Stadion Grbavica u Sarajevu (©AFP)
Stadion Grbavica u Sarajevu (©AFP)

Derbi na Grbavici: Borac favorit, Željo bez trenera

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.07.21. | 11:14

BIH: Tomislav Ivković meč prati sa tribina, a sastav iz Banjaluke umoran posle okršaja sa Klužom u kvalifikacijama za Ligu šampiona

Pošto je trijumfom Leotara nad Radnikom (0:1) dignuta zavesa na novu sezonu u Premijer ligi, već danas nas očekuje svojevrsni derbi prvog kola. Na stadionu Grbavica snage odmeravaju Željezničar i Borac (21.00).

Domaći u novu sezonu ulaze sa znatno drugačijim timom u odnosu na prethodnu. Ekipa je podmlađena, a veliki broj fudbalera je odlučio da digne sidro. Promenjen je i trener, pa je "vruć krompir" pao u ruke proslavljenog golmana Tomislava Ivkovića. Zbog svega navedenog, teško je očekivati da Plavi ove sezone vode borbu za titulu, pa i za izlazak na evropsku scenu.

Izabrane vesti

21.00: (3,40) Željezničar (3,10) Borac Banjaluka (2,15)

Ipak, zbog renomea i tradicije, te činjenice da Plavi slave 100 godina postojanja, dobar start sezone bi im mnogo značio. Dodatna oteževajuća okolnost pred večerašnji susret jeste činjenica da će novi šef struke meč morati da prati sa tribina, budući da ne može da bude registrovan zbog Željinog duga prema Poreskoj upravi Federacije Bosne i Hercegovine.

To će sigurno biti presedan, pa faktički ovo neće biti Ivkovićev debi na klupi.

"Prošao sam sve i svugde sam mogao odmah da radim. Imam sve kvalifikacije da treniram bilo koju ekipu na svetu i onda dođem ovde i ne mogu da radim. Ja sam sportski radnik i nemam veze sa drugim dešavanjima, i teško mi je jer mislim da sam potreban ekipi. Nije isto kada si na tribini ili uz njih na terenu. Uskraćeno mi je zadovoljstvo da od prvog dana budem uz ekipu. Mislim da je za nas najbolje da prvenstvo otvaramo protiv Borca. Oni su prvaci, igraju odlično. Kvalitetna ekipa protiv naše mlade, željne dokazivanja. Mi smo psihički spremni, fizički ne znam baš, ali igrači su jako motivisani, pa ćemo videti da li je to dovoljno", istakao je Ivković.

Ono što može da raduje tim sa Grbavice jeste činjenica da će posle 16 meseci ponovo igrati meč pred domaćim navijačima.

Aktuelni šampion u Sarajevo stiže u veoma dobroj atmosferi. Istina, možda malo i poljuljano posle šokantnog ispadanja od Kluža u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Međutim, upravo je ta utakmica pokazala da Borac ima kvalitet i da u novo prvenstvo sigurno ulazi kao najveći favorit za titulu.

Banjalučani nisu mnogo izmenili sastav. Najviše rokada je bilo u ofanzivi. Otišli su Almedin Ziljkić i Elvis Mehanović, a pristigli Milan Vušurović i Ante Živković. Ono što možda i ponajviše može da raduje crveno-plavi tabor jeste povratak iskusnog defanzivca Marka Jovanovića koji je u meču sa rumunskim šampionom pokazao da je pravi komandant Borčeve odbrane.

Iako Borac slovi za favorita, šef stručnog štaba gostiju Marko Maksimović "spušta loptu", te ističe da ovaj derbi sa pravom nosi taj epitet.

"Vidite, Željo je uvek Željo. Bez obzira u kakvoj se situaciji nalazio. Taj tim jeste pretrpeo određene promene, ali daleko od toga da je unapred sve rešeno. Imaju mladu ekipu uz par iskusnih igrača, i sigurno je da će biti motivisani. Drago mi je da se publika vraća na stadion i to je razlika u odnosu na naš prethodni duel. Nakon naših rezultata prošle sezone, ali i sada u Evropi, Željo će sigurno imati veliki motiv. Mi smo se dosta istrošili protiv Kluža, ali ni nama neće nedostajati motiva", najavio je večerašnji susret Marko Maksimović.

U poslednjem susretu igranom pre dva meseca na Grbavici, Borac je trijumfovao sa 1:2.

PREMIJER LIGA BIH - 1. KOLO

Petak

Radnik - Leotar 0:1 (0:0)

/Sekulović 68/

Subota

21.00: (3,40) Željezničar (3,10) Borac Banjaluka (2,15)

Nedelja

19.00: Sloboda - Rudar Prijedor

21.00: Široki Brijeg - Zrinjski

Ponedeljak

18.00: Sarajevo - Tuzla Siti

20.00: Velež - Posušje

*** kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1ŽeljezničarBorac Banja Luka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara