ItalijanskaŽoze Murinjo (©Reuters) sportska štampa
ItalijanskaŽoze Murinjo (©Reuters) sportska štampa

Buongiorno Italia: Murinjo je nekad bio za Oskara, sada su mu ostale samo “maline”

Vreme čitanja: 6min | sre. 09.02.22. | 13:12

Inter i Napoli naoštreni pred derbi na “Maradoni”, Juve sa Vlahovićem ponovo seksi

 (Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Način na koji je Roma izgubila od Intera četvrtfinalnu utakmicu Kupa Italije otvorilo je pitanje: da li je Žoze Murinjo bio pravo rešenje za klupu Đalorosih?

Izabrane vesti

Portugalac je dočekan ovacijama navijača Intera večno zahvalnim za nezaboravni maj 2010. godine u kome je Inter osvojio Kup Italije u Rimu, šampionsku titulu u Sijeni i Ligu Šampiona u Madridu. Na prvu utakmicu Murinja na San Siru posle Triplete, osim potpredsednika Intera Havijera Zanetija, došli su i Dejan Stanković i Frančesko Toldo.

Aplauzi San Sira su zvučali i kao priznanje za ono što je Murinju bio a ne ono što jeste. Nema čoveka kome su na srcu boje Nerazura da nema snažan sentiment prema Žozeu, ali je malo onih koji bi želeli da ga vide ponovo na klupi Intera.

Ušli smo u atmosferu pred dodeljivanja Oskara i stiče se utisak da Murinjo osim “Oskara za životno delo” teško da može da osvoji neki drugi čak i za sporednu ulogu u budućnosti. Više od Oskara na Murinjovom horizontu niču “maline”, koje se inače u filmskoj industriji uručuju za najgora ostvarenja.

Prošlo je više od šest meseci od doslaska Žozea u Trigoriju, Fridkinovi su potrošili oko 100.000.000 evra za pojačanja, nisu ispunili sve želje svog trenera, ali vredi podvući da su Šomurodov, Vinja, Abraham, Rui Patrisio, Mejtland-Najls, Oliveira došli na zahtev šefa stručnog štaba.

Više od poraza od Intera koji u suštini, sam po sebi, ne predstavlja iznenađenje, problematično je što se ne vidi napredak u igri Rome, štaviše ne vidi se ni “seme igre” koje bio moglo da se razvije u budućnosti.

Paolo Di Kanio je bio razapet prošlog leta kada je izjavio da je Murinjo prevaziđen i da nije adekvatan izbor za klub koji želi da konstruiše tim i otvori novi ciklus. Danas mnogi počinju da sumnjaju u ispravnost izbora Murinja jer je sve očiglednije da on nema kapacitete, nije taj tip trenera koji je sposoban da kreira od temelja novi tim.

Zvuče patetično i vitkimistički stalni napadi Murinja na arbitre, kao i traženje alibija za poraze. Učinak Rome je prilično mizeran u ovoj sezoni. Već je izašla iz Kupa Italije, u Ligi konferencija je doživela debakl od Bodo Glimta (1:6), u prvenstvu je veće zabeležila devet poraza i ozbiljno rizikuje da izađe iz zone koja garantuje učešće u evropskim kup takmičenjima.

Iz Trigorije je procurela vest da je došlo i do lomova u svlačionici i da je lista igrač koji žele da napuste Romu sledećeg leta veoma dugačak, pogotovo ako Murinjo ostane na kormilu.

INZAGI POLOŽIO PRVI DEO ISPITA

Italijanska sportska štampaItalijanska sportska štampa

Simone Inzagi je uspešno prošao jednu od najpodmuklijih zamki u sezoni. Posle poraza od Milana i pred još jedan težak meč u Seriji A protiv Napolija sledeće subote, Inter nije smeo da pogreši na dvoboju sa Romom.

Ako je rečeno da su Nerazuri izgubili na sličan način od Milana kao od Lacija u prvom delu sezonu treba podvući da su na isti način i regovali na pograšan korak u Seriji A: pre par meseci su sredili Šerif (3:1= koji je prethodno pobedio Šahtar i Real Madrid, a sinoć su bez većih problema izašli kao pobednici u meču sa Romom.

Takođe, Inter je svaki put regovao pobedom i na poraze u Ligi šampiona, odnosno na neuspehe protiv Real Madrida, što nije zanemarljivo.

Ivan Perišić je i sinoć demonstrirao da je najbolji igrač Intera u ovom periodu. Hrvatski reprezentativac igra u životnoj formi. Ivan je napunio 33 godine prošle nedelje, ali je sve više fudbalski Linford Kristi, kao što je britanski sprinter dostigao vrhunac svoje karijere u četvrtoj deceniji života postavši olimpijski prvak na 100 metara, tako i Perišić šparta desnim bokom kao da mu je 20 godina.

Edin Džeko i Aleksis Sančez su protiv Rome odradili posao koji nisu uspeli protiv Milana. Za razliku od prethodnih mečeva, i pogotovo protiv Milana, Inter je velelepnim golom Sančeza zatvorio utakmicu na polovini drugog poluvremena i to u momentu kada je Roma davala znake da bi mogla da se vrati u meč.

Ohrabruje i dobra partija Nikoloa Barele koji nije uspevao da bude na svojoj visini u prethodnih par utakmica, jedina negativna nota je povreda Alesandra Bastonija. Defanzivac Intera ionako ne bi mogao da igra protiv Napolija zbog suspenzija na dva meča izrečene zbog vređanja arbitra na kraju prošlonedeljnog derbija. Međutim, njegov izostanak će imati specifičnu težinu u osmini finala Lige šampiona protiv Liverpula, tim pre što će na sredini terena nedostajati Barela ( kartoni).

Koliko će Bastoni morati da odsustvuje saznaćemo tek u sledećim danima. Prognoze su mnogo optimističnije nego što se to činilo kada je u suzama napustio teren zbog izvrnuća zgloba, ali je teško poverovati da bi mogao da nastupi protiv Salaha i Manea sledeće nedelje.

NAOŠTRENI NAPOLI ČEKA INTER NA MARADONI

Šampionska groznica ponovo trese Napulj. Stadion Maradona (polovina kapaciteta) je rasprodat za manje od dva sata, a na dobrom su putu da sve karte budu prodate i za meč sa Barselonom u Ligi Evrope.

Frank Andre Zamba Angisa se već vratio u Napulj. Kamerunac je osvojio treće mesto na Kupu Afrike sa nacionalnom selekcijom dok se Kalidu Kulibali sutra vraća u grad podno Vezuva kao afrički šampion. Senegalac i Kamerunac će biti na spisku igrača za meč sa Interom, ali vesti iz Kastel Volturna najavljuju da će biti obojica na klupi.

Rahmani i Huan Žesus su odlično odradili posao u odbrani u odsustvu budućeg kapitena Napolija i nastavili niz utakmica na kojima Napoli nije primio gol. U pet najjačih evropskih liga samo je Mančester Siti uspeo da sačuva svoju mrežu na 13 utkamica kao Napoli.

21.00: (2,10) Milan (3,45) Lacio (3,50)

Osim defanzivaca zasluge idu na račun golmana Davida Ospine ali i veznih fudbalera, od Angise koji je bio jedno od otkrića prvog dela sezone do Lobotke koji se preporodio pod komandnom palicom Lučana Spaletija.

Pored odbrane, tajna povratka Napolija u trku za skudetu su trojica “jazavičara”, Politano, Zjelinski i Insinje. Politano je već nanizao devet asistencija u Seriji A i Ligi Evrope, Zjelinski je postigao pet golova, a Insinje šest. Sva trojica će imati priliku da značajno poprave svoje statitstike sa Viktorom Osimenom koji se vratio na raspolaganje Spaletiju u ključnom delu sezonu.

Februar nije samo mesec odluke za Inter već i za Napoli. Azuri će osim meča sa Nerazurima, imati dvoboj sa Ćavijevom Barsom, a na kraju meseca ih čeka i duel sa Lacijem Mauricija Sarija.

CIKLON VLAHOVIĆ SE POJAČAVA

Dolazak Dušana Vlahovića nije samo oživeo ambicije Juventusa u ovoj sezoni već je povećao, uslovno rečeno, seksipil Stare dame u pregovorima sa igračima kojma ističu ugovori i onima koji su na nišanu sportskog direktora Kerubinija.

Paulo Dibala je toliko oduševljen dolaskom Dušana da je spreman da pregovara sa Juveom i pored značajno manje ponude od zaheva koje je imao Argentinac kada se krenulo o peglanje uslova za novi ugovor.

Svi se slažu da su sledeće tre nedelje presudne za ishod pregovora. Kompromis bi mogao da bude prihvatanje Dibale da prima fiksnu platu od sedam miliona evra a da bonusi budu povećani sa dva na tri miliona što bi omogućilo Paulu da stigne do željenih 10.000.000 po godini.

Osim Dibale Juve pregovara o nastavku saradnje sa Kvadradom, Bernardeskijem i De Šiljom. Sa Kolumbijcem je sve dgovoreno i praktično nedostaje samo potpis. Bernardeski će morati da prihvati manju platu ako želi da ostane, uz mogućnost da kroz dostizanje bonusa zadrži 4.000.000 evra godišnje. De Šiljo može da ostane ako pristane da igra za istu platu od 2.500.000 evra.

Alvaro Morata je takođe ukapirao da sa Vlahovićem može da koegzistira, štaviše da ima još važniju ulogu u timu Juvea. Problem ostaje Atletiko Madrid. Juve nema nameru da plati 35.000.000 evra Špancima. Već su uplatili 20.000.000 evra za dvogodišnju pozajmicu i bez ozbiljnog popusta Morata će se vratiti u špansku prestonicu.

Juve nastavlja da plete mrežu oko Nikoloa Zaniola. U slučaju da propadnu pregovori sa Dibalom, Zaniolo će biti jedan od najvažnijih ciljeva Juvea u sledećem prelaznom roku.

Đorđo Kjelini će morati da ostane u ambulanti do kraja ovog meseca. Pozitivna okolnost za Juve i nacionalnu selekciju je predviđeni povratak kapitena za početak marta, što znači da će biti spreman za Viljareal i da će imati dovoljno vremena da bude u top formi za odlučujuće mečeve sa Severnom Makedonijom i Portugalom ili Turskom u baražu za Mundijal u Kataru.


tagovi

Buongiorno ItaliaŽeljko Pantelić

Obaveštavaj me

Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara