Pike, Buskets i Alba (©Reuters)
Pike, Buskets i Alba (©Reuters)

Ćavi presavio tabak i uradio ono što niko drugi nije smeo - Pike, Buskets i Alba su završili u Barseloni

Vreme čitanja: 5min | uto. 20.09.22. | 19:56

Vreme je da šansu dobiju drugi...

Sunovrat Barselone koju poznajemo doveo je do uspona potpuno novog tima vođenog Ćavijem Ernandezom sa klupe i Đoanom Laportom iz predsedničke fotelje.

Dobro obavešteni izvori tvrde da će katalonski gigant finansijski stati na noge jer se očekuje prihod od 278.000.000 evra za ovu sezonu, što je daleko više od 98.000.000 evra iz prethodne takmičarske godine. Od vremena predsednikovanja Đosepa Marije Bartomeua do Đoana Laporte mnogo toga se promenilo na ekonomskom planu kluba, a isto tako je i u svlačionici. Ćavi Ernandez dobio je zadatak završi ono što nisu mogli njegovi prethodnici i Barselonu uvede u potpuno novu epohu, u kojoj više neće biti mesta za one koji su sinonim nekih prošlih vremena.

Izabrane vesti

Današnji fudbal je prosto takav, stare zasluge više ne igraju nikakvu ulogu, ovo je sada surovi biznis u kojem se vrte ogromne pare i uspeh se meri kroz ostvarene profite, ne nužno trofeje. Zbog toga i ne čudi Ćavijev izostanak emocija i sentimenta za nekadašnje saigrače Serhija Busketsa, Đordija Albu i Đerara Pikea. Španski mediji pišu da je posle limitiranja minutaže dvojici defanzivaca sada na tapetu iskusni vezista.

Subota, 20.45: (2,00) Srbija (3,40) Švedska (3,90)

Buskets je definitivno rešio da napusti Barselonu na kraju sezone posle Ćavijevog radikalnog reza i odluke da svojim nekadašnjim saborcima potpuno ograniči prostor za igru. Piše se da bi Buskets mogao u MLS, da je to njegova želja, mada ko zna šta će da se dogodi za devet meseci kada se završi sezona. Niko suštinski ne diže galamu oko Ćavijeve odluke da skrajne pomenuti trojac jer su rezultati dobri, već je stvar u tome što niko drugi nije imao petlju da to uradi osim čoveka koji je živa legenda kluba. I pritom je delio dobro i zlo sa njima... Buskets je ove sezone odigrao 426 minuta u pet utakmica svih takmičenja. Pike je dobio šansu u po jednom meču Primere i Lige šampiona za ukupno 135 minuta i za njega definitivno nema mesta pored Žila Kundea, Andreasa Kristensena, Ronalda Arauha i Erika Garsije. Odigrao je svih 90 minuta protiv Kadiza i drugo poluvreme utakmice sa Viktorijom Plzenj u Ligi šampiona.

Albin slučaj je dobro poznat i odavno je poznato da je Inter imao sve dogovoreno sa Barsom oko njegove pozajmice, čak su i svi finansijski detalji bili usaglašeni, samo što on nije bio svestan šta mu se dešava iza leđa. Zbog toga je poludeo i kroz niz javnih kritika indirektno kasnije napao Ćavija. Od početka sezone bio je na terenu protiv Rajo Valjekana i pomenutih Čeha, a dobio je i minute protiv Real Sosijedada i Sevilje.

“Pričaću sa kim bude trebalo licem u lice, isto to očekujem i od drugih kada se nešto radi. Nemam ništa drugo da kažem javno, iako bih voleo da kažem svašta. U fudbalu me više ništa ne iznenađuje“, rekao je Alba nedugo pošto je transfer u Inter propao.

Ćavi na levom beku sada ima Markosa Alonsa, ali čak ni doskorašnji fudbaler Čelsija neće imati garantovanu minutažu jer je zamisao mladog trenera da pruži veću šansu talentovanom tinejdžeru Alehandru Baldeu koji je već igrao i kao starter.

Buskets, Alba i Pike odavno su izgubili status nedodirljivih u Barsi, a kao prvotimci koji su među najplaćenijima, predstavljaju samo teret za klub u teškim vremenima. To je činjenica.

ĆAVI TRAŽI ZAMENU BUSKETSU, U IGRI DVA IMENA

Pedri i Zubimendi (©AFP)Pedri i Zubimendi (©AFP)

Dok jedan od najboljih proizvoda Masije razmišlja o daljim koracima, Ćavi mu uveliko traži zamenu. Ne u svojevremeno najboljoj akademiji na svetu, već na drugim adresama. Na listi želja su Zubimendi i Ruben Neves.

Prvi je baš po ukusu sportskog sektora Barselone, ali Real Sosijedad ne planira da ga se odrekne tek tako. On u ugovoru ima otkupnu klauzulu od 60.000.000 evra i ko bude želeo da ga kupi, moraće da plati upravo toliko. Iako je njegova tržišna vrednost oko 40.000.000 evra, Sosijedad zasad ne namerava da ulazi ni u kakve pregovore oko spuštanja cene.

Zubimendijev napredak je veliki. Postao je igrač prvog tima za sve namene još od sezone 2020/21, u međuvremenu je sebi kupio mesto startera i to se od tada ne menja. U Barseloni veruju da može da ostvari dodatni napredak u budućnosti, zbog čega bi se upustili u avanturu njegove kupovine.

Što se Nevesa tiče, on krcka svoju petu sezonu u Vulverhemptonu, dok je trenutno na reprezentativnoj akciji sa Portugalijom. Njegova tržišna cena je slična Zubimendijevoj, ali bi bilo mnogo lakše ispregovarati dobru sumu za sve strane sa Vulvsima. Pogotovo jer nema otkupnu klauzulu.

Još bolja stvar za Barsu jeste to što je njegov agent Žorž Mendeš u dobrim odnosima sa Laportom pa bi mogao da olakša pregovore oko eventualnog transfera. Mendeš je takođe direktno uključen u rad premijerligaša sa Molinoa, poznatom kao rasadniku portugalskih fudbalera na Ostrvu.

Neves je dugo praćen u Barseloni, želeo ga je Mančester junajted ovog leta. Ipak, Neves se u Barsi nalazio na listi želja iza sunarodnika Bernarda Silve oko kojeg je bilo mnogo priče sa Mančester Sitijem, ne i načina da se završi posao.

Možda će Busketsov naslednik da se pojavi iz sadašnjih redova Barse. Tokom sezone Ćavi namerava da pruži novu šansu Frenkiju de Jongu koji je na kraju odlučio da ostane uprkos višemesečnoj drami oko smanjenja plate. Holanđanin je igrao poslednji ligaški meč sa Elčeom kao starter. On je doduše i bio doveden iz Ajaksa za ogromne pare kako bi jednog dana nasledio Busketsa, ali je lutao u različitim taktikama sa čestim promenama trenera.

Uz De Jonga je i mladi Niko, Masijin produkt. On je sada na pozajmici u Valensiji bez prava otkupa, a ako bude pokazao napredak na Mestalji imaće šansu da se dokaže i na stadionu Kamp Nou.

 


tagovi

ĆaviSerhio BusketsĐordi AlbaĐerar PikeBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara