, Fabio Kapelo. Bivši trener Reala Madrida i Milana, od kada je otišao u „trenersku penziju“ ne libi se da koristi oštre formulacije i zapažanja na račun prikazanih igara timova mlađih kolega.

Izabrane vesti

Kapelu se nije svidelo kako je Inter upravljao rezultatom protiv češkog prvaka i pogotovo kako je igrao u drugom poluvremenu kada je imao igrača više. Po njemu nedopustivo je da tim koji ima toliko bolje igrače, brojčanu prednost na terenu i povoljan rezultat dopusti rivalu da ima veće tzv. pokrivanje terena i da primora Inter da se brani na svojoj polovini. Takođe, Don Fabio je podvukao da nije dobar signal za Inter ni činjenica da su dopustili Česima par prilika za gol u drugom poluvremenu a da su drugi pogodak postigli iz kontranapada.

U jednoj rečenici, Kapelo je optužio Inzagija da je sa igračem više umesto da izdominira na utakmici sa očiglednom slabijim protivnikom branio rezultat kao da je s druge strane neki veliki evropski klub.

21.00: (2,30) Juventus (3,35) Benfika (3,40)

Ne slažu se svi sa Kapelom, odnosno daju mu za pravo kada definiše Viktoriju kao skroman tim, ali insistiraju na pragamtizmu koji je je pokazao Inzagi: odmorio je par važnih igrača za veoma težak meč sa Udinezeom, njegovi igrači su bez prevelikog trošenja snage pobedili i odneli kući važne bodove u trci za prva dva mesta u grupi.

Takođe, ima i onih koji su podsetili da je Kapelo najmanje pozvan da nekoga kritikuje za „katenačo“ imajući u vidu njegovu trenersku karijeru i fudbal koji su igrali njegovi timovi i reprezentacije.

Ne može se reći da Inzagi nije pogodio, ovog puta, sve što je trebalo. Na stranu rotacija između Onane i Handanovića (izgleda da je definitivno uspostavljena hijerarhija golmana: Handa u Seriji A, Onana u LŠ i Kupu Italije), odluka da baci u vatru Ačerbija, Mhitarjana, Gosensa i da ostavi na klupi Lautara Mhitarjana zaslužuje aplauz. Trener Intera je shvatio da je Viktorija slab tim i da treba odigrati utakmicu imajući u vidu i meč u Udinama koji ima specifičnu težinu jer Nerazuri posle dva poraza u prvenstvu ne smeju sebi da dozvole nove progrešne korake.

LEAO JE MILANOVA GARANCIJA

Pobeda Dinama nad Čelsijem je zakomplikovala hod Milana ka plasmanu u osminu finala Lige šampina, ali je i otvorila prolaz da Rosoneri osvoje prvo mesto u grupi jer Plavci nisu favoriti kao što se to činilo posle održanog žreba.

Glavna uzdanica domaćina je Rafa Leao, ne samo zato što je najbolji igrač tima već i zato što neće moći da igra protiv Napolija u nedelju zbog crvenog kartona protiv Sampdorije.

Trener italijanskog šampiona Stefano Pioli je pokušao da smanji pritisak na svoje igrače podvlačeći da je utakmica sa Zagrepčanima važna, ali nije odlučujuća. Međutim, za Rosonere i njihov dalji razvoj bi bilo ravno katastrofi da ne prođu grupu u kojoj su im protivnici, pored Čelsija, Dinamo i Salcburg.

Oko tima Rosonerea za večerašnji duel postoji samo jedna dilama i to oko Brahima Diaza i Šarla De Ketelarea. Bivši igrač Real Madrida je u blagoj prednosti pošto Pioli želi da rasporedi, barem delimično snage za sudar sa Napolijem u Seriji A, ali i da ima alternativu za Žirua u špicu imajući u vidu da na klupi, pored sebe, neće imati nijendnog klasičong napadača. Budući da Žiru ima 36 godina, Pioli će morati racionalno da koristi francuskog napadača.

Ibrahimović se vraća na teren tek u 2023. godini a Origi i Rebić u oktobru posle pauze u prvenstvu. Inače, Ibrahimović je poručio, odgovarajući Bobanu na savet da se povuče, da će to uraditi kada bude video jačeg fudbalera na terenu od njega: „Takvog još uvek nisam video“.

Milan protiv Dinama će igrati u klasičnoj formaciji 4-2-3-1: Menjan – Kalabrija, Kalulu, Tomori, Teo Ernandez – Benaser, Tonali – Salemekers, Diaz, Leao – Žiru.

ALEGRI HVALI VLAHOVIĆA

Juventus mora da osvoji bodove protiv Benfike večeras ako želi da ostane u trci za prva dva mesta u grupi. Problem Juvea je što u ovoj godini nije ostvario nijednu pobedu u mečevima protiv klubova koji se takmiče u Evropi u Seriji A ili u mečevima Lige šampiona: dva remija sa Romom i Fjorentinom i poraz od PSŽ-a.

Mini kriza rezultata Juvea na startu sezone nije tako evidentna kao prošle godine, ali je pobeda protiv Benfike potrebna i da da bi se promenila negativna tendencija. Recept Maksa Alegrija za izlazak iz tunela je napadački tandem Vlahović - Milik. Kormilar Juvea je hvalio Vlahovića svrstavši ga među najbolje evropske napadače, uz Halanda i Mbapea, a Milik će igrati od prvog minuta jer je Di Marija i dalje rovit (Argentinac nema svih 90 minuta u nogama i ući će u igru samo u slučaju preke potrebe), i jer neće moći da igra protiv Monce zbog kartona.

U timu Stare dame ćemo videti i Huana Kvadrada i pored očajnih predstava u ovom prvenstvu jer će i on zbog isključenja protiv Salernitane propustiti gostovanje u Monci.

Alegri, po svom običaju, nije otkrio sve karte i ne zna se da li će Juve igrati u formaciji 3-5-2 ili 4-4-2. Juve ima igrače koji imaju karatkeristike da se prilagode za oba modela, a tu je i mogućnost da De Šiljo zameni Miretija ako se optira za čvršću verziju kanonskog 4-4-2.

Juve bi protiv Benfike mogla da igra u sledećoj formaciji: Perin – Bremer, Bonuči, Danilo – Kvadrado, Mekeni, Paredes, Mireti, Kostić – Milik, Vlahović

NAPOLI U GLAZGOV PO BODOVE

Četa Lučana Spaletija stiže u Glazgov s idejom da valorizuje neočekivanu ubedljivu pobedu nad Liverpulom u prvom kolu LŠ. Razlika u kvalitetu između Rendžersa i Azura je toliko evidentna da ni 50 hiljada vatrenih Škota neće moći da je anulira, tim pre ako Napoli bude pružio igru na svom nivou.

Iskusni šef stručnog štaba Napolija je zapazio da će biti važno izdržati početak utakmice i udarni talas škotskog šampiona u navijačkom grotlu Ajbroksa. Spaleti se opredelio za Čolita Simeonea u napadu umesto povređenog Osimena dok će Politano zameniti, takođe odsutnog, Lozana.

Tim iz Napulja ima lepu prilku da u četiri dana, pred pauzu, pobegne takmacima na tabeli i u Ligi šampiona pobedom nad Rendžersima ali i u šampionatu trijumfom nad Milanom. Pobeda u Glazgovu bi širom otvorila vrata plasmana u osminu finala LŠ imajući u vidu pobedu Liverpula nad Ajaksom.

U startnoj postavi od prvog minuta bi trebalo da bude i Olivera umesto Marija Ruija na levom boku. Za razliku od svojih kolega Spaleti nema nameru da pravi velike izmene u sledeće dva meča, odnosno nije isključeno da vidimo večeras i u nedelju istu startnu poziciju, mada bi Mario Rui i Đakomo Raspadori mogli da uzmu mesta Oliveri i Simeoneu.

NAPOLI 4-3-3: Meret – Di Lorenco, Rahmani, Kim, Oilvera – Angisa, Lobotka, Zjelinski – Politano, Simeone, Kvarachelija.

ZAŠTO JE SARI NERVOZAN?

Mauricio Sari je gotovo „pomilovan“ za poslednje ispade na utakmicama Serije A. Trener Lacija se nagodio da plati, za njegov standar mizerno male novčane kazne, za vređanje sudija posle meča sa Napolijem i pokazivanje srednjeg prsta sportskom direktoru verone Marokuu.

Odluka nadležnih organa da budu blagi prema Sariju izazvala je dosta negativnih reakcija jer je trener Nebeskoplavih bio već akter vulgarnih gestova i neprimerenih izjava, počev od vređanje Roberta Mančinija na meču Napolija i Intera pre par godina.

Posebno je problematičan izostanak ozbiljnije sankcije za nekulturni gest na meču sa Veronom jer kreira opasan presedan autorizujući vulgarno gestikuliranje na račun protivnika. A to baš ne ide ruku pod ruku sa insistiranjem FS Italije i UEFA na fer-plej ponašanju i etičkim kodeksom.

Nervozne, plahovite, jogunaste i agresivne reakcije Mauricija Sarija odaju da ga nešto ozbiljno žulja u Formelu i pored toga što tim ima diskretan učinak na startu sezone. Oni koji bolje poznaju Sarija smatraju da je to deo njegovog karaktera i da nije moguće promeniti karakter čoveka koji je zagazio u sedmu deceniju života. Eventualni problem bi mogao da bude nagativan odraz Sarijevog, pomalo prgavog karektera, na njegov rad sa igračima i implemenatacijom njegovih ideja, tim pre što je u prethodnom prelaznom roku dobio gotovo tim koji je želeo, nije došao samo Ilić i eventualno levi bek.

Takođe, predsednik Lotito je produžio ugovor Sariju do 2025. godine a sledećeg leta klub će napustiti Igli Tare, što su potvrde da je toskanski stručnjak centralna figura projekta za stvaranja šampionskog Lacija. Ispadi Sarija, poput poslednja dva, podrivaju sve dobro što se uradilo dosada u Formelu.

LIGA ŠAMPIONA - 2. KOLO

Sreda

GRUPA E

18.45: (1,30) Milan (5,80) Dinamo Zagreb (12,0)

21.00: (1,40) Čelsi (4,90) Salcburg (9,00)

GRUPA F

18.45: (3,35) Šahtjor (3,40) Seltik (2,30)

21.00: (1,58) Real Madrid (4,10) RB Lajpcig (5,70)

GRUPA G

21.00: (1,23) Mančester Siti (7,25) Dortmund (13,0)

21.00: (3,40) Kopenhagen (3,35) Sevilja (2,30)

GRUPA H

21.00: (2,30) Juventus (3,35) Benfika (3,40)

21.00: (12,0) Makabi Haifa (7,25) PSŽ (1,20)

***kvote su podložne promenama

GRUPA A

Utorak

Liverpul - Ajaks 2:1 (1:1)

/Salah 17, Matip 89 - Kudus 27/

Sreda

21.00: (4,60) Rendžers (3,70) Napoli (1,85)

GRUPA B

Utorak

Porto - Klub Briž 0:4 (0:1)

/Đutgla 15p, Souva 47, Skov Olsen 52, Nusa 89/

Leverkuzen - Marselj 2:0 (0:0)

/Andrić 84, Dijabi 87/

GRUPA C

Plzenj - Inter 0:2 (0:1)

/Džeko 20, Damfris 71/

Bajern - Barselona 2:0 (0:0)

/Ernandez 50, Sane 54/

GRUPA D

Utorak

Sporting - Totenhem 2:0 (0:0)

/Paulinjo 90, Gomeš 90+3/

Marselj - Ajntraht 0:1 (0:1)

/Lindstrom 43/



tagovi

Mauricio SariBuongiorno ItaliaRafael LeaoSimone InzagiMasimilijano AlegriDušan VlahovićLiga šampiona

Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Milan
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara