Ko će do skudeta, a ko do Lige šampiona? (©Reuters, Shutterstock)
Ko će do skudeta, a ko do Lige šampiona? (©Reuters, Shutterstock)

CAPUT MUNDI: Najluđa Serija A u poslednjih deset godina

Vreme čitanja: 12min | pet. 02.04.21. | 09:07

Da nije korone, titulu bi svi već pripisali Interu. Izvesno je već sada da će borba za Ligu šampiona biti najuzdbudljivija

 (Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

U poslednjih 50 dana će sve da pršti u Seriji A. Jedino je sigurno da će Inter u Ligu šampiona sledeće godine, a Krotone u Seriju B. Sva ostala najvažnija pitanja su otvorena, od trke za skudeto preko plasmana u Ligu šampiona do borbe za opstanak.

Izabrane vesti

Svakako da će borba za Ligu šampiona biti najotvorenija, najuzbudljivija, najzanimljivija i sa najvećim ulogom. Ne možemo da kažemo da je Inter već osvojio skudeto, ali je sigurno obezbedio plasman u Ligu šampiona, tako na papiru imamo šest klubova, u teoriji sabijenih u devet bodova (Lacio treba da nadoknadi meč sa Torinom) i samo tri preostale karte za najvažnije klupsko takmičenje.

Od šest klubova, Milan, Juventus, Atalanta, Napoli, Roma i Lacio, samo za Boginju i Nebeskoplave nije od presudnog značaja plasman u LŠ. Za Milan, a pogotovo za Juventus, Romu i u dobroj meri Napoli, kvalifikacija u Ligu šampiona je od životnog značaja, ne toliko iz sportskih koliko iz ekonomskih razloga. Bez Lige šampiona pomenuta četiri tima će morati da kompletno revidiraju planove, to posebno važi za Juve i Romu.

INTER: KONTEOVIH STARTNIH 11

Nerazuri gaze ka tituli (©Reuters)Nerazuri gaze ka tituli (©Reuters)

U normalnim vremenima kvotu za skudeto Intera više niko ne bi davao, međutim sa kovidom-19 niše ne može da se uzme zdravo za gotovo. Antonio Konte je dugo lutao u ovoj sezoni da pronađe svoju startnu postavu. Na kraju je uspeo, njegov Inter (Handanović - Škrinjar, De Fraj, Bastoni - Hakimi, Barela, Brozović, Eriksen, Perišić - Lautaro Martinez, Lukaku) znaćemo do kraja života kao što su prethodne generacija recitovale kao “Oče naš” jedanaestoricu Elenija Erere, Đovanija Trapatonija, Roberta Mančinija ili Žoze Murinja.

Upravo u toj činjenici da svi koji prate Seriju A znaju da izuste bez razmišljanja startnu postavu Nerazura se krije odgovor na pitanje: zašto je Inter prvi na tabeli i zašto će prekinuti devedetogodišnju dominaciju Juventusa. Stefano Pioli nije uspeo da ustali svoj Milan zbog povreda, Andrea Pirlo je imao često konfuzne ideje oko sastava i izbora Juveovih igrača, Đan Pjero Gasperini je vodio nekoliko ratova sa fudbalerima (Papu Gomez je otišao, a Josip Iličić je blizu izlaznih vrata), Rino Gatuzo je menjao formacije, igrače, uloge u timu (nikada se nije znalo da li igra Aleks Meret ili David Ospina, Dijego Deme ili Tjemue Bakajoko, Mateo Politano ili Irving Lozano, Dris Mertens ili Viktor Osimhen), Paulo Fonseka je kao i kolega sa klupe Rosonera morao da se suočava sa stalnim pripravnim stanjem zbog povreda u Romi, dok je Simone Inzagi nekad morao da rešava guruća pitanja zbog zdravstvenih problema fudbalera Lacija, a ponekad i da demonstrira predsedniku Klaudiju Lotitu i sportskom direktoru Igliju Tareu da mu nisu obezbedili kompetitivan tim.

(1,62) Čukarički (3,80) Spartak (5,80)

Sve je na Interovoj strani: brojevi, forma, prednost na tabeli, imaju najboljeg trenera u Seriji A, najefikasniji napad i drugu najbolju odbranu, najdužu klupu kako se to u žargonu kaže. Drugim rečima, Inter nema protivnika u Seriji A: samo kovid-19 može da ga spreči da prišije 19 skudeto. U poslednjih deset kola Konteovi izabranici su zabeležili devet pobeda (među njima nad Juvntusom, Milanom, Atalantom i Lacijom) i jedan remi uz golu razliku 22:3. Tome još treba dodati da Konte na klupi Juventusa i Čelsija nije nijednom ispustio skudeto kada je dočekao april na liderskoj poziciji, povećavajući uvek prosek osvojenih bodova po meču poslednjoj četvrtini šampionata.

Sa naknadnom pameću možemo da kažemo da smo imali tri prelomna momenta u ovoj sezoni koji su determinisali šampionski hod Intera: ispadanje iz Lige šampiona i Lige Evrope, pobeda nad Juventusom u prvenstvu posle poraza od Sampdorije i remija sa Romom, i gol Kristijana Eriksena u Kupu Italije protiv Milana koji je odblokirao Danca i otvorio mu vrata startne postave.

Prethodno rečenom treba dodati i vidan napredak Milana Škrinjara u tročlanoj odbrani, brzu adaptaciju Ašrafa Hakimija na Seriju A, prihvatanje Ivana Perišića da se žrtvuje za tim pokrivajući ceo levi bok terena i potvrdu dvojice top fudbalera u redovima Intera: Romelua Lukakua i Nikoloa Barele. Naravno, kako je odmicalo prvenstvo ulazili su u formu i bivali sve bolji i bolji Samir Handanović i Marcelo Brozović.

Aktuelni Inter je praktično savršen. Konteu i njegovim saradnicima ostaje samo da se nadaju da povreda bude što manje i da ih zaobiđe Kovid-19.

MILAN: SREĆA PA NEMA NAVIJAČA

Sve se vrti oko Zlatana Ibrahimovića (©Reuters)Sve se vrti oko Zlatana Ibrahimovića (©Reuters)

Milan se nalazi u veoma delikatnoj situaciji. Zvuči paradoksalno, ali za Rosonere je bolje što se igra pred praznim tribinama. Ko zna kako bi se navijači ponašali na San Siru posle poraza od Juventusa, Atalante, dva puta od Intera i Napolija? Ko zna kako bi reagovali na ponašanje njihovih ljubimaca koji u ovim kriznim vremenima traže “kule i gradove” od kluba za produžetak ugovora. Polovina startne postave Rosonera ima ugovor koji ističe u junu ili sledeće godine: od Đanluiđija Donarume preko Davidea Kalabrije i Alesija Romanjolija, do Franka Kesija, Hakana Čalhanoglua i Zlatana Ibrahimovića.

Na sedam utakmica na San Siru u 2021. godini u Seriji A Milan je osvojio samo sedam bodova: dve pobede, remi i četiri poraza. Nema sumnje da su Piolijevi momci ostali u trci za skudeto zahvaljujući odličnim rezultatima na gostovanjima: jedini kiks su imali protiv Specije.

Pad forme i rezultata Milana u drugom delu sezone se može lako opravdati velikim brojem povreda ključnih fudbalera, počev od Zlatana Ibrahimovića. Tokom poslednje pauze, oporavili su se gotovo svi ključni fudbaleri i nije bilo novih povreda, tako da su Rosoneri na dobrom koloseku da, ako ništa drugo, mirno doplove do Lige šampiona.

Juventus je najveće razočarenje ove sezone. Moglo se naslutiti da će Juve ove godine abdicirati posle devet dugih leta, ali ni najveći pesimisti nisu mogli da pomisle da će Bjankoneri morati da strahuju za mesto u Ligi šampiona.

JUVENTUS: NESREĆNA LJUBAV ANJELIJA I PIRLA

Andrea Pirlo (©Reuters)Andrea Pirlo (©Reuters)

Eksperiment sa Andreom Pirlom nije dao željene rezultate. Nema nikakve sumnje da nije lično Andrea Anjeli izabrao Pirla i bukvalno ga nametnuo kao rešenje za klupu Stare dame, Maestro bi već odavno dobio otkaz u Kontinasi. Anjeli kad se “zaljubi” ne odustaje lako, i kao što je pokazao u privatnom životu, ne odustaje od ideje do koje mu je stalo. Zato su u Torinu sve glasnije priče da bi Marčelo Lipi mogao treći put da se vrati u Juve, ovog puta kao neka vrsta supervizora svih kategorija. Naravno, reč je o elegantnoj definiciji iza koje stoji želja da se Pirlu pomogne u sledećoj godini, naravno pod uslovom da Bjankoneri obezbede povratak u LŠ.

Dobar deo sezone Juve stavlja na kocku u sledeće dve nedelje, a ne bi se moglo reći da je u dobroj poziciji. Merih Demiral i Leonardo Bonuči neće sigurno igrati protiv Torina, Napolija i Đenove i imaće samo par treninga pred meč sa Atalantom ako budu negativni na kovid-19. Situaciju su dodatno zakomplikovali neodgovornim ponašanjem Artur, Paulo Dibala i Veston Mekeni. Amerikanac je napravio mini-žurku u svojoj vili koja je bila toliko raskalašna da su morali da intervenišu karabinjeri. Prema vestima koje dolaze iz Kontinase, klub je blizu odluke da ih kazni suspenzijom odnosno izostavljanjem iz protokola za derbi sa Torinom.

Pirlo će imati na raspolaganju samo dvojicu centralnih defanzivaca u najkritičnijem delu sezone: Matijsa de Lihta i veterana Đorđa Kjelinija. Naravno Danilo i Aleks Sandro mogu da budu prekomandovani, tu je i mladi Radu Dragušin, međutim protiv pokretljivih i neredvidivih napada kakve imaju Napoli i Atalanta problemi su na vidiku.

Sve nade Juve se vezuju Kristijana Ronalda. Od Portugalca se očekuje da bude, kao toliko puta u karijeri lokomotiva tima. Glavna muka Pirla je što sem Kvadrada, svi ostali igrači Juvea su prilično nestabilne forme u ovoj sezoni i alterniraju odlične predstave sa bledim: indikativni su primeri Federika Kjeze, Alvara Morate, Adrijena Rabioa, Dejana Kuluševskog, Arona Remzija ili Rodriga Bentankura.

ATALANTA: KUP BITNIJI I OD LIGE ŠAMPIONA

Atalanta (©Reuters)Atalanta (©Reuters)

Atalanta je u najboljoj formi posle Intera u 2021. godini. Boginja je na poslednjih sedam utakmica zabeležila šest pobeda i samo jedan poraz, od Intera, noćne more Đana Pjera Gasperinija kada igra protiv Nerazura na San Siru (nikada nije slavio pobedu protiv Intera na Meaci bez obzira na čijoj klupi sedeo).

U Bergamu i u italijanskoj javnosti kruži priča da bi familija Perkasi i sam Gasperini, ako bi mogli da biraju između osvojenog Kupa Italije i plasmana u Ligu šampiona, bez oklevanja izabrali osvajanje trofeja. Naime, Boginja je u svojoj istoriji osvojila samo jedan Kup Italije i to pre 58 godina i porodicu Perkasi posle dve uzastopne Lige šampiona želi da osvoji konačno i svoj prvi, a Atalantin drugi trofej u istoriji.

Slučaj je hteo da će finale Kupa Italija biti na programu četiri dana pre poslednjeg kola u kome Dea igra protiv Milana. Budući da je sve neizvesno i da se Milan nalazi na samo četiri boda prednosti na drugom mestu nije isključeno da Atalanta u 96 sati igra i za pehar Kupa Italije i mesto koje vodi u Ligu šampiona.

U Zingoniji su vrlo zadovoljni što postoje realne šanse da se Hans Hatebor vrati na teren. U međuvremenu su se oporavili svi ostali igrači i Gasperini će moći sa najjačim snagama da se bori za prva četiri mesta na tabeli. Jedina mrlja je Gasperinijev odnos sa Iličićem koji je postao prilčno nategnut u poslednjih par nedelja i počinje sve više da liči na relaciju koju su imali kormilar i prethodni kapiten Papu Gomez.

Dobar vest za Atalantu je pomirenje između trenera i golmana Pjerluiđija Golinija. Teranje maka na konac Gasperinija je skupo koštalo tim u Ligi šampiona protiv Real Madrida kada je na golu bio Marko Sportijelo. Druga varijabila Gasperinija je odbrambena trojka, kao i u napadu, osvajač Zlatne klupe i to drugi put uzastopno, preferira da menja igrače. Koliko god da je na sredini terena striktan - Hatebor, Marten De Ron, Remo Frojler i Robin Gosens kada su zdravi igraju uvek od prvog minuta - toliko je nepredvidiv sa izborima u odbrambene i napadačke trojke. Zasada je neizvesnost pozitivno delovala na Luisa Murijela kao i konkurencija na Duvana Zapatu, što se ne može reći za Iličića, Ruslana Malinovskog i Alekseja Mirančuka.

NAPOLI: PRIJATELJSKI RASKID GATUZA I DE LAURENTISA

Lorenco Insinje (©Reuters)Lorenco Insinje (©Reuters)

Slučajno ili ne, ali od momenta kada su se Gatuzo i Aurelio de Laurentis složili da se rastanu na kraju sezone, Napoli je počeo da pobeđuje i igra dobro. U poslednjih mesec i po dana, Napoli je pobedio Juve, Milan i Romu ne primivši gol, međutim svi ti trijumfi neće imati specifičnu vrednost ako Azuri u aprilu ne ponove pobednički triling protiv Juventusa, Intera i Lacija. Napoli će u sledeće tri nedelje biti bukvalno na testu za Ligu šampiona. U roku od 20 dana ukrstiće koplja sa tri tima iz vrha tabele plus okršaj i sa Krotoneom i Sampdorijom.

Treba priznati da su loši rezultati Napolija, na prelazu između dve godine, u dobroj meri bili plod velikog broja igrača koji su zbog povreda ili kovida-19 morali da preskoče veliki broj partija. Tome je, ruku na srce, doprineo i sam Gatuzo koji je često menjao formacijsku postavku kako kroz taktičke zamisli tako i kroz interpretatore na terenu.

Utakmica svih utakmica za Napoli će biti u sledeću sredu protiv Juventusa. Ako izađe neporažen sa Alijanc stadiona, tim Rina Gatuza će imati otvoren put ka povratku u Ligu šampiona. U tom kontekstu za Gatuza su stizale samo dobre vesti tokom prethodnih deset dana: ko je trebalo da ozdravi od igrača, ozdravio je, ko je trebalo da popravi formu u reprezentativnom dresu, popravio ju je, tako da ćemo protiv Juventusa videti, barem na papiru, najbolji Napoli. Pod znakom pitanje je samo golman Ospina, ali budući da je sa Meretom u ravnopravnom položaju za mesto startera na golu Napolija, ne predstavlja veliki hendikep.

ROMA: LIGA EVROPE PRE NEGO SERIJA A

Henrik Mhitarjan (©Reuters)Henrik Mhitarjan (©Reuters)

Roma je prokockala veliku šansu u poslednja dva meseca: od 24 boda na raspolaganju u osam kola tokom februara i marta osvojila je samo 10 bodova. Igrači Paula Fonseke su izgubili od Juvea, Milana, Parme i Napolija, a remizirali su sa Beneventom. Tako su iz zone Lige šampiona skliznuli na marginu: da je Lacio igrao utakmicu sa Torinom, Roma bi se sada nalazila na sedmom mestu.

Problem Rome u ovoj sezoni su bila odmeravanja snaga sa velikim klubovima: na devet sastanak su zabeležili katastrofalan skor, tri remija i šest poraza. Kada je Roma počela da pravi kikseve i protiv tzv. malih timova, Beneventa i Parme, proklizavanje na tabeli je bilo neminovno.

Pozicija novih vlasnika Rome, oca i sina Fridkina nije baš najjasnija: njih dvojica su sve vreme u Rimu, ali još uvek nisu upriličili nijednu konferenciju za novinare i nisu dali nijedan intervju za bilo koje medije. Kad tome dodamo da je Tijago Pinto došao pre par meseci u Trigoriju i da ne govori italijanski; da Fonsekino znanje italijanskog nije dovoljno dobro da bi mogao razložno i detaljno da izrazi svoje stavove, postaje jasno zašto komunikacija Đalorosih ima toliko propusta, počev od sukoba između Edina Džeka i Fonseke koji je završen oduzimanjem kapitenske trake Bošnjaku.

Stiče se utisak da se u Trigoriji još uvek slažu kockice i da smo u još jednoj tranzicionoj sezoni. Izostanak iz Lige šampiona, treću godinu zaredom, imao bi negativan efekat na finansijsku situaciju kluba. Roma je u najtežoj situaciju. Inter ima veći dug od rimskog kluba, ali ima imovinu i druge vrednosti koje praktično pokrivaju kompletan iznos dugovanja, dok je Roma i u tom parametru u minusu od preko 200.000.000 evra.

Osluškujući vesti koje dolazi iz Trigorije, čini se da se Roma, posle dva poraza od Napolija i Parme, pomirila sa činjenicom da će teško moći da nadoknadi zaostataka do kraja prvenstva u odnosu na Atalntu i Juventus, tim pre što ima negativan skor sa oba tim u slučaju završetka šampionata sa istim brojem bodova. Da budemo jasniji u poslednjih deset kola Roma mora da osvoji barem šest bodova više od Atalante ili Juventusa i barem četiri više od Napolija, da bi mogla da se nada osvajanju četvrtog mesta. Upravo zbog toga u rimskom klubu veruju da je put do Lige šampiona manje težak preko Lige Evrope nego preko Serije A. Valja napomenuti da je Fonsekin produžetak ugovora direktno vezan za plasman u Ligu šampiona.

Sreća se osmehnula Romi pred meč sa Sasuolom u subotu. Fonseki su ostala samo dvojica defanzivaca na raspolaganju, Đanluka Mančini i Federiko Facio. Podsetimo, van stroja je i Žordan Veretu dok su Gonzalo Viljar i Rožer Ibanjez suspendovani zbog kartona. Međutim, iz Sasuola su stavili do znanja da će ostaviti u karantinu sve svoje igrače koji su bili u reprezentaciji Italije, čak i ako budu negativni na test 24 sata pre meča. To znači da Roberto de Zerbi neće moći da računa na Manuela Lokatelija, Domenika Berardija, Frančeska Kaputa, Đan Marka Ferarija, dok su roviti Gregoar Defrel, Filipo Romanja i Medi Burabija.

LACIO: TARE NIKAD NIJE OVAKO PROMAŠIVAO

Čiro Imobile (©Reuters)Čiro Imobile (©Reuters)

Lacio još uvek gaji malu nadu da bi mogao da se nađe u velikoj četvorci i da drugi put uzastopno obezbedi plasman u Ligu šampiona. Ipak, čini se da nedostaje nekoliko elemenata koji bi učinili kredibilnijim ta očekivanja. Prva je neizvesnost oko budućnosti Simonea Inzagija: treneru ističe ugovor u junu i još uvek nije potpisao produžetak. Druga je atmosfera koja nije ni izbliza pozitivna kao u prethodnoj sezoni pre lokdauna. Treći motiv su povrede i slabija forma pojedinih igrača. Čiro Imobile nije postigao gol u dresu Lacija skoro dva meseca. Luis Alberto se povredio na treningu ove nedelje. Lukaš Lejva nema više snage da igra nekoliko vezanih utakmica na visokom nivou. Luiz Felipe će se vratiti u tim u najboljem slučaju krajem aprila, u momentu kada Lacio više ne bude u krugu kandidata za Ligu šampiona.

U svakom slučaju, Lacio u sledeća tri meča ima šansu da osvoji svih devet bodova i onda u direktna dva okršaja sa Napolijem i Milanom da traži kartu za LŠ. Hronični problem Lacija u poslednjih par godina su rezultati ispod očekivanja u završnici sezona. Otkako je Simone Inzagi preuzeo klub, Nebeskoplavi su uvek završavali sezonu sa osrednjim ili lošim učinkom, u proseku su osvajali malo više od 1,5 bodova po meču. Drugi hronični problem Lacija je kratka klupa: ako ocenjujemo startnih 11, Lacio ima apsolutno tim za prva četiri mesta, ali ako gledamo celokupni park igrača Lotitov klub je najslabiji u društvu novih sedam sestara.

Kupovina Vedata Murićija i Mohameda Faresa, koji su koštali zajedno 30.000.000 evra, pokazala se kao totalni promašaj, najveći u karijeri Iglija Tarea. Nije bolje prošla ni opklada na Pereiru koji je uzet na pozajmicu iz Mančester Junajteda. U takvoj konstelaciji sav teret odgovornosti je pao na senatore koji su igrali promenljivo u ovoj sezoni, sa izuzetkom Sergeja Milinkovića Savića, Frančeska Ačerbija i Čira Imobilea do početka februara. Jedino, koliko-toliko, pogođeno pojačanje je Pepe Rejna, ali je i dovođenje španskog golmana bilo mač sa dve oštrice s obzirom na to da je zaljuljao odnos između Tarea i Inzagija zbog statusa Tomasa Strakoše u Formelu.

NAŠA PROGNOZA KONAČNE TABELE SERIJE

1.  INTER

2.  ATALANTA

3.  MILAN

4.  JUVENTUS

5.  NAPOLI

6.  LACIO

7.  ROMA


Piše: Željko PANTELIĆ


Obaveštavaj me

Milan
Juventus
Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara