Dejan Stanković i Milan Borjan (©Starsport)
Dejan Stanković i Milan Borjan (©Starsport)

Dejan Stanković je "vukovac": Prvi Zvezdin trener sa tri evropske petice

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.07.21. | 08:58

Posle Evrope i Slovan Libereca, počašćen i Kairat

Veliki, ogroman, trenerski ispit položio je Dejan Stanković u četvrtak uveče. Pod imperativom pobede, a s minusom iz prvog meča, bila je Crvena zvezda uoči revanša sa Kairatom u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Eliminacija bi bila žestok šamar klubu iz Ljutice Bogdana, a igra crveno-belih u uvodnim mečevima sezone nije ulivala poverenje.

Pribojavali su se mnogi šta će biti u sredu uveče na stadionu Rajko Mitić, ali dogodilo se nešto što je malo ko mogao da zamisli. Osim Stankovića i njegovog tima.

Izabrane vesti

Crvena zvezda je pregazila Kairat 5:0.

Iako su gosti bili oslabljeni izostankom nekoliko važnih igrača, pre svih prvog golmana, to ne umanjuje partiju crveno-belih, koja je odisala samopouzdanjem. Za razliku od prethodne tri utakmice, igrači su pokazali glad za golovima. Grizli su protivnika od prvog minuta i na ovih pet mogli da postignu još nekoliko pogodaka.

Delovalo je da bi mogao da bude nadmašen evropski rekord 21. veka i onih 7:0 protiv Ventspilsa iz 2011, pod vođstvom Roberta Prosinečkog, ali malo stativa, malo čuvanje energije za naredne izazove, uticali su da rezultat ostane nepromenjen od 56. minuta.

Svakako, i sa ovih 5:0, Dejan Stanković ušao je u istoriju Zvezdinih trenera. Postao je prvi koji je u svom mandatu upisao tri petarde na međunarodnoj sceni. Pre jučerašnje, bilo je to prošle sezone protiv gibraltarske Evrope (5:0) u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Slovan Libereca (5:1) u grupnoj fazi Lige Evrope.

Po dve pobede u kojima je ekipa postigla pet ili više golova u evropskim utakmicama, od sedamdesetih godina prošlog veka naovamo, imaju samo još Miljan Miljanić, kada je mađarski Komio Banjas savladan 7:2 u Kupu pobednika kupova, pa Lozana 5:1 u Uefa kupu i njegov naslednik na klupi Milenko Mihić, iz 1974. i duela sa luksemburškim Avenir Begenom (5:1, 6:1).

Blizu takvog podviga bio je Milorad Kosanović u sezoni 1998/99, pošto je gruzijski Kolheti pobeđen 4:0, pa 7:0. Dve petarde u Evropi za jedan gol izmakle su i Vladimiru Petroviću Pižonu, čiji tim je 2009. u kvalifikacijama za Ligu Evrope pobedio slovenački Rudar Velenje 4:0, a onda i Dinamo Tbilisi u napetom revanšu 5:2.

Stankovićev podvig dodatno dobija na značaju jer je ostvaren protiv tri različita tima. Vredno pomena je i to da mladi strateg ima tek 14 međunarodnih utakmica kao trener, a već tri su rešene s pet golova u mreži rivala.

Pokazao je nekadašnji as Zvezde, Lacija i Intera da i te kako ume da motiviše svoje igrače i prenese im borbenost i htenje koji su ga krasili u mlađim danima. Arhivirao je Kairat na način na koji se to nije moglo očekivati i sada sledi novi izazov, koji bi - u slučaju da crveno-beli ponove jučerašnju partiju - mogao da bude i lakši nego ovaj.

Reč je o moldavskom Šerifu, s kojim će se Crvena zvezda sastati u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Pod značajno manjim pritiskom nego što je bio za mečeve sa Kairatom, jer je evropska jesen jučerašnjom pobedom već obezbeđenja.

Čak i da budu eliminisani od Moldavaca, pa onda i u plej-ofu za Ligu Evrope, crveno-beli će učestvovati u grupi premijerne Lige konferencije.

Rekao je, ipak, Stanković posle meča da ga to takmičenje ne zadovoljava. U sredu uveče smo na Marakani mogli da se uverimo da je tako, ali put ka eliti još je daleko od kraja. Treba ići postepeno, a da li minimalcima ili peticama, manje je važno.


tagovi

Dejan StankovićFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara