Tuga Italijana zbog poraza od Španaca (© Reuters)
Tuga Italijana zbog poraza od Španaca (© Reuters)

Buongiorno Italia: Mančini se previše oslonio na zaslužne

Vreme čitanja: 5min | čet. 07.10.21. | 13:14

Sari sprema mini revoluciju u Laciju, Alegri uvežbava četiri šeme za nepredvidivi Juventus

(Od stalnog dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Italija je platila cenu klasične greške koju prave gotovo svi treneri – pobednici: previše su zahvalni prema igračima koji su doneli trijumf. Azuri su izgubili posle tri godine i 37 uzastopnih mečeva bez poraza, jer se selektor Roberto Mančini previše oslonio na „zaslužne“, a jedinog koga je trebalo staviti na teren (Đorđa Kjelinija) ostavio je na klupi.

Izabrane vesti

Poredeći sastav Italije i Španije i činjenicu da je Crvena furija nadigrala Azure i u Londonu pre tri meseca i sinoć u Milanu dolazi se do zaključka da je Luis Enrike bolji trener od Roberta Mančinija i da će Italijanima biti potrebno vreme da dostignu Špance u igri u kojoj dominiraju posed lopte i kratki pasovi sa jednim, najviše dva dodira.

Vezna linija prvaka Ervope, pojedinačno gledano na papiru, jača je od španske, dok je napadački trio na istom nivou ili tu negde. Opet, videli smo totalnu dominaciju Španaca koji su bili bolji u svemu: presingu, pas igri, driblinzima, kompaktnosti, agresivnosti…

Gledajući meč na San Siru mnogi su se zapitali da li je Roberto Mančini gledao torinski derbi? Da jeste, verovatno ne bi poslao na teren od prvog minuta Bernardeskija u ulozi takozvane „lažne devetke“. S druge strane, teško je objasniti ostavljanje na klupi jednog od najboljih igrača Serije A na startu sezone, Lorenca Pelegrinija, a forsiranje igrača Juventusa koji već godinama, metaforički rečeno, nit’ miriše, nit’ smrdi.

Druga greška je bila bacanje u vatru Bastonija. Defanzivac Intera godinama igra u odbrani sa tri defanzivca i dobar deo njegoviih grešaka je juče bio posledica nesnalaženja u formacijskoj postavci na koju nije naviknut. Mančiniju može da se pripiše i greh da nije reagovao pravovremeno. Istina je da je Bonuči isključen tri minuta pre isteka 45, ali nije smeo da ostavi odbranu sa Bastonijem između Emersona i Di Lorenca, morao je odmah, na hladno, da ubaci Kjelinija.

Na greške Mančinija su se nakalemili i neshvatljivi potezi Leonarda Bonučija koji je prvo zbog nepotrebnih protesta zaradio žuti karton, a zatim kao početnik napravio faul na Busketstu koristeći lakat u skoku. Drugi senator, Lorenco Insinje je pokazao da mu nedostaje „killer instinct“. Igrač njegovog kalibra ne bi smeo da prokocka šansu, praktično penal iz pokreta koji je mogao da promeni tok utakmice.

Pelegrini, Lokateli, čak i Tonali koji je ostavljen u mladoj reprezentaciji, bolje su počeli sezonu od „zaslužnih“, Barele, Žoržinja i Veratija, ali nijedan od njih nije bio u startnoj postavi Azura. Koke je poništio Barelu, iskusni Buskets održao čas Žoržinju, dok je maloletni Gavi bukvalno ponizio Veratija.

Negativan doprinos je dala i publika. Jedno je izviždati Donarumu pri pominjanju imena od strane zvaničnog spikera na stadionu, sasvim drugo vređati ga čitavu utakmicu i nastaviti sa zvižducima. Takođe, zviždati himni protivnika je pokazatelj velike nevaspitanosti i po pravilu ne donosi ništa dobro, samo dodatno motiviše rivala.

Posle vređanja na etničkoj osnovi Dušana Vlahovića u Bergamu i Kalida Kulibalija na rasnoj u Firenci, zvižduci na San Siru su pokazali da se na Apeninskom poluostrvu ništa nije promenilo i da patnje i odricanja tokom pandemije nisu učinila boljom deo publike koji posećuje stadione. Naprotiv, ima dosta onih koji su zažalili što stadioni nisu i dalje zatvoreni.

SARIJEVA REVOLUCIJA

Mauricio Sari (© Reuters)Mauricio Sari (© Reuters)

Iz Formela stižu glasine da je Mauricio Sari orjentisan da napravi nekoliko rezova u timu Lacija. Prva promena bi trebalo da bude na golu. Pepe Rejna nije više siguran starter i već protiv Intera bi na gol mogao da se vrati Strakoša. Pominje se čak i mogućnost da u januaru Lacio kupi novog golmana jer ni Rejna, a ni Strakoša nisu po Sarijevom ukusu. Druga novost se odnosi na sredinu terena, Kataldi je sve bliži da istisne Lejvu iz startne postave, dok Sergej Milinković Savić i Luis Alberto nisu više nedodirljivi kao što su bili tokom Inzagijeve ere.

Dobra vest za Lacio je povatak Zakanjija. Bivši igrač Verone je juče odradio ceo trening i biće spreman za Inter u nastavku šampionata. Zabrinutost i dalje vlada oko Imobilea. Novi pregledi su zakazani za sledeći ponedeljak i tek posle tih rezulata će se znati da li kapiten može da istrči na teren protiv Nerazura.

U Formelu se otvorilo i pitanje Radua. Rumun je ostao u Laciju odbivši ponudu Intera jer je dobio uveravanja da će imati važnu ulogu u Sarijevom timu. Dosadašnji tok sezone je pokazao sasvim drugačiji scenario. Na prethodnih devet mečeva Radu nije odigrao ni minut. Sudeći po informacijama iz Formela, za Radua neće biti mesta u postavi ni protiv Intera. Rumun je po karakteristikama i iskustvu prirodna aleternativa Ačerbiju, ali Sari ne misli tako i sprema Patrika da zameni suspendovanog defanzivca Lacija.

ROMA IMA NOVOG GENERALNOG

Dan i Rajan Fridkin uklonili su poslednji most koji je vezivao njihovu Romu sa prethodnom kojom je gazdovao Džejms Palota. Zamenom Gvida Fjenge sa Pjetrom Berardijem u ulozi generalnog direktora Rome, završen je proces kompletiranja nove uprave Đalorosih i čišćenja kadrova prethodne vlasničke strukture.

Berardi će biti glavni za sva pitanja osim striktno sportskih gde će drugi direktor u Romi, Tijago Pinto, nastaviti da vodi glavnu reč. I kad smo već kod Portugalca, Roma je vrlo blizu angažmana Denisa Zakarije. Vezisti Borusije Mehengladbah ističe ugovor sledećeg leta i njegovi menadžeri imaju načelni dogovor sa Rimljanima. Međutim, transfer bi mogao da bude ubrzan i da se realizuje u januaru. Roma ne želi da plati igrača Borusiji, ali je spremna da se dogovori sa klubom iz Mehengladbaha oko eventualnih bonusa ili procenta od buduće prodaje Zakarije. Na taj način Borusija ne bi izgubila bez evra obeštećenja Švajcarca. Osim tog transfera, Tijago Pinto radi i na dovođenju alternative za Karsdorpa na desnom boku.

DILEMA MORATA

Juventus se nalazi pred velikom dilemom: da li da se oprosti od 20.000.000 evra koje je već platio na ime pozajmice Atletiko Madridu za Alvara Moratu i da 35.000.000 koliko bi koštao definitivan otkup sledećeg leta, upotrebi za dovođenje drugog centarfora.

Do pre par nedelja otkup Morate je bio među prioritetima, ali to više nije slučaj. Da bi mogli uopšte da razmišljaju o Dušanu Vlahoviću ili Mauro Ikardiju u Kontinasi moraju da se odreknu Morate i pomire sa činjenicom da su bacili 20.000.000 evra za dvogodišnju pozajmicu.

Novi detalj u celoj priči je želja Alegrija da ima još jednog napadača, odnosno klasičnu devetku, odnosno finalizatora. Imajući u vidu da je Mauro Ikardi sa dolaskom Mesija potpuno zatvoren u PSŽ-u i da je sveden na epizodnu ulogu, Gazeta delo sport tvrdi da bi Ikardi mogao da se vrati u Italiju u januaru. Mamac za Juve bi mogla da bude besplatna pozajmica početkom godine i pravo otkupa za šest ili 18 meseci.

U međuvremenu, Maks Alegri, prema pisanju Tutosporta, sprema čak četiri različite formacijske postavke koje bi trebalo da učine igru Juventusa nepredvidivom za protivničke timove. Varijacije će se odnositi na formacije 4-3-3, 4-3-1-2, 4–4-1-1, i 4-4-2. Osnovni cilj je da se valorizuju kvaliteti i komparativne prednosti koje donose Kjeza i Dibala. Podvlači se da će Alegri posebno raditi na psihološkom planu, grupno sa celim timom, ali i pojedinačno sa ključnim igračima.


tagovi

Mauricio SariRoberto MančiniRoberto Manćinifudbalska reprezentacija ItalijeBuongiorno Italia

Obaveštavaj me

Lacio
Juventus
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara