Rafinja (AFP)
Rafinja (AFP)

Dečak iz favela kojeg je dotakla Ronaldinjova aura i savršen premijerligaški kroj od 60.000.000

Vreme čitanja: 6min | sub. 23.10.21. | 09:00

Kako se se kovalo desno krilo zbog kojeg su Brazilci poludeli

Plakao je kada je Ren prošlog leta prihvatio ponudu Lidsa tešku 18.600.000 evra. Dobar deo saigrača je pohrlio u kancelarije rukovodećih zahtevajući da se transfer stopira. Francuski klub nije promenio odluku, a Rafinja Dijas Beloli danas verovatno zahvaljuje Bogu i svim svecima što se sve baš tako odigralo.

(1,22) Čelsi (6,75) Norič (17.0)

Izabrane vesti

Da nije postao deo ultra-ofanzivnog kolektiva Marsela Bijelse i zapelsao na najblještavijoj pozornici Premijer lige predstavivši Englezima "Žoga bonito", jedan od najpoznatijih izvoznih proizvoda Brazila posle kafe i banana, pitanje je kada bi i da li bi uopšte usledio poziv za A selekciju Selesaa. Jer da se ne lažemo, nije isto pakovati, postizati golove i provlačiti loptu kroz noge čuvarima u najkonkurentnijoj ligi planete i isto to raditi u Ligi 1.

A želeo je Rafinja da ostane u Francuskoj, sa Renom igra Ligu šampiona i vrlo je moguće da bi mu učešće u elitnom takmičenju sa klubom iz Bretanje donelo više štete nego koristi... Jer su crveno-crni prošlogodišnju prvu fazu završili sa samo jednim bodom na kontu u grupi u kojoj su osim kasnijeg osvajača Čelsija, bili još Sevilja i Krasnodar.

Sudbina se poigrala sa stazama karijere kakvu je on zamišljao i predodredila mu najizazovniji put. Jer nepisano je pravilo da ako uspete u Premijer ligi, možete svuda. Kao i nebrojeno brazilskih klinaca koji se rode sa magijom u nogama koja čeka da bude otkrivena rastao je u favelama Porto Alegrea. Otac, lokalni muzičar benda samba benda, omogućio mu je da se kao sedmogodišnjak nađe na na rođendanskoj proslavi neponovljivog Ronaldinja... Nekih tri meseca pre nego što je Dinjo prešao iz Pari Sen Žermena u Barselonu. Bio je to prvi od mnogih susreta klinca sa fudbalskim idolom koji mu je vremenom postao prijatelj.

"Ronaldinjo je rođen u naselju u kojem sam ja odrastao, pa su ga moj otac i stričevi poznavali. Uvek sam želeo da budem kao Ronaldinjo. Stvari koje je radio na terenu, koristio je svaki minut za uživanje sa loptom. Kao da je svima dao poručivao 'dajte mi loptu i izmamiću vam osmeh", rekao je Rafinja.

O njihovoj bliskosti, malo šta svedoči tako verodostojno kao gol koji je Rafinja posvetio preminuloj majci brazilske fudbalske legende. Čvrst dokaz zahvalnosti porodici Gaušo i svim savetima kojim ga je tata fudbala nesumnjivo usmeravao.

Rafinja odaje počast Ronaldinjovoj majici nakon postignutog gola (AFP)Rafinja odaje počast Ronaldinjovoj majici nakon postignutog gola (AFP)

Kada vas u tako ranoj mladosti samo dotakne aura fudbalera kakav je Ronaldinjo, a mnogi će reći da je fudbal koji je igrao, dve, tri sezone u Barseloni, bio neponovljiv, onda ste predodređeni za velike stvari. Da li ćete te velike stvari ugrabiti zavisi isključivo od vašeg mentalnog sklopa, ali Rafinja je uhvatio idealan kurs, njegova barka je raširila jedra i grabi ka luci u kojoj su usidreni neki od najvećih klubova planete.

Za njega se ozbiljno interesuje Liverpul, nedavno je potvrdio njegov agent Deko, a želju ne kriju ni Čelsi i Mančester junajted. Mnogi ga vide kao naslednika Mohameda Salaha ukoliko Egipćanin do leta ne bude želeo da produži ugovor sa Redsima, te odluči da ode godinu dana pre isteka saradnje. Deko je već nagovestio okvirnu cenu koja debelo odudara od vrednosti koju je istakao specijalizovani Transfermarkt. Nekadašnji reprezentativac Portugala veruje da je 32.000.000 malo za njegovog štićenika, da će tržište diktirati cenu i da je realnost ukoliko ga budu "napali" premijerligaši, da napusti Lids za 60.000.000 evra.

Odakle momku kojeg je u tinejdžerskim danima, Deko izvukao iz brazilskog Avaija i bez seniorskog nastupa preveo u Evropu, ovako paprena cena? Nije pala sa neba preko noći, već ju je sam fudbaler gradacijski podizao - počev od dvogodšnjeg boravka u Vitoriji Gimaraeš gde je 84 utakmice postigao 22 i namestio 13 golova. Početna suma od 600.000 koju je Vitorija platila Avaiju narasla je desetostruko kada ga je za nešto više od 6.000.000 pazario lisabonski Sporting. Godinu dana se zadržao u portuglaskoj prestonici, te krenuo put Rena za 21.000.000 evra. Timu iz Bretanje je pomogao da se domogne Lige šampiona, a ukupno upisao osam golova i sedam asistencija na 36 mečeva, pre nego što je, kao što rekosmo u suzama napustio Roazon park.

Nije samo Marselo Bijelsa bio svestan da Rafinja poseduje savršen premijerligaški kroj. Uvideo je to i Bruno Fernandeš još pre svog odlaska u Englesku, kada je zajedno sa Brazilcem delio svlačionicu u Sportingu.

"Nedostaje mi Rafinja", govorio je kada su im se putevi razišili. "To je fudbaler sa kojim imam drugačiju hemiju na terenu u odnosu na ostale. On 'na keca' zna kako razmišljam i šta sam naumio. Nedostaje mi i zato što donosi mnogo radosti u svlačionicu. U isto vreme je vrlo posvećen, odgovora i jedan od najvećih radnika koje poznajem", pričao je Bruno o prijatelju i nekadašnjem saigraču kojeg je u jednom momentu posavetovao da se otisne u Premijer ligu, jer ona savršeno "legla" njegovim fudbalskim karakteristikama.

A šta to Rafinja ima što ga čini tako posebnim? Zna valjda Deko, koji je u karijeri igrao sa legendama potput Ronaldinja, Lionela Mesija, Ćavija, Tijerija Anrija, Andreja Ševčenka, Frenka Lamparda...

"Ono što me je impresioniralo kada sam ga gledao kao klinca je što igra podjednako dobro po strani, a pritom ulazi u dubinu, što je izuzetno jak u igri jedan na jedan i što obavlja mnogo defanzivnih zadataka koji nisu svojstveni Brazilcima", rekao je Deko u intervjuu za brazilski Globo.

U Sportingu je činio Bruna boljim fudbalerom pa je ovaj u sezoni 2018/19, šest meseci pre napuštanja Lisabona napakovao čak 32 lopte u mreže rivala. U reprezentaciji Brazila za koju je debitovao u minuloj reprezentativnoj pauzi, uspeo je da razgali Nejmarovu poljuljanu fudbalsku strast. Tako barem tvrdi brazilski mediji koji serviraju hvalospeve i pucaju od sreće jer se u mečevima protiv Venecuele, Kolumbije i Urugvaja u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, videlo da je Brazil konačno dobio desno krilo koje mu nedostaje godinama unazad.

Nejmar i Rafinja u zagrljaju na utakmici protiv Urugvaja (Reuters)Nejmar i Rafinja u zagrljaju na utakmici protiv Urugvaja (Reuters)

Debitovao je sa klupe protiv Venecuele i drugo poluvreme mu je bilo dovoljno da namesti golove Markinjosu i Entoniju. Bio je na terenu manje od pola sata protiv Kolumbije, a onda sa dva gola uništio Urugvajce (41). Koliko su Brazilci poludeli za Rafinjom pokazuje i broj instagram pratilaca - do debija za Karioke bilo ih je 347.000, danas ih je gotovo duplo.

Reprezentativna karijera tek što je počela za Rafinju, a statistika već "pršti". Za 145 minuta na terenu postigao je i namestio po dva gola, četiri puta prolazio rivale jedan na jedan, kreirao saigračima još dve velike šanse i imao pet ključnih dodavanja. Mnogi brazilski novinari u svojim kolumnama uveliko pišu da se pojavio čovek da upotpuni mozaik sa kojim bi Brazil mogao da razmišlja o napadu na Svetsko prvenstvo. Ili preciznije: Sa Rafinjom Brazil možda neće osvojiti Mundijal u Kataru, bez njega to sigurno neće učiniti.

Brazilcima kao naciji, nije potrebno mnogo da uzlete i posmisle da će pokoriti fudbalsku planetu, ali Rafinja zaista jeste fudbaler iz reda onih čiji fudbal prija Nejmaru. Veština sa kojom se rađa, brzina, agilnost i pre pre svega razumevanje Nejmarove fudbalske genijalnosti... Kada hoće da igra, a u tandemu sa Rafinjom očigledno hoće. Slično se sličnom raduje. Zato je i Bruno obožavao da igra sa Rafinjom u Sportingu.

Zbog obaveza sa reprezentacijom, kasno se vratio u Englesku, te je propustio prethodno kolo Premijer lige protiv Sautemptona. Koliko je nedostajao Lidsu najbolje govori podatak da Jorkširci u porazu 1:0 nisu uputili niti jedan udarac u okvir gola, a samo tri puta su šutirali. Evidentno je da je nedostajala Rafinjina kreacija, iako ove sezone još nije upisao ligašku asistenciju.

Priliku da počne da puni i drugu najvažniju statističku kolonu imaće od 16.00 časova kada na Eland Roudu gostuje Vulverhempton. Sve oči domaćih navijača biće usmerene ka, ove sezone nesumnjivo prvoj zvezdi tima i jedinom čoveku čija forma može da pokrene usnuli napad Lidsa i pogura ga od zone ispadanja koja trenutno nije daleko.

Neka uživaju navijači Lidsa dok se Samba bude plesala na Eland roudu, jer kako kaže Deko, Rafinja će brzo prerasti trenutni klub.

PREMIJER LIGA – 9. KOLO

Petak

Arsenal - Aston Vila 3:1 ()

/Parti 23, Obamejan 45+6, Smit Row 56 - Ramzi 82/

Subota

13.30: (1,22) Čelsi (6,75) Norič (17,0)

16.00: (2,05) Kristal Palas (3,50) Njukasl (3,90)

16.00: (1,70) Everton (3,80) Votford (5,70)

16.00: (2,70) Lids (3,25) Vulverhempton (2,85)

16.00: (2,05) Sautempton (3,50) Barnli (3,90)

18.30: (8,50) Brajton (4,50) Mančester Siti (1,45)

Nedelja

15.00: (2,75) Brentford (3,25) Lester (2,80)

15.00: (2,55) Vest Hem (3,40) Totenhem (2,95)

17.30: (3,10) Mančester junajted (3,50) Liverpul (2,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

RafinjaLids JunajtedRonaldinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara