Burak Jilmaz (©Reuters)
Burak Jilmaz (©Reuters)

Burak Jilmaz manija u Sitardu, Ajaks uveličava spektakl

Vreme čitanja: 4min | sub. 06.08.22. | 14:25

Eredivizija: Okršaj dva tima koja su pretrpela značajne promene spada među najzanimljivije današnjeg programa u Holandiji

Sezona Eredivizije 2022/2023 mnogo obećava. Dve najbolje ekipe su zamenile trenere tokom leta, dajući tako trećeplasiranom Fajenordu moguću prednost pošto ekipa iz Roterdama ostaje u rukama talentovanog Arnea Slota.

Razgovor o osvajaču titule šampiona Holandije nije jedina stvar koja je intrigantna. Kako će Tvente napredovati po povratku u evropski fudbal? Može li AZ Alkmar da poboljša ionako sjajnu igru? Hoće li Vitese moći da se izbori sa promenom vlasništva? Da li je konačno vreme da Utreht ispuni visoka očekivanja koje im je postavio finansijer? Da li će prošlosezonske novajlije Kambur, Go Ahed Igls i NEC patiti od sindroma druge sezone pošto su udobno obezbedili opstanak u protekloj kampanji? Kako će njihovi naslednici Emen, Volendam i Ekscelzior nastupiti na velikoj sceni?

Izabrane vesti

I, naravno, jedna stvar koja bi mogla da se izdvoji: Da li senzacionalan dolazak Buraka Jilmaza u Fortunu iz Sitarda može da odvede tim iz Limburga u Evropu? Nagoveštaj na ovo poslednje može da pruži meč prvog kola u kojem Fortuna dočekuje Ajaks (16.30). Radi se o dva tima koja su pretrpela značajne promene...

U poslednje tri godine, ako izostavimo onu otkazanu sezonu zbog pandemije korona virusa, Ajaks je dominirao u Holandiji. Ipak, nadgradnja prethodnih uspeha biće izuzetno teška u novoj sezoni, posebno za trenera Alfreda Šrojdera, koji je zamenio trofejnog Erika ten Haga koji je preuzeo Mančester Junajted.

16.30: (10,5) Fortuna Sitard (6,50) Ajaks (1,25)

Zapravo, u Amsterdamu kamen nije ostao na kamenu. Klub su napustili Sebastijen Ale, Nusair Mazraui, Rajan Gravenberh, Andre Onana, Lisandro Martinez i Nikolas Taljafiko, i na kraju, ali ne i najmanje važno, Ten Hag, koji je hvaljen i hvaljen za rad koji je ostavio na Johan Krojf areni od 2017. Otuda se može reći da je njegov naslednik dobio na raspolaganje potpuno novu ekipu, mada će mu mnogo značiti ostanak Dušana Tadića, alfe i omege Amsterdamersa. Šrojderu će biti neophodno neko vreme da izgradi kolektiv kojeg je teško pobediti, baš kao što je to uradio njegov prethodnik. Naravno, ovakve vesti su izuzetno pozitivne za najveće konkurente PSV ili Fajenord, koji nameravaju da svrgnu kralja sa trona.

S druge strane, Šrojder je dobio par poznatih imena, koja bi trebalo da pomognu u što lakšem i bržem upijanju svih fudbalskih informacija vezanih za sistem igre. Kada je Ajaks senzacionalno stigao do polufinala Lige šampiona 2019. godine, posle sezone je takođe došlo do velike prodaje. Međutim, Kopljanici su pronašli alternative da i dalje budu uspešni, a njihova transferna politika je jedna od najboljih u Evropi.

Stiven Bergvajn, Oven Vijndal, Kalvin Basi i Fransisko Konseisao, sin trenera Porta Serža Konseisaa, trebalo bi da započne novu eru tridesetšestostrukog šampiona Holandije. Samo se ceo proces verovatno neće desiti preko noći.

U međuvremenu, Fortuna je prošle godine imala dosta muke sa spasavanjem u najvišem rangu, i volela bi da se ove godine to ne ponovi. Tokom letnjeg prelaznog roka pažnju je privukao dolazak turskog veterana Buraka Jilmaza, koji je pretprošle godine značajno pomogao Lilu da osvoji titulu u francuskoj Ligi 1.

U Sitardu vlada prava Burak Jilmaz manija. Dolazak legendarne turske gol mašine u Sitard je zaista stavio klub na mapu. Fortuna se borila da rasproda svoj stadion poslednjih godina, ali sa Jilmazom na terenu, jedva da je ostalo sezonskih karata. U Sitardu i obližnjim oblastima živi mnogo ljudi turskog porekla, i mnogi od njih će biti namamljeni da vide svog heroja iz detinjstva.

---------------------

Prognozziraj besplatno Mozzart Bet Superligu za milionski nagradni fond

---------------------

Dakle, u pogledu novca i PR-a, posao se već pokazao uspešnim. Vreme će pokazati da će 37-godišnjak, koji nije postigao gol u ligi u drugoj polovini prošle sezone Lige 1, takođe biti dobar na terenu. U svakom slučaju, Fortuna je dočekala još nekoliko lica visokog profila, tako da ne bi trebalo da ponovo prolazi kroz pakao u finišu sezone.

EREDIVIZIJA - 1. KOLO

Petak

Herenven - Sparta 0:0

Subota

16.30: (10,5) Fortuna Sitard (6,50) Ajaks (1,25)

18.45: (1,92) Kambur (3,60) Ekscelzior (3,90)

20.00: (1,20) PSV (6,75) Emen (14,0)

21.00: (3,60) RKC (3,45) Utreht (2,05)

Nedelja

12.15: (1,80) Groningen (3,60) Volendam (4,60)

14.30: (3,10) NEC (3,35) Tvente (2,30)

14.30: (3,90) Vitese (3,50) Fajenord (1,95)

16.45: (1,40) AZ Alkmar (4,50) Go Ahed (8,50)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaAjaksFortuna SitardBurak JilmazHolandija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara