Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Malerozni Inter, Murinjova čistka u Rimu i Dibala kao Platini

Vreme čitanja: 7min | uto. 26.10.21. | 13:51

U Napulju oduševljava Kalidu Kulibali

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Inter Simonea Inzagija je izgubio devet bodova u mečevima u kojima je došao u vođstvo u tekućem prvenstvu (Sampdorija, Atalanta, Lacio i Juventus), tri je remizirao, a proitv Lacija je doživeo poraz. Taj podatak nam ukazuje da Nerazuri u ovoj sezoni imaju problema sa čuvanjem rezultata i zatvaranjem dobijenih utakmica.

Izabrane vesti

Ruku na srce, osim odgovornosti Inzagija (često je grešio sa izmenama i nije dobro čitao utakmice) i igrača, i fortuna je okrenula leđa milanskom timu. Protiv Sampdorije su ostali da igraju sa desetoricom igrača dobar deo drugog poluvremena, jer se Stefano Sensi povredio, a Inzagi je već potrošio sve izmene; na meču sa Atalantom Frančesko Dimarko je promašio penal za 3:2 na par minuta do kraja utakmice; susret sa Laciom su obeležili velikodušni penal Alesandra Bastonija i Dimarko na zemlji dok je Felipe Anderson jezdio neometano po levom Interovom boku; na kraju i upitna upotreba VAR-a koja je omogućila Juventusu da izbegne poraz realizacijom penala Paula Dibale. Kad svemu tome dodamo i nesrećno izgubljeni meč sa Real Madridom i remi sa Šahtarom u Ligi šampiona, postaje jasno da je Inter akumulirao dosta kredita u odnosu sa srećom.

Zabrinutost u Milanu budi loša forma Lautara Martineza. Od Argentinca se očekivalo da preuzme odgovornost posle odlaska Romelua Lukakua u napadu. Opravdanje, donekle, mogu da budu duga putovanja i zgusnut kalendar utakmica reprezentacije Argentine u septembru i oktobru, ali ostaje utisak da je Toro izgubio razornost u napadu. Protiv Juvea se praktično nije video, toliko da se sticao utisak da Inter igra sa 10, a ne sa 11 igrača.

Denzel Dumfris ili Dumfrajs, kako Holanđani izgovaraju ime njihovog reprezentativca, i dalje ne uspeva da se prvikne na karakteristike fudbalske igre u Seriji A. Nepromišljenost holandskog beka koja je koštala Inter pobede nad Juventusom je kap koja je napunila čašu strpljenja. U Apijano Đentileu već razmišljaju da u januaru dovedu Naitana Nandeza iz Kaljarija ili Bartoša Berežinskog iz Sampdorije. U oba slučaja bi se radilo o pozajmicama pošto Inter nema mogućnosti da plati transfere, osima ako ne bude prodao nekog od igrača na raspolaganju Inzagija u januaru.

Nandez i dalje želi da pređe u Inter i pored negativnog prošloletošnjeg iskustva i pritiska predsednika Kaljarija Đulinija da ispuni obećenje da neće praviti probleme ako Urugvajac dobije ponudu od tima iz visokog društva.

Inače, Hoakin Korea i Arturo Vidal su se oporavili, Argentinac od povrede, a Čileanac od prehlade. Obojica će biti u igračkom pogonu za meč sa Empolijem.

DE LAURENTISU SE PRIVIĐA 2018. GODINA

Gazda Napolija Aurelio de Laurentis diže glas. Ne želi da mu se ponovi 2018. godina. Sudija Danijel Orsato i meč Inter – Juventus, direktno odlučen greškama italijanskog arbitra, i dalje su noćna mora predsednika napolitanskog kluba. De Laurentis je stavio do znanja da ovoga puta neće dozvoliti da njegov klub bude oštećen u trci za skudeto.

Kalidu Kulibali na početku četvrte decenije pokazuje fantastičan spoj kvaliteta, snage i iskustva koje je akumulirao u prethodnih sedam godina u Napoliju. Senegalac je najzaslužniji što su Azuri, uz Čelsi, primili najmanje golova u najjačim evropskim ligama, samo tri. Takođe, Napoli je u prethodnih devet kola dozvolio samo 25 udaraca u okvir gola, u proseku manje od tri. U ligama “petice” samo su Mančester Siti i Atletiko Madrid bili bolji u tom parametru dajući samo 17 udaraca na gol Edersona i Jana Oblaka.

Osim Kulibalija, treba odati priznanje i golmanu Davidu Ospini koji je izbacio Aleksa Mereta iz uloge startera, kao i Amira Rahmaniju koji je preselio Kostasa Manolasa na klupu. Njima treba dodati i Frank Andrea Zambo Angisu koji se pokazao kao jedno od najboljih pojačanja u prošlom prelaznom roku, tim pre što je njegova pozajmica plaćena samo 400.000 evra.

MILAN SREĐUJE RAČUNE

Brod Rosonera plovi uzburkanim sportsko-finansijskim vodama sa razvijenim jedrima. Stefano Pioli je sa svojim momcima zaseo na čelo tabele u Seriji A dok je uprava kluba uspela da skreše troškove i smanji deficit u prošloj godini na ispod 100.000.000 evra. Reč je o velikom pomaku imajući u vidu da su Inter i Juve u crvenom preko 200.000.000 evra, a Roma na 185.000.000 evra.

Familija Singer ima nameru da nastavi istim trendom i da radi paralelno na jačanju tima i smanjjivanju gubitaka. U prvom kontekstu, već su spremni novi ugovori za Tea Ernandeza, Ismaela Benasera i Rafaela Leaa. Poučeni lekcijom Đanluiđija Donarume, Hakana Čalhanoglua i Franka Kesija, uprava Milana će staviti na sto duplo veće plate za nove ugovore Ernandeza, Benasera i Leaa i pored toga što im oni ističu tek 2024. godine. Pomenuta tri igrača primaju 1.500.000 evra godišnje i vrlo brzo će na svom godišnjem čeku videti cifru od 3.000.000 evra, naravno ako stave paraf na ugovore do 2026. godine.

Pregovori sa Kesijem su praktično u ćorsokaku i mala je verovatnoća da će reprezentativac Obale Slonovače ostati u Milanelu. Potpuno drugačija situacija je oko Alesija Romanjolija. Izgleda da je italijanski defanzivac spreman da potpiše novi ugovor i da prihvati da prima malo manju platu od traženih 5.500.000 evra.

TVRDOGLAVI SARI

Mauricio Sari (©Reuters)Mauricio Sari (©Reuters)

Situaciju u Laciju bi mogli da objasnimo rečenicom Antonija Gramšija: “Staro je umrlo, a novo ne uspeva da se rodi”. U Formelu ne postoji više Inzagijev Lacio, ali nikako da se rodi Sarijev Lacio. Toskanac ima podršku predsednika Klaudija Lotita, ali navijači Lacija počinju sve glasnije i žešće da ga kritikuju.

Toskanski stručnjak nema nameru da odustane od svojih zamisli. Juče je potvrdio igračima da se nastavlja sa igrom u formaciji 4-3-3 i sa istim metodom treninga. Sari je prihvatio poziv Lacija jer je želeo da radi kako on hoće, a ne kako mu drugi nameću što je bio slučaju u Čelsiju i Juventusu. Međutim, karakteristike dobrog dela igrača, kao i prosečna starost nisu adekvatni za Sarijevu fudbalsku filozofiju. Dovoljno je pogledati kičmu tima: Pepe Rejna 38 godina, Frančesko Ačerbi 33 godine, Lukas Lejva 34 godine, Pedro 34 godine, Čiro Imobile 31. Drugim rečima, polovina prvog tima su igrači “over 30”.

Rimska čaršija se zbog stavova Sarija o Luisu Albertu fokusirala na problematičan odnos trenera i Španca, a u suštini je Lukaš Lejva problem rimskog kluba. Brazilac nema snage da igra tri utakmice nedeljno, uz to je u očiglednom padu formu i fizički ne može da drži ritam. Nije slučajno da su Nebeskoplavi najlošije partije pružali posle utakmica u Ligi Evrope (Kaljari, Bolonja i Verona).

Predsednik Lacija Klaudio Lotito je naredio karantin za igrače i stručni štab uz saglasnost Sarija. Takođe, vlasnik kluba daje bezuslvonu podršku svom treneru. Lotitu ne pada na pamet da menja trenera koga plaća 4.000.000 evra i koji ima ugovor na još godinu dana.

Postoje i glasine da bi već u januaru mogla da počne smena genaracija u Laciju. Sve je više onih koji smatraju da je tim došao do kraja ciklusa i da je potrebno temeljno podmlađivanje. Od igrača preko 30 godina spašava se samo Imobile dok bi svi ostali, zajedno sa Luisom Albertom, u januaru ili junu mogli da napuste Formelo.

IZA MURINJA STOJI CELA ROMA

Žoze Murinjo (©Reuters)Žoze Murinjo (©Reuters)

Žoze Murinjo je dobio još jednu bitku, dobio je podršku za svoje poteze od svih, od predsednika Rome Fridkina do poslednjeg navijača Đalorosih. Ovacije na Olimpiku za portugalskog stručnjaka na meču sa Napolijem su još više učrvstili odnos Mua i ambijenta u Večnom gradu. Žoze je izašao, za sada, kao pobednik u “krstaškom ratu” protiv igrača koje je dovela prethodna uprava, uz velike provizije, i za velike svote novca. Maraš Kumbula, Amadu Dijavara, Borha Majoral, Gonzalo Viljar i Brajan Rejnolds će već u januaru biti na transfer listi i sav novac od njihovih prodaja biće upotrebljen za kupovinu novih igrača.

Murinjo je već najavio da će protiv Kaljarija i Milana igrati isti igrači koje smo videli protiv Napolija, mada je u međuvremenu povećao broj fudbalera na koje računa u sastavu Rome, sa 12 na 14. Ko ima bolje pamćenje lako može da se seti da je Murinju svuda imao svojih 13-14 pretorijanaca s kojima je gradio uspehe i osvajao titule. Problem u Romi je izuzetno veliki broj povreda u poslednjih par godina koje nisu dozvoljavale da se iskrisatališe startni tim sa prethodnim šefovim stručnog štaba.

Bilans Rome za prethodnu sezonu će biti usvojen danas i registrovaće gubitak od 185.000.000 evra. Takođe, Đalorosi su prekršili parametre finansijskog fer pleja, ali će Fridkinovi intervenisati da saniraju postojeću situaciju.

NIKAD VIŠE BEZ DIBALE I KJEZE

U Torinu su jednoglasni u poruci Maks Alegriju: nikad više sa Paulom Dibalom i Federikom Kjezom na klupi. Ako mogu da igraju, Argentinac i Italijan, moraju da budu na terenu od prvog minuta. Meč sa Interom je pokazao koliko su važna dvojica napadača za igru Stare dame. Statistički podaci pokazuju da sa njima dvojicom na terenu postiže 2,4, gola dok je bez jednog od njih dvojice taj prosek 1,8. Takođe, broj kreiranih prilika je osetno veći sa italo-argentinskim tandemom.

Dibala je inače sa golom protiv Nerazura stigao na kvoti 104 legendarnog Mišela Platinija. Od Paula se očekuje da u ovoj sezoni bude na nivou Platinijevih sezona u Juveu kada je osvajao titulu najboljeg strelca, pošto je to jedini način da se nadomesti, bar donekle, gubitak golova Kristijana Ronalda. U tom smislu bi i Kjeza mora da pruži vidljiviji doprinos.

Pored Dibale i Kjeze, navijači Juvea bi želeli da vide stalno u timu i Matijsa de Lihta. Želja će im se ispuniti protiv Sasuola pošto će Đorđo Kjelini posle Derbija Italije predahnuti.


tagovi

Buongiorno ItaliaPaulo DibalaŽoze MurinjoMauricio SariKalidu KulibaliFederiko Kjeza

Obaveštavaj me

Inter
Juventus
Milan
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara