Pjer Emerik Obamejan (©Reuters)
Pjer Emerik Obamejan (©Reuters)

Crno ili belo - to je Arsenal

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.11.20. | 09:49

Nema sredine kod Tobdžija, a takav je i Lids, pa nas na Eland Roudu verovatno očekuje vatromet golova

Nestabilnost i krizni momenti nikako da napuste Emirejts. Arsenal i dalje posle ere Arsena Vengera ne uspeva da pronađe konstantu i ozbiljno se umeša u borbu za vrh. Red pobeda, red poraza. Tipično osrednje. U to se pretvorio nekadašnji redovni učesnik Lige šampiona. Dozvolio je sebi da danas ima toliko sličnosti sa novajlijom u Premijer ligi, Lids Junajtedom, rivalom u okviru 9. kola, a tome se definitivno nije nadao (17.30).

Jorkširski sastav je izgubio u poslednje dve utakmice, u gostima Kristal Palasu i od Lestera kod kuće. Oba poraza istim rezultatom - 1:4. Ekipa Marsela Bijelsa se ne menja. Ako izgubi, onda to čini sa velikim rezultatom, ali i ubedljivo pobeđuje. Poput duela sa Aston Vilom - 3:0. Međutim, napada i igra samo da bi pobedio, za svoje navijače. Na neki način, Lids i Arsenal imaju zajedničku crtu, uzevši u obzir da su Tobdžije, ne računajući Ligu Evrope gde nemaju dostojnog rivala u grupi, do sada ostvarile po četiri pobede i poraza. Nema sredine. Crno ili belo.

Izabrane vesti

Lids ove godine zabavlja čitavu Premijer ligu. Posle osam mečeva, tek je 15. na tabeli, ali ima šta da se pogleda u njegovim duelima. U osam odigranih kola Pikoksa pao je 31 gol, što je najviše od svih timova u takmičenju do jučerašnjih susreta. Najviše pažnje privukao je Patrik Bamford, koji je postigao sedam pogodaka, odnosno polovinu svih golova svog tima. Sa druge strane, gosti u svojim redovima imaju "snajperistu" svetske klase, Pjera Emerika Obamejana, koji je dva puta zaredom postigao 22 gola u Premijer ligi. Kapiten ekipe postigao je samo dva gola ove sezone, i - pazite sad - imao je do sada samo sedam šuteva u okvir gola, taman onoliko je postigao golova pomenuti Bamford. Ali, znalac je to, proradiće, a onda neće umeti da stane.

Poslednji put Lids je u Premijer ligi igrao u sezoni 2003/04, i tada je sa Arsenalom dva puta igrao veoma loše - 0:5 i 1:4, što mu je pomoglo da bezbedno odleti u niži rang. Međutim, 2011. godine u FA kupu je igrao bolje i tek posle drugom susreta ispao od londonskom rivala. Godinu kasnije minimalcem je ispao od Arsenala takođe u FA kupu, i konačno, ove godine, u januaru, ponovo u FA kupu, nanovo je ispao sa 1:0 u korist Tobdžija.

Veznjak Paunova Kalvin Filips ponovo je dostupan nakon mesec dana zbog problema sa ramenom, a Rodrigo bi mogao da nastupi posle oporavka od Covid-19. Pablo Ernandez, Šeklton i Ljorente su van stroja.

Trener gostiju Mikel Arteta ne može da računa na Seada Kolašinca i Mohameda Elnenija posle njihovih pozitivnih testova na korona virus, dok Parti nije na raspolaganju zbog povrede butine.

Interesantno će biti i u okršaju na Krejven Kotidžu, gde stižu Karamele. Evertonov san o izuzetnoj sezoni relativno je brzo izbledeo. Tim nije pobedio četiri puta zaredom nakon fantastičnog početka kada je sastav Karla Ančelotija dominirao tabelom Premijer lige.

Razlozi su relativno jednostavni, jer se ispostavilo da je sve krenulo od jednog igrača. Reč je o Brazilcu Rišarlisonu, koji je nepotrebno zaradio crveni karton u derbiju protiv Liverpula (2:2), a njegovo naknadno odsustvo u tri utakmice značilo je tri poraza za Karamele i otkrilo brojne "skandale" u igri. Jedan od njih je činjenica da se tim oslanja samo na gornji trozubac, što je očajno za ekipu koja pretendujke na visok plasman.

Pored toga, ako iz njega ispadne neko od trija Kalvert-Luin, Rodrigez ili Rišarlison, posledice po tim su kobne. Danas bi Ančeloti konačno trebalo da ima na raspolaganju ključnog igrača, što bi trebalo da se odrazi na rezultat na terenu novajlije iz Londona.

Domaći tim je zabrinut, jer je poražen na šest od osam dosadašnjih utakmica u prvenstvu. Ekipa pati od slabe završnice, koja je ispod proseka jednog postignutog gola po meču. Čekaju u Fulamu da proradi Aleksandar Mitrović i nema dileme da će on da odradi svoje. Ali, trenutno je situacija takva da je Kalvert-Luin postigao pogodak više (8) od celog Fulama zajedno. Everton, otuda, ima solidne šanse da se vrati na pobednički talas.

PREMIJER LIGA – 9. KOLO

Subota

Njukasl – Čelsi 0:2 (0:1)

/Fernandez 10ag, Abraham 65/

Aston Vila – Brajton 1:2 (0:1)

/Konsa 47 – Velbek 12, Marč 56/

Totenhem – Mančester Siti 2:0 (1:0)

/Son 5, Lo Selso 65/

Mančester Junajted - Vest Bromvič Albion 1:0 (0:0)

/Bruno Fernandeš 56pen/

Nedelja

13.00: (3,90) Fulam (3,50) Everton (1,97)

15.00: (2,90) Šefild Junajted (3,25) Vest Hem (2,50)

17.30: (3,10) Lids (3,40) Arsenal (2,30)

20.15: (2,00) Liverpul (3,60) Lester (3,70)

Ponedeljak

18.30: (2,80) Barnli (2,85) Kristal Palas (2,90)

21.00: (2,40) Vulverhempton (3,20) Sautempton (3,10)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaEvertonArsenalLids JunajtedFulam

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara