Stadion Hajduka (©Reuters)
Stadion Hajduka (©Reuters)

Dan odluke u Hrvatskoj: Bez Hajduka u Evropi posle 15 godina?

Vreme čitanja: 3min | sub. 22.05.21. | 12:23

Svi mečevi poslednjeg 36. kola na programu su u subotu od 17 časova, Splićani se sa Rijekom i Goricom bore za plasman u Ligu konferencija

Davno je bila sezona 2006/07, poslednja do sada u kojoj na međunarodnoj sceni nismo gledali Hajduk iz Splita. Na Poljudu bi ovog leta mogli da imaju ponovo duži odmor, pošto uoči poslednjeg kola prvenstva Hrvatske Gorica i Rijeka prete da Splićanima oduzmu mesto na međunarodnoj sceni.

Ove subote su na programu svi mečevi poslednjeg, 36. kola. Trenutan presek tabele pokazuje da je Hajduk prvi ispod crte prilikom raspodele evropskih viza. Novi-stari šampion Dinamo iz Zagreba na leto će ponovo da se bori u kvalifikacijama za Ligu šampiona, viceprvak Osijek će u kvalifikacije za Ligu konferencija, a sa njim će još dva tima. Trenutno 3. u 4. poziciju, koje vode tamo posle poraza Istre od Dinama (6:3) u finalu Kupa Hrvatske, zauzimaju Gorica i Rijeka.

Izabrane vesti

17.00: (1,47) Hajduk (3,90) Lokomotiva (7,00)

Hajduk na Poljudu dočekuje Lokomotivu iz Zagreba, a samo pobeda mu garantuje Evropu. Može do nje i uz remi, ako Rijeka izgubi.

"Važna utakmica, odlučujuća. Uvek razmišljamo svojom glavom, znamo da sve zavisi od nas. Ovaj poslednji period nam je dao dosta snage na psihološkom planu. Znamo koliko su se igrači žrtvovali do sada, a sa time moraju da nastave i protiv Lokomotive. Trebaće nam intenzitet, strpljenje, mirnoća... Čeka nas dugih 90 minuta, teških i intenzivnih", kazao je trener Hajduka Paolo Tramecani.

Nekadašnji strateg Siona, APOEL-a i Livorna mora bez suspendovanih Marka Fosatija i Darka Todorovića. Međutim, slične probleme ima i Samir Toplak, koji zbog kartona ne može u Split da vodi Cokaja i Leškovića. I Zagrepčanima su neophodni bodovi, jer još nisu obezbedili opstanak. Iz lige ispada najslabiji tim, Varaždin trenutno zauzima tu poziciju sa 28 bodova, dva manje od Lokomotive i jednim manje od Istre.

Hajduk je u takvoj situaciji u gornjoj polovini tabele, ima poen manje od Rijeke i dva od Gorice. Međutim, razlika je u tome što se u direktnom okršaju sastaju baš Rijeka i Gorica, tako da neko mora da izgubi bodove.

17.00: (2,10) Rijeka (3,30) Gorica (3,30)

Timu Siniše Oreščanina bod na teškom gostovanju garantuje izlazak u Evropu, prvi put od sezone 2017/18.

"Teško je igrati na nulu. Poslednju utakmicu izgubili smo od Rijeke kod kuće sa 4:3. Primili smo puno golova, kao i na zadnje dve prvenstvene utakmice. Zato smo u pripremi puno pažnje posvetili defanzivnoj tranziciji. Očekivali smo da ćemo ranije da rešimo ulazak u Evropu, a dogodilo se za nas najgori scenario", rekao je Oreščanin.

Gorica može da se uzda u tradiciju. Na poslednjih šest utakmica sa Rijekom nijednom nije pobedila ona ekipa koja je bila domaćin. Četiri puta su slavili gosti, što je tri puta bila Gorica, dok su dva meča završena 0:0.


tagovi

Hajduk SplitHrvatska 1RijekaGorica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara