Nenad Bjelica (©AFP)
Nenad Bjelica (©AFP)

Dan derbija u Hrvatskoj: Dinamo dolazi Bjelici na noge, jadranski dvoboj u Splitu

Vreme čitanja: 3min | ned. 29.08.21. | 14:10

Osijek domaćin Modrima, a Hajduk domaćin Rijeci u sklopu 7. kola šampionata

Letne vrućine su iza nas, kraj avgusta je doneo osveženje i najavio jesen u kojoj sledi mnogo fudbalskih uzbuđenja. Šampionat Hrvatske je došao do sedmog kola, koje će se zaključiti danas s dva velika derbija. Osijek i Dinamo igraju na Gradskom vrtu od 18.55, dok će u 21.00 na Poljud istrčati Hajduk i Rijeka.

Zagrebački Dinamo dolazi na Gradski Vrt opterećen povredama, umoran od psihički i fizički naporne utakmice sa Šerifom, dok je Osijek posle ispadanja od CSKA Sofije imao malo više vremena za pripremu ligaških dvoboja. Međutim, prošlog vikenda svoje privilegije nije iskoristio. U jubilarnom 100. nastupu trenera Nenada Bjelice na klupi u najjačem rangu Hrvatske, njegov Osijek je poražen na Aldo Drosini s 2:0. Istra 1961 je zasluženo uzela tri boda i time poslala stratega bijelo-plavih u probleme.

Izabrane vesti

18.55: (2,80) Osijek (2,95) Dinamo (2,80)

Duel Osijeka i Dinama prava je poslastica s visokim rizikom. Snažni izazivač na svom stadionu protiv prvaka države koji je upravo ostao bez svog najboljeg igrača Lovra Majera. Premda su sećanja s Maksimira i dalje sveža, trener Damir Krznar mora da zaboravi na Šerif. Primarni cilj sezone nije ostvaren, Dinamo će morati da se zadovolji Ligom Evrope, a već danas kuca na vrata utakmica najvišeg tempa u prvenstvu. Po svim parametrima, gostovanje u Osijeku je ozbiljna prepreka, a Modrima su baš u nezgodnom trenutku neophodna tri boda.

Bjelica je, pak, bolje otvorio sezonu od svog kolege Krznara i sigurno vidi priliku da se odvoji na tabeli od Dinama, i tako Modre gurnu u dublju krizu pred reprezentativnu pauzu.

Kako će se Dinamo postaviti na terenu tek treba videti, ali Osijek je sasvim sigurno danas bez Mancea koji je otišao na pozajmicu u Aue. S druge strane, Krznar ima problema sa povređenim igračima. Defenzivni red je desetkovan, a činjenica je da je Modrima propao transfer francuskog štopera Maksima Le Maršanda iz Fulama. Perić i Lauritsen su van stroja, pa je tako Teofil-Katerin jedini zdravi štoper pred ovaj okršaj.

21.00: (1,85) Hajduk (3,50) Rijeka (4,40)

Vodeći Hajduk dočekuje šestoplasiranu Rijeku. Na tabeli dva rivala dele tri boda, s tim da Riječani imaju utakmicu manje jer su jedan dvoboj odložili zbog nastupa u Evropi. I to uspešnog, koliko god na Rujevici žale zbog poraza u plej-ofu Lige Konferencije sigurno su svesni da je PAOK jača i bolja ekipa. Grci su u četvrtak zasluženo prošli dalje, a Rijeka se u tom dvoboju potrošila fizički i psihički.

Derbi ne traži dodatnu motivaciju, a sudeći po interesu navijača za testiranja na COVID-19 večeras bi na Poljudu moglo biti najviše ljudi od izbijanja ove pandemije. Odmorni Hajduk imaće dodatni vetar u leđa protiv umorne Rijeke.

Što se tiče igračkog kadra, Splićani nemaju većih problema sa sastavljanjem tima. Švedski trener Jens Gustafson je potvrdio da neće igrati Vušković, duže je povređen Kačaniklić, a opet je aktuelna dilema ko će da brani, Kalinić ili Posavec.

Osim umora Rijeka nema problema s kadrom za derbi, sigurno će Tomić dobro razmisliti koga će da suprotstavi Livaji i društvu. Pitanje je hoće li igrati Robert Murić, nije ga bilo protiv PAOK-a, ali je trenirao u petak.

HRVATSKA 1 - 7. KOLO

Petak

Slaven - Hravtski Dragovoljac 0:1 (0:0)

Subota

Lokomotiva - Gorica 0:1 (0:0)

Šibenik - Istra 3:1 (3:0)

Nedelja

18.55: (2,80) Osijek (2,95) Dinamo (2,80)

21.00: (1,85) Hajduk (3,50) Rijeka (4,40)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Hrvatska 1Dinamo ZagrebOsijekHajduk SplitRijekaNenad Bjelica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara