Roke Santa Kruz i Oskar Kardozo (©Reuters)
Roke Santa Kruz i Oskar Kardozo (©Reuters)

Clásico Blanco y Negro i sudar Kardoza i Santa Kruza

Vreme čitanja: 4min | sub. 03.04.21. | 23:10

Derbi Asunsiona u Paragvaju, u okviru 10. kola Aperture

Clásico Blanco y Negro iliti Crno-beli Klasiko, naziv je jednog od mnogih gradskih okršaja u Asunsionu, prestonici Paragvaja, za koji nema potrebe previše objašnjavati poreklo naziva jer su njegovi akteri Libertad i Olimpija.

Oba kluba poznata su po crno-belim bojama, ipak sa nešto drugačijim rasporedom u vidu vertikalnih ili horizontalnih linija. Ne zna se tačno kada je meč između ovih klubova počeo da se smatra klasikom. Jedna od pretpostavki i najverovatnija verzija datira iz 1955. godine, na meč kada je Libertad postao prvi klub koji je osvojio titulu šampiona Paragvaja bez poraza. Na početku iste sezone u prvom kolu Repoljerosi su savladali Olimpiju sa 2:1, što im je bio jedini poraz te godine, te su tako završili kao drugoplasirani.

Izabrane vesti

02.30: (2,35) Libertad (3,20) Olimpija (2,90)

Klasiko nema neku istorijsku priču i više je tu kao gradski okršaj trofejnijih klubova, što je ipak bez presedana kada je u pitanju Olimpija sa 45 pehara prvaka, dok se Libertad može pohvaliti sa 20 titula namenjenih nacionalnom šampionatu, što ga stavlja na treće mesto večne liste prvaka ove južnoameričke države.

Ipak pojedini novinari i statističari smatraju da je do rivaliteta došlo posle brojnih dvoboja u borbi za titulu, što opet nema neku opravdanost, s tim što je u istoriji paragvajske Primera divizije Libertad mnogo češće u konflikte i borbe za krunu upadao sa Sero Portenjom, drugim najtrofejnijim klubom u državi sa kojim Olimpija ima najžešće rivalstvo u zemlji.

Postoji i još jedna teorija u slučaju ovog, ali i još jednog rivalstva koji ima prefiks klasičnog. Kako Libertad, tako i Guarani iz Asunsiona takođe duel sa Olimpijom smatra klasičnim. Smatra se da je do ovo trenda došlo iz razloga što Olimpija predstavlja najjaču instituciju i najtrofejniji klub u Paragvaju, te je tako ona predstavljala merilo kvaliteta, kao i više nego dostojnog protivnika protiv koga su ostali, tada manji, gradski klubovi mogli da se dokazuju. Prestiž je i te kako bitan, a ova tradicija tokom decenija poprimila je oblike klasika.

Utakmica koja definitvno privlači najviše pažnje u sklopu 10. kola paragvajske Primere i formata Apertura, upravo je ona između Libertada i Olimpije, koja je zakazana za 02.30 po srednjoevropskom vremenu na stadionu Dr Nikolas Leoz u Las Mersedesu, jednom od brojnih predgrađa Asunsiona. Sa 19 osvojenih bodova, Repoljerosi trenutno zauzimaju lidersku poziciju u šampionatu, ali samo sa bodom prednosti nad Nasionalom i tri boda više u odnosu na noćašnjeg rivala, koji zauzima treće mesto sa 16 bodova, koliko još imaju Sero Portenjo i Guairenja.

Teška artiljerija nalazi se u navali ekipe Danijela Garnera. Argentinski stručnjak u potpunosti je prepustio liniju navale vremešnom Oskaru Kardozu (37), koji ne prestaje da teroriše protivničke odbrane. Nekadašnji napadač Benfike, Trabzona i Olimpijakosa trenutno je najbolji strelac ekipe i drugi na listi u prvenstvu iza Leandra Viljagra iz komšijskog Nasionala.

Ono što je specifično za tim Libertada jeste da pretnja po protivnički gol vreba bukvalno iz svih linija i pozicija. Tako centralni bek Kristijan Baez, koji je do sada već postigao nekoliko izuzetno važnih golova, predstavlja pravu noćnu moru u protivničkom šesnaestercu kada su u pitanju prekidi, dok lopte koje iz pozadine proigrava Aleksander Barbosa dolaze sa takvom preciznošću, kao da ih Argentinac šalje uz pomoć sprave za navođenje.

Još jedan važan šraf u čitavoj mašineriji Danijela Garnera predstavlja nekadašnji reprezentativac Kolumbije Danijel Bokanegra, koji za razliku od dugogodišnjih nastupan na desnom beku za Atletiko Nasional, odakle je stigao u Asunsion, sada igra na poziciji zadnjeg veznog. Međutim, u ekipi Repoljerosa postoji i određena doza rezervisanosti, jer ih za četiri dana očekuje prvi susret poslednje runde kvalifikacija za Kopa Libertadores, upravo sa najtrofejnijim klubom Kolumbije.

Sa druge strane, i Olimpija ima svoje adute, koji se nalaze u ofanzivnom delu ekipe, koja je u dosadašnjem delu prvenstva postigla najveći broj golova. Još jedno dobro poznato lice možemo noćas videti na travnatoj podlozi stadiona u Las Mersedesu, a to je Roke Santa Kruz. Čuveni Paragvajac, nekadašnji napadač brojnih evropskih klubova - između ostalih Bajerna, Mančester Sitija i Blekburna - po povratku u otadžbinu i u tridesetdevetoj godini predstavlja opasnost po protivničke odbrane, a do sada nije propustio niti jedan susret.

Pored njega u napadu se ističe i Horhe Rekalde, čovek koji je na prethodnih 10 susreta u svim takmičenjima postigao osam golova. Vezni red Olimpije takođe krije opasnost u vidu Alehandra Silve i Ramona Akoste, koji i pored brojnih asistencija i te kako znaju da raspale po lopti.

Na proteklih 10 okršaja ovih ekipa, samo jednom je viđen nerešen ishod, uz šest pobeda Olimpije, dok je Libertad u svoju korist rešio tri susreta računajući i poslednji, ostvaren minimalnim rezultatom na strani, odigran u prvom kolu tekućeg prvenstva. Poslednji put mreže su u sukobima crno-belih ekipa mirovale još 2013 godine.

PARAGVAJ 1, APERTURA - 10. KOLO

Petak

River Plejt - 12. Oktobar 0:2 (0:0)

Nasional - Klub Guarani 2:0 (0:0)

Nedelja

00.15: (2,25) Guairenja (3,05) Sportivo Lukenjo (3,25)

02.30: (2,35) Libertad (3,20) Olimpija (2,90)

Ponedljak

01.00: Sero Portenjo - Sol de Amerika

*** kvote su podložne promenama


Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Paragvaj 1LibertadOlimpija AsunsionOskar KardosoRoke Santa Kruz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara