Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Clásico Del Sur: Nekad dobri prijatelji, sada zakleti protivnici

Vreme čitanja: 6min | ned. 25.02.24. | 23:03

Lanus i Banfild imaju najmlađe rivalstvo u široj gradskoj zoni Buenos Ajresa, i obnoviće ga noćas u sklopu 7. runde Liga kupa Argentine

Kada je fudbal u Argentini u pitanju, moglo bi se reći da Gaučosi žive za ovakve vikende. Da, tako je, kolo klasika je u toku i na repertoaru su svi veliki rivaliteti širom države, a vanredna stanja koja su kao po pravilu postala propratna situacija, najviše pogađaju prestonicu. Temelji rivalstava uglavnom sežu u prirodu društvenog staleža ili geografske blizine obeležene susedstvom i tradicijom koja se iz njega razvija. Veliki broj njih postoji i održava se i preko jednog veka, ali postoje i oni koji su se kao rivali prepoznali tek u poslednjih nekoliko decenija, ili su bar zvanično njihovi susreti tada počeli da se smatraju klasikom, iako su tendencije da u to izraste postojale gotovo od nastanka istih. Upravo ovo je priča o jednom takvom rivalstvu, kog možemo slobodno osloviti kao najmlađe u široj gradskoj zoni.

Partido, ilti grad, ali opet ne sa takvim ovlašćenjima, pod imenom Lomas de Zamora, nalazi se u južnoj zoni Buenos Ajresa, a kao jedna od njegovih četvrti, odnosno barija, izdvaja se Banfild. Udaljen gotovo 15 kilometara od autonomnog centra prestonice, sa preko 223.000 stanovnika najnaseljeniji je kvart u ovom okrugu. Sa kućama skromne drvene građe, koje su se nalazile u neposrednoj blizini današnnje železničke stanice koju je 1873. godine otvorio Edvard Banfild, generalni direktor Kompanije južne železnice BA, po kome je ovaj kraj kasnije i poneo ime, istorija naselja započela je formiranje svojih temelja, primorana pandemijom žute groznice, kada je veliki broj porodica emigrirao iz centralnih krajeva prestonice.

Izabrane vesti

Uz njegovu istočnu granicu, pružaju se dva naselja pod nazivom Lanus Este i Lanus Oeste, koji sa još nekolicinom kvartovima čine jedan drugi partido, poznatog kao Lanus. Ime je poneo u čast Anakarsisa Lanusa, argentinskog preduzetnika francusko-baskijskog porekla, koji je za vreme secesionističkog pokreta bio zamenik šefa policije u Buenos Ajresu. Najpoznatiji je po tome što je tokom Paragvajskog rata, prodavao naoružanje vojskama Trojnog saveza (Brazilu, Urugvaju i Argentini), što ga je učinilo jednim od najbogatijih ljudi na kontinentu. Kraj je godinama važio za jedan od najsiromašnijih, a tako je i danas. Između ostalog, baš u Lanusu rođen je i legendarni Dijego Armando Maradona.

Obe četvrti u južnoj zoni dobro su poznate i u svetu argentinskog fudbala, najviše po tome što predstavljaju dom za dva istoimena kluba. Banfild i Lanus, nekada dobri prijatelji, danas zakleti protivnici, formiraju jedno od najažešćih rivalstava današnjice, poznatijeg pod imenom Clásico Del Sur, u prevodu Južni Klasiko! Njihovo intenzivno rivalstvo počelo se oblikovati sredinom osamdesetih godina prošlog veka, kada su obe institucije svoje nastupe imale u okviru Druge divizije, a zbog samog perioda nastanka, rivalstvo se smatra jednim od najmlađih u zemlji.Antipatija među njima se do te mere povećala da je danas Južni Klasiko, drugi najveći derbi u južnom delu prestonice, odmah iza rivalstva između Rasinga i Independijentea, poznatijeg kao Klasiko Aveljanede.

02.00: (2,05) Lanus (3,05) Banfild (3,80)

Barem u ranim danima, El Taladros i Granate bili su najbolji susedi. Umesto međusobno, što je danas slučaj, tih godina svoje najveće rivale videli su u klubovima poput, Los Andesa za Banfild i Taljeres iz susedne Remedios Eskalada koji je Lanusu predstavljao ljutog neprijelja. Iako se njihov prvi nezvaničan susret završio pravim prijateljskim razulatatom 1:1, kako su vremena prolazila, srčani odnosi između njih postepeno su se gasili, a njihova sve veća nenaklonjenost pokazala se kao uzajamna, da bi eskalirala u pravo neprijateljstvo krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka, u periodima kada su oba kluba bila češći učesnici Primere B Nasional, od trenutnog elitnog ranga.

Južni Klasiko igrao se ukupno 129 puta. Uspešniji u ovim okršajima je Banfild, koji je ostvario 52 trijumfa, naspram Lanusovih 40 pobeda, dok je 37 puta susret završen bez pobednika. Iako Bušilice vode u međusobnim duelima, ipak u opštoj statistici Granate su danas uspešniji klub, sa dve titule nacionalnog prvaka, Apertura 2007, ali i 2016. godina kada su u finalu ubedljivo savladali San Lorenco. Pored toga, u vitrinama Lanusa nalaze se i dva internacionalna pehara u suštini namenjena osvajaču istog takmičenja, nekada Kopa KONMEBOL (1996), danas Kopa Sudamerikani koju su osvojili 2013. Sa druge strane Banfild je podigao šampionski pehar u formatu Apertura 2009, a član ove nezaboravne generacije između ostalih bio je i Hames Rodrigez Ovo ipak nije bio prvi nacionalni trofej za zeleno-bele, kojima je priznat gradski Kup, kao nacionalno takmičenje, osvojen 1921. godine.

Dakle, noćas sa početkom od 02:00 po srednjoevropskom vremenu u sklopu sedmog kola argentinskog Liga kupa, na stadionu Nestor Dijaz Perez, poznatijem kao La Fortalesa, Lanus će da ugosti Banfild u 130. izdanju takozvanog južnjačkog klasika.

Posle relativno lošeg starta, Lanus je uspeo da poboljša kampanju u poslednjim odigranim utakmicama. Tim je akumulirao tri uzastopne pobede koje su ga dovele do toga da se nađe među prva četiri mesta na tabeli, kao jedan od favorita za plasman u plej-of Liga kupa. Banfild je pak u drugoj krajnosti. Zelena bušilica nije uspela da pobedi ni u jednom meču do sada, ostavši na dnu Grupe A, nadmašivši samo Atletiko Tukuman, po gol-razlici.

Osvajanje samo tri boda od mogućih devet u uvodna tri kola bila je alarmantna situacija za Lanus, koji se nakon ovih rezultata našao pri dnu Grupe B. Međutim, tim predvođen Rikardom Zjelinskim uspeo je da slavi u tri meča, demonstrirajući sjajan ofanzivni nivo. U poslednjem nastupu, Granate su uspele da na kolena bace Boku Juniors rezultatom 2:1. Lanus će za ovaj klasik imati značajan gubitak u početnoj postavi, izostankom Leandra Dijaza, koji se povredio u meču protiv Boke.

Banfild je jedan od timova koji je imao najlošiji start ove sezone. Tim nije uspeo da pobedi nijednom do sada, dodajući samo tri boda od mogućih 18, demonstrirajući veoma krhki nivo ofanzive koji ga je naveo da postigne samo tri gola. I pored toga što je prekinula niz poraza, Bušilica je ostvarila dva remija u poslednjim utakmicama, od kojih je poslednja bila najvažnija, možda s obzirom na to da je uprkos potpunoj dominaciji River Plejta, imala priliku da ga pobedi, budući da su Milioneri postigli izjednačujući gol u 90. minutu.

Remi protiv River Plejta mogao bi da im da motivaciju pred klasik, ali učinak nije previše ubedljiv da bismo se usuđivali da predviđaju pobedu. Ipak, trener Banfilda, Hulio Falkioni izrazio je nadu da je njegov tim spreman da konačno donese radost svojim navijačima i to protiv najvećeg rivala.

Poslednji obračun ovih rivala završen je minimalnom pobedom Banfilda na stadionu Florensio Sola. Opet, kada je u pitanju održavanje klasika na čuvenoj La Fortalesi, Lanus kao domaćin nije savladao Bušilice još od 2017. godine. U međuvremenu, odigrano je pet utakmica na ovom stadionu, od kojih je dve Banfild rešio u svoju korist, pored tri nerešena ishoda.

LIGA KUP ARGENTINE - 7. KOLO

Subota

Independijente - Rasing 0:1 (0:0)

/Martinez 62/

Urakan - San Lorenco 0:0

Belgrano - Taljeres 2:2 (2:1)

/Rejna 1, Merijano 37 - Sosa 31, Martinez 48/

Nedelja

Sarmijento - Barakas 0:0

Union - Rivadavija 4:1 (2:1)

/Morales 3, Pardo 7, Gamba 61, Luna Dijale 83 - Ramis 45/

21.00: (1,90) River Plejt (3,25) Boka Juniors (4,00)

23.30: (3,20) Himnasija LP (3,00) Estudijantes (2,30)

23.45: (2,05) Njuels (3,05) Rosario (3,80)

Ponedeljak

02.00: (1,95) Instituto (3,10) Godoj Kruz (4,10)

02.00: (2,05) Lanus (3,05) Banfild (3,80)

23.00: (1,70) Defensa i Hustisija (3,45) Rijestra (4,90)

23.00: (1,80) Argentinos Juniors (3,30) Platense (4,50)

Utorak

01.30: (1,58) Velez (3,45) Tigre (6,25)

01.45: (2,80) Sentral Kordoba (2,85) Atletiko Tukuman (2,70)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Liga kup ArgentineLanusBanfild

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara