Detalj sa prošlog meča dva Uniona (©Reuters)
Detalj sa prošlog meča dva Uniona (©Reuters)

Da nam je neko 2018. godine rekao da će Unioni da se bore za evropski trofej…

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.03.23. | 11:48

Doskorašnji niželigaši iz Nemačke i Belgije sastaće se ovog četvrtka od 18.45 časova u Berlinu, u derbiju osmine finala Lige Evrope

Koliko je fudbal nepredvidljiv sport, ne možete da ga ne volite. Zamislite da vam je neko pre pet godina, na leto 2018. godine rekao da će okršaj dva Uniona da bude derbi osmine finala Lige Evrope? Ili biste mu se smejali, ili biste ga iskulirali, ali svakako biste se barem na kratko u glavi preslišavali gde uopšte igraju ti Unioni i o kom sportu se uopšte redi. Tog leta Union Berlin je otpočinjao svoju 10. uzastopnu sezonu u nemačkoj Cvajti, od kako je u nju ušao iz trećeg ranga, dok je Union Sen Žiloaz još uvek pokušavao da se stabilizuje u belgijskoj drugoj ligi, u koju je takođe samo koju godinu pre toga izborio promociju. Međutim, pet godina kasnije, ovog četvrtka od 18.45 časova, zaista će nemački i belgijski Union da budu akteri derbija osmine finala Lige Evrope, a ko prođe dalje imaće puno pravo čak i da mašta o međunarodnom trofeju.

Da li je moguće nazvati se fudbalskim fanom, a da ne znate barem za jednu od ove dve evropske senzacije? Brojne tekstove ste već mogli da pročitate na stranicama Mozzarta o oba Uniona, tako da vas sada nećemo previše zamarati sa istorijatom. Dovoljno je reći da je ovo Berlincima tek treća evropska sezona u 21. veku, druga uzastopna, ali i prvi put da je dočekao proleće u klupskoj istoriji. Briselskom timu ovo je prvi put da igra na međunarodnoj sceni još od 1964. godine i duela sa Juventusom u Kupu sijamskih gradova.

Izabrane vesti

U toj sezoni 2018/2019 Union Berlin je zauzeo treće mesto u Cvajti, iza Kelna i Paderborna, a za jedan poen je ostavio iza sebe Hamburger i tako se izborio za baraž. U plej-ofu je šokirao Štutgart, zahvaljujući golu u gostima eliminisao Švabe i izborio promociju u Bundesligu. Od tada iz nje nije ispadao. Union Sen Žiloaz je na promociju u elitu morao da čeka sve do 2021. godine, a odmah u prvoj sezoni se potukao sa Klub Brižom za titulu. Nije dobio tu bitku, ali jeste izvukao evropske kvalifikacije i zato je sada tu gde jeste.

Otud, potpuno je razumljivo što obe ekipe žele da se što duže zadrže u Evropi. Na lepo se lako navikava. Pa čak i kada su Unioni tokom februara počeli da pate u domaćim šampionatima, za Evropu su se spremali i čuvali neki skriveni aduti. Samo za ovaj dvomeč.

18.45: (1,65) Union Berlin (3,60) Union Sen Žiloaz (5,90)

Prvi duel odigraće se u Berlinu, mada to neće zaista biti prvi put da gledamo okršaj dva Uniona ove sezone. Oni su bili već rivali u grupnoj fazi Lige Evrope, obe ekipe su prošle dalje, a žreb ih je sada ponovo spojio. Belgijanci su bili uspešniji u grupi, zauzeli su prvo mesto i direktno su se plasirali u osminu finala, dok su Nemci morali da naprave jedan korak više, da igraju baraž sa Ajaksom, koji je ispao iz Lige šampiona.

Pomalo neočekivano, Union je bio bolji od Holanđana. Naleteo je Ajaks na veoma raspoložen nemački tim, u verovatno najgorem momentu po njega. Union je igrao u najboljoj formi od početka sezone, pre puta u Amsterdam je nanizao šest uzastopnih pobeda u domaćoj sceni i u holandskoj prestonici je izborio 0:0, a zatim pred svojim navijačima je dotukao rivala i slavio sa 3:1.

Međutim, ceh je negde morao da se plati – u Bundesligi. Na poslednje tri prvenstvene utakmice tim koji trenira Urs Fišer nema nijednu pobedu, odigrao je 0:0 sa Šalkeom, izgubio je od Bajerna u Minhenu sa 3:0, pa je zatim kod kuće remizirao bez golova i protiv Kelna. Skliznuo je tako Unioon na treću poziciju, a ako se tendencija pada nastavi, moguće je da ga sledeće sezone ne gledamo uopšte u takmičenjima UEFA. Trenutno je na poziciji koja bi ga odvela u Ligu šampiona, prvi put u istoriji, ali tu još mnogo toga može da se promeni.

Nije ni Union Sen Žiloaz ništa bolji. U februaru je u prvenstvu odigrao 1:1 sa Klub Brižom, a zatim je doživeo šokantne poraze od Standarda i Vesterloa, sa po 4:2. Na svu muku, došla je i eliminacija iz Kupa Belgije, u polufinalu je Antverpen bio bolji prošlog četvrtka. Malo su izabranici Karela Gerertsa podigli glavu za vikend, nadigrali su i zasluženo savladali Epen sa 2:1.

U dosadašnjim okršajima dva Uniona nismo se nagledali nekog prelepog i preuzbudljivog fudbala. Oba tima su zabeležila po pobedu, zanimljivo na gostovanjima. U Berlinu su Belgijanci slavili golom Senija Lajnena krajem prvog poluvremena, Nemci su se potom osvetili u Briselu istim rezultatom, zahvaljujući golu Svena Mičela već u šestom minutu.

Dobra vest je što su obe ekipe skoro pa sasvim kompletne za večerašnji duel. U redovima belgijskog predstavnika svi su zdravi i spremni, dok kod Nemaca nedostaje samo mađarski reprezentativac Andras Šafer, koji je povredio stopalo. Srpski internacionalac Miloš Pantović, koji je prošlog leta došao u Berlin pošto mu je istekao ugovor sa Bohumom, ostao je neregistrovan za Ligu Evrope, kao što je bio i slučaj tokom grupne faze. Dakle, nećemo ga gledati protiv Sen Žiloaza.

LIGA EVROPE – OSMINA FINALA (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

18.45: (2,30) Roma (3,05) Real Sosijedad (3,45)

18.45: (1,30) Bajern Leverkuzen (6,00) Ferencvaroš (11,0)

18.45: (3,50) Sporting Lisabon (3,45) Arsenal (2,20)

18.45: (1,65) Union Berlin (3,60) Union Sen Žiloaz (5,90)

21.00: (1,65) Juventus (3,70) Frajburg (6,75)

21.00: (1,40) Mančester Junajted (4,50) Betis (8,50)

21.00: (1,85) Sevilja (3,60) Fenerbahče (4,80)

21.00: (3,25) Šahtjor (3,40) Fajenord (2,35)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga EvropeUnion BerlinUnion Sen ŽiloazMiloš Pantović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara