Fudbaleri Fluminensea (©Reuters)
Fudbaleri Fluminensea (©Reuters)

Da li je treća sreća za Fluzao?

Vreme čitanja: 4min | čet. 29.02.24. | 23:05

Rekopa Sudamerikana (Superkup Južne Amerike): Brazilski tim dva puta gubio finala od LDU Kita, a noćas (01.30) na kultnoj Marakani juri gol minusa (0:1) iz Kita

Ovogodišnje izdanje Rekopa Sudamerikane biće 32. po redu, od njegovog osnivanja 1989. godine (od 1999. do 2002. godine nije se održavalo). Jedan od finalista je šampion Kopa Libertadoresa, Fluminense koji je osvojio turnir pošto je u finalu, na Marakani, pobedio Boku Juniors sa 2:1. Za Trikolore je to bila prva titula na kontinentalnoj sceni. Drugi finalista LDU, prisutan posle osvojene Kopa Sudamerikana, u čijem finalu je pobedio Fortalezu. Ekvadorcima je to bila druga titula na tom turniru, a peta na južnoameričkoj sceni.

Oba kluba su veliki kontinentalni rivali i ovom finalu će ostvariti istorijski podvig u Južnoj Americi. Naime, suočiće se sa najčešće igranim finalom u istoriji južnoameričkog fudbala: Kopa Libertadores 2008, Kopa Sudamerikana 2009. i sada Rekopa Sudamerikana 2024. godine. Drugi iliti revanš meč, na programu je noćas (01.30) na čuvenoj Marakani u Rio de Ženeiru, gde će Trikolori pokušati da nadomeste deficit od jednog gola razlike (0:1) iz prvog duela odigranog pre sedam dana na tlu Ekvadora.

Izabrane vesti

Aktuelni šampioni Kopa Libertadores, Fluminense, predvođena trenerom Fernandom Dinizom, stiže na ovaj meč silno motivisana, ne samo da bi osvoja još jednu titulu bez presedana koja će krasiti svoju galeriju trofeja, već da osveti sve prethodne poraze protiv svog najvećeg dželata na međunarodnoj sceni. Poznato je da Fluzao dva puta gubio finale od LDU-a, i to za samo dve godine, prvo u Kopa Libertadoresu 2008, a zatim i u Kopa Sudamerikani 2009. godine. Ipak, navijači Trikolora veruju da je konačno došao trenutak osvete.

01:30( 1,42) Fluminense (4,40) LDU Kito (8,00)

Tim iz Rija očekuje težak posao, kao što ga je imao u prvoj utakmici, kada su gostovali u visinama ekvadorskih Anda, gde su poraženi minimalnim rezultatom. Ekipa iz Laranjeirasa sada mora da pobedi sa dva ili više golova razlike, kako bi osvojio titulu u regularnom toku utakmice, dok bi svaka druga pobeda sa golom razlike, dvomeč odvela, prvo u produžetke, a zatim i u penal završnicu.

Prethodnog vikenda, Trikolori su odigrali klasičan meč u Riju protiv Flamenga za 10. kolo šampionata Karioka, ali je Fernando Diniz odlučio da na teren izađe sa mešovitim timom kako bi sačuvao deo svojih igrača za ovu odluku. Na kraju, njegova ekipa poražena je rezultatom 2:0, a da nije pružila mnogo otpora. Bio je to njihov prvi poraz u saveznom šampionatu, koji ih je koštao vodeće pozicije. Ipak, kolo pred kraj, Fluminense je već siguran učesnik polufinalnih okršaja, samo ostaje da se vidi sa koje će pozicije ulazi u završnivu turnire.

Na poslednjih pet utakmica u svim takmičenjima, Fluzao je zabeležio dve pobede, jedan nerešen ishod i dva poraza. Tokom ovog perioda pobedili su Sampaio Koreu RJ i Madureiru, pored toga što su remizirali sa Vaskom i izgubili od Flamenga i LDU-a. Igrajući kao domaći tim, ekipa Fluminensea je ostvarila učinak od osam pobeda, sa jednim remijem i samo jednim porazom u poslednjih deset odigranih mečeva.

Na drugoj strani je tim LDU-a iz Ekvadora, koji je celu prethodnu nedelju imao slobodnu da se odmori i pripremi isključivo za duel ovog četvrtka i stiže motivisan da u 90 minuta ostvari bar nerešen rezultat kako bi zagarantova pobedu i treću titulu u Rekopa Sudamerikani.

Aktuelni šampioni Kupa Sudamerikane stiže kao autsajder na ovaj drugi i odlučujući meč protiv Fluminensea, ali veruje u svoju kolektivnu igru, istrajnost ali i tradiciju nastupa i rezultata ostvarenih u Rio de Žaneiru. Blankosi ni jednom nisu ostvarili trijumf na gostovanju Fluminenseu, ali su oba puta izlazili kao pobednici u finalima međunarodnih takmičenja.

Međutim, njihova jedina zvanična utakmica odigrana ove godine, bila je upravo pobeda nad Fluminenseom od 1:0 u svojoj Kasa Blanki, i zbog toga se fizički aspekt pojavljuje kao velika nepoznanica za tim. Poznato je i to, da Ekvadorci kao i ostale fudbalske nacije koje žive na velikim visinama Anda, poput Peruanaca i Bolivijaca, priređuju totalno suprotne nastupe u gostujućim okolnostima, za razliku od onih kod kuće, a naročito kada su u pitanju priobalni gradovi.

Ako analiziramo trenutnu formu LDU-a, kao što je već pomenuto, sastav Hosepa Alkasera odigrao je tek jedan zvanični meč u 2024. godini, upravo protiv Fluminensea. Pre toga, u prijateljskom susretu savladali Universidad Katoliku rezultatom 2:0. Ekvadorsko prvenstvo, startuje idućeg vikenda, kada će Blankosi na svom terenu da ugoste Makaru.

REKOPA SUDAMERIKANA – REVANŠ

Petak

01:30( 1,42) Fluminense (4,40) LDU Kito (8,00), prvi meč: 0:1

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaRekopa SudamerikanaFluminenseLDU Kito

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara