Banjalučani brane titulu (©FK Borac)
Banjalučani brane titulu (©FK Borac)

Startuje Premijer liga BiH: Nikad više tumbanja, potera za Banjalučanima

Vreme čitanja: 11min | pet. 16.07.21. | 11:39

Mečom u Bijeljini, Radnik - Leotar, kreće nova sezona u komšiluku. Borac brani krunu. Problemi za sarajevske timove. Leotar opet u eliti

Posle tačno 46 dana, fudbalska Premijer liga Bosne i Hercegovine ulazi u novu sezonu. Godinama unazad, ne pamti se specifičnija situacija gde se možda više nego ikad, o samim učesnicima odlučivalo za zelenim stolom. Kraj prošle sezone dobio je konačan epilog, ali on neće biti isti kao i početak nove sezone. Osim Borca, Sarajeva, Veleža, Širokog Brijega, Zrinjskog, Tuzle Siti, Željezničara i Slobode, opstanak su bili izborili Krupa i Mladost Doboj Kakanj, dok su društvo najboljih bili napustili bijeljinski Radnik i Olimpik.

Međutim, Olimpik je istupio iz lige, a Mladost nije dobila licencu, a umesto njih ostao je bijeljinski klub. Posle toga, novi šok za Savez. Krupa je odustala od takmičenja, pa je donesena odluka da još jedan klub iz Republike Srpske popuni društvo najboljih. Rudar Prijedor je kao prvoplasirani ušao u Premijer ligu, dok je novi član i trebinjski Leotar, koji je minulu sezonu u Prvoj ligi RS okončao na drugom mestu. Osim njih, ove sezone tu je još i Posušje koje je bilo prvak Prve lige Federacije BiH. Dakle, tumbanja nikad više.

Izabrane vesti

BORAC BANJALUKA

Aktuelni šampion banjalučki Borac pokazao je u kvalifikacijama za Ligu šampiona da planira nastaviti tamo gde je stao. Partija koju su pružili protiv višestrukog rumunskog šampiona pokazala je da će Borac ponovo biti jedan od glavnih kandidata za najviši plasman. Upravo to su i najavili iz tabora banjalučana, pa se očekuje da već od samog starta uhvate pobednički ritam.

Kada je reč o igračkom kadru, promena je do sada bilo, ali ne nekih prevelikih. Svakako, centralna tema jeste odlazak omalenog brzonogog ofanzivca Almedina Ziljkića u ljubljansku Olimpiju. Napadač Elvis Mehanović je otišao u Tuzla Siti, a klub je napustio i vezista Marko Brtan. BiH šampion je u novu sezonu ušao i sa nekoliko novih imena. Mladi igač sredine terena Amar Begić stigao je iz Mladosti iz Doboj Kaknja. Napadač Milan Vušurović stigao je iz bijeljinskog Radnika, dok je još jedan napadač pojačao klub iz Platonove. Reč je o Anti Živkoviću koji je došao iz turskog Umranispora. Tu je još i mladi golman Nikola Ćetković iz Željezničar Sport tima, a ono što svakako najviše zanima banjalučku javnost jeste status kapitena Stojana Vranješa. On ima unosnu ponudu iz Indije, ali čini se da će ipak ostati u svom matičnom klubu i narednu sezonu. Sve u svemu, Borac i dalje pretenduje za najviši plasman.

SARAJEVO

U redovima vicešampiona Bosne i Hercegovine bio je izuzetno turbulentan period. Većinski vlasnik je napustio klub, smenjeno je i rukovodstvo, a stigli su neki novi ljudi. Pre svega, novi šef struke Goran Sablić koji je jedno vreme radio kao trener u Širokom Brijegu. Imaće Sablić mnogo problema budući da je dosta igrača napustilo klub zbog ne baš najbolje situacije u klubu iz Titove ulice. Igračka rokada prouzrokovala je i veliki neuspeh ispadanjem iz kvalifikacija za Ligu konfrencije. Bordo tim je u dvomeču eliminisan od slabašnog moldavskog Milsamija (0:0, 0:1), što je jako negativno odjeknulo u BiH javnosti. Čak osam igrača koji su igrali zapaženu ulogu u prošloj sezoni, u predstojećoj neće nositi bordo dres. Vladan Kovačević, Jasmin Mešanović, Aleksandar Pejović, Hrvoje Miličević, Dušan Hodžić, Haris Handžić, Slobodan Milanović, Zinedin Mustedanagić, dok su pristigla svega četiri imena Kerim Palić iz Krupe, Vicko Ševelj iz drugog tima Hajduka, Darko Lazić je povratnik u bordo tabor kao i mladi Ševkija Resić.

Stadion Koševo u Sarajevu (©Reuters)Stadion Koševo u Sarajevu (©Reuters)

Dakle, pred Sarajevom je očigledno neizvesna sezona, s obzirom da je predstojeći period bio jako turbulentan. Klub kao što je Sarajevo sigurno ima visoke ambicije. Cilj je uvek titula, ali ako se po jutru dan poznaje, rukovodioci aktuelnog vicešampiona moraće dobrano zavrnuti rukave.

VELEŽ MOSTAR

Prošla sezona bila je jedna od najuspešnijih u posleratnoj istoriji mostarskog kluba. Izborena je Evropa posle 33 godine, a taj dugo čekani nastup za sada ide jako dobrom putanjom. Rođeni su prošli u drugo pretkolo Lige konfrencije, eliminisavši severnoirski Kolerajn, što je svakako dokaz ozbiljnog rada. Feđa Dudić je sa svojim saradnicima radio u miru i tišini pa se u toku pauze i nije toliko puno govorilo o Veležu, ali je ipak pomenuti period pokazao da se radilo jako dobro. Kockice su čini se posložene, Velež deluje kao klub koji ima i glavu i rep, a pride im u prilog ide i činjenica da u nadolazećoj sezoni mogu imati podršku navijača s tribina. Koliko im to predstavlja bitan faktor, videlo se i u utakmici protiv Kolerajna, kada je Željina Grbavica bila obojena u crvenu boju.

20.00: (2,20) Radnik Bijeljina (3,20) Leotar (3,20)

Ono što ponajviše može da raduje pristalice mostarskog tima jeste da se ni igrački kadar nije puno menjao. Maltene nikako. Otišli su Konstantin Češmedjiev, Adnan Bobić, Vedran Kjosevski, Seid Behram, Amar Alikadić, ali realno igrači koji nisu zabeležili neku mnogo veliku minutažu. Rubrika dolasci je popunjena ciljano. Stigao je napadač Dženan Zajmović iz rumunskoj Poli Jašija. Došao je i štoper Tarik Isić iz sarajevskog Olimpika, kao i golman Luka Kačavenda, te mladi Alen Dejanović iz Mladosti Doboj Kaknja.

ŠIROKI BRIJEG

Prethodnu sezonu Široki Brijeg je ispunio svoj cilj. Izboren je izlazak na evropsku scenu, koji i nije baš prošao najbolje. Tim sa Pecare je u dvomeču eliminisan od albanske Vlaznije (3:1, 0:3), pa će im u predstojećem periodu jedini fokus biti na domaćem šampionatu. U odnosu na prethodnu sezonu dres Širokog Brijega neće nositi Stipe Jurić, Mateuš Zachara, Josip Magnjić, Josip Majić, Vladimir Oršolić, Petar Raguž, Toni Nikić, dok su došle njihove zamene Marko Ravlija (Dinamo Zagreb B), Toni Kolega (Rudeš), Nikolas Ljanos (Solin), Valentino Vujinović (Solin), Danijel Lukić (Neretvanac).

Ono što je sigurno jeste da će širokobriježani i ove sezone pred sobom imati jasan cilj, a to je izlazak na evropsku scenu, što svakako klub ovakvog pedigrea u BiH javnosti, jasno zaslužuje.

ZRINJSKI

U taboru mostarskog kluba zasigurno je jedna od najturbulentnijih sezona u poslednjih nekoliko godina. Činjenica da nije izboren izlazak na evropsku scenu prouzrokovao je velike rokade u igračkom kadru. Većinom igrača iz prošle sezone šef stručnog štaba Sergej Jakirović nije bio zadovoljan, pa je bukvalno napravljen rez, kojim su ujedno i skresani troškovi, budući da su Plemići računali na značajan priliv sredstava od eventualne Evrope. Kako se to nije desilo, moralo se naći rešenje, a ceh su platili igrači.

Čak 18 fudbalera dobilo je odrešene ruke u izboru nove sredine, a svakako oči paraju odlasci Ivana Enina, Miloša Filipovića, Ognjena Todorovića, Dinka Trebotića, Mira Varvodića, koji su bili značajne uloge prošle sezone. Osim njih, otišli su još Mateo Božić, Zvonimir Vukoja, Riad Šuta, Petar Miličević, Miljan Govedarica, Luis Ibanjez, Filip Arežina, Domagoj Pušić, Enio Travalja, Semir Pezer, Zvonimir Vukoja, Miljan Škrbić, Ivan Krešić, Juraj Ljubić.

U Zrinjskom su se potrudili i da dobrano popune rubriku dolasci. Dres sa lentom u sezoni pred nama će zadužiti Hrvoje Barišić (Tuzla Siti), Luka Kukić (Sloboda Tuzla), Anes Vazda (Mladost DK), Gojko Gadže (HNK Gorica), Blaž Bošković (Posušje), Sadik Škrijelj (Tošk Tešanj), Igor Savić (Gošk Gabela), Matija Malekinušić (NK Sesvete), Karlo Kamenar (Mezokoved), Mario Krstovski (Akademija Pandev), Danilo Šipovac (Leotar Trebinje), Madžid Šošić (Hajduk B), Aleksandar Stanković (Crvena Zvezda)

Plan Plemića je jasan. Potpuna rekonstrukcija tima kako se ne bi dozvolila još jedna sezona neizlaska na evropsku scenu. Pride, klub kakav je Zrinjski, sigurno će jurišati i na titulu.

ŽELJEZNIČAR

Stadion Grbavica u Sarajevu (©AFP)Stadion Grbavica u Sarajevu (©AFP)

Kada je reč o Željezničaru, ne pamti se neuspešnija sezona od one prošle. Svega jedna pobeda u polusezoni, a snovi oko Evrope su davno iščezli. Sve to, zbog izuzetno loše finansijske situacije koja se, čini se, nije popravila ni u pauzi. Na trenersko kormilo je seo proslavljeni jugoslovenski golman Tomislav Ivković te odmah zasukao rukave. Istina, veliki je posao pred njim, ali čim je prihvatio da sedne na klupu u ovakvom trenutku za Plave, očigledno je da će imati pune ruke posla. O tome najbolje svedoči i činjenica da je čak 13 igrača napustilo klub. Da stvar bude gora, većinom su to igrači koji su izneli prošli sezonu. Siniša Stevanović, Enver Kulašin, Jasmin Čeliković, Ivan Miličević, Mehmed Alispahić, Ivan Lendrić, Sinan Ramović, Mladen Veselinović, Eldar Šehić, Luka Miletić, Filip Erić, Salko Nargalić, Frane Ikić.

Kada je reč o dolascima, skromna četiri imena. Naravno, sve to zbog nedostatka finansija koji su javna tajna u BiH javnosti. Pristigao je Nedim Mekić iz bijeljinskog Radnika, Bruno Zdunić iz zagrebačke Lokomotive, a iz omladinskog pogona su priključena dva igrača Vedad Muftić i Nikola Miličević.

Sigurno je da će Ivković morati da "krpi" ekipu, u slučaju da više niko ne pristigne u tabor Plavih. I dalje je pod znakom pitanja ostanak prve vedete tima Semira Štilića, a u slučaju da i on digne sidro, izlazak na evropsku scenu naredne sezone mogao bi biti sve nedostižniji cilj.

TUZLA SITI

Mlađi tuzlanski premijerligaš prošlu sezonu je okončao na sredini tabele, a to nije ono što su očekivali. Velika ulaganja prvog čoveka kluba Azmira Husića želela su mnogo veće domete, koji nisu ostvareni. Međutim, postavljanje za trenera iskusnog vuka Husrefa Musemića najava su onoga što će se sigurno ganjati u sezoni pred nama. Vrha tabele. Stigla su dva napadača. Provereno ime Sulejman Krpić iz rumunske Astre, te bivši igrač Borca Elvis Mehanović. Stigao je i iskusni vezista Nebojša Gavrić iz sarajevskog Olimpika. Iz Švajcarske se vratio vojnik kluba Semir Efendić. U narednoj sezoni dres Tuzle Siti neće nositi Dženis Beganović, Mirsad Ramić, Hrvoje Barišić, Edin Rustemović, Luka Lučić, Nermin Crnkić, Kobi Moris, Dejan Maksimović, Badara Bađi, Azir Muminović, Augustin Dofo.

I Tuzlaci su se odlučili za remont, ali verovatno Husref Musemić zna šta radi i šta mu treba za ostvarenje postavljenog cilja.

SLOBODA TUZLA

U prethodnoj sezoni Sloboda je uspela da izbori opstanak, tako da su u taboru tuzlanskog premijerligaša zadovoljni time, ali sigurno je da u predstojećoj sezoni ne žele doći u situaciju da se bore za opstanak. Trenerski rukopis Mladena Žižovića viđen je još u smiraju prošle sezone, pa nije bilo dileme da će on i u ovoj ostati na klupi Slobode. Kada je reč o igračkom kadru i tu se poprilično mnogo menjalo Adnan Golubović, Robert Mišković, Luka Kukić, Nikola Leko, Ermin Kadrić, Vanja Marković, Adnan Islamović, Dušan Ristić, Bojan Đorđić, Adnan Mujkić, Nemanja Ilić, Adnan Salihović su otišli, dok su crveno crni dres zadužili Dženis Beganović (Tuzla Siti), Mirsad Ramić (Tuzla Siti, Muharem Ćivić (Krupa), Miloš Karišik (Krupa), Semir Bukvić (Mladost DK), Dino Hodžić, Dalibor Drakulić, Mladen Veselinović (Željezničar), Filip Erić (Željezničar).

RADNIK BIJELJINA

Jedan od klubova iza kojeg nije lep period jeste bijeljinski Radnik. Situacija iz prošle sezone, kada je za zelenim stolom, opstao u ligi, prouzrokovala je mnogo toga. Odlaske rukovodilaca, stručnog štaba, igrača. To se umnogome osetilo i u pripremnom periodu gde je tim dobrano kasnio sa svim. Trener Vlado Jagodić od starta je mogao računati na veoma mali broj fudbalera, pa se Radnik i ne može pohvaliti nekom Bog zna kakvom fizičkom spremom pred start sezone. Pomenute turbulencije prouzrokovale su i veliki broj odlazaka igrača. Nedim Mekić, Milan Vušurović, Mustafa Šukilović, Ermin Huseinbašić, Dalibor Kozić, Luka Bilobrk, Miladin Filipović, Saša Novaković, Milivoje Lazić, Marko Milenković, Vladimir Grahovac, Matej Jelić, Stefan Janjić, Mahir Karić nisu više članovi Radnika, dok su došli Bojan Batar (Kozara Gradiška), Bojan Marković (Željezničar Sport Tim), Đorđe Pantelić (Vojvodina), Azur Aljkanović (Zvijezda Gradačac), Kenan Šarić (Mladost DK), Dejan Došlo (Podrinje Janja), Esmir Hasukić (Zvijezda Gradačac), Aleksa Urošević (Spartak Subotica).

Radnik će vrlo verovatno i naredne sezone voditi borbu za opstanak u društvu najboljih.

RUDAR PRIJEDOR

Posle nekoliko godina, Rudar se opet vratio u društvo najboljih. U prošloj sezoni prikazali su dominaciju u nižem rangu, postavili klub na zdrave noge te ostvarili željene ambicije ulaska u BiH fudbalsku elitu. Za novog trenera postavljen je Nikica Milenković. Iskusni 61-godišnji stručnjak iza sebe ima bogatu fudbalsku biografiju, a između ostalog bio je trener u omladinskom pogonu velike Barselone. Pet godina bio je saradnik Johana Krojfa u stručnom štabu Blaugrane, a u tom periodu radio je sa legendarnim imenima poput Stoičkova, Gvardiole, Romarija, ali i ostalim legendama katalonskog tima iz tog vremena. Milenković je sa klupe predvodio ekipu ljubljanske Olimpije, a bio je i sportski direktor NK Rijeka za koji je kao igrač nastupio preko 150 puta. On će sigurno biti glavni adut zeleno-crnih za novu sezonu, a pristiglo je i nekoliko novih imena. Zvezdan Đorđilović (Borac Čačak), Milan Basrak (Jagodina), Nemanja Ščekić, Jovica Radevski, Jovan Vladimir Pavlović (Krupa), Ajdin Redžić (Krupa), Rijad Sadiku (Mladost DK).

POSUŠJE

Još jedan novi član Premijer lige protutnjao je kroz niži rang te suvereno ušao u BiH elitu, što im je i bio cilj. S obzirom na to da dugo vremena nisu igrali u Premijer ligi, sigurno je da će biti nepoznanica za sve klubove, ali su se potrudili da se pojačaju pred sam start svoje povratničke sezone. Luka Lučić (Tuzla Siti), Silvio Ilinković (Rijeka), Nikola Leko (Sloboda Tuzla), Zvonimir Vukoja (Zrinjski), Riad Šuta (Zrinjski), Petar Miličević (Zrinjski), Mateo Božić (Zrinjski), Dario Krišto, Tino Blaž Lauš, Luka Begić, Mateo Verunica.

LEOTAR

Nekadašnji šampion Bosne i Hercegovine se vratio u premijerligaško društvo nakon nekoliko godina. Zanimljivo je da je tim iz Trebinja za zelenim stolom upao u BiH elitu, pošto je Krupa odustala, pa su oni kao drugoplasirani u Prvoj ligi Republike Srpske, automatski prekomandovani u viši rang. Sigurno je da je Trebinje fudbalski grad i da ima šta prikazati publici, ali takva odluka sigurno je prouzrokovala da se čelnici ovog kluba moraju brže bolje spremiti za nastup u društvu najboljih.

Za šefa stručnog štaba imenovan je bivši igrač Leotara iz šampionske sezone Branislav Krunić, a odmah nakon toga krenula je plejada dolazaka. Da ne misle biti samo prolaznici u Premijer ligi, pokazali su juče kada su predstavljena četiri zvučna pojačanja. Ognjen Todorović došao je iz mostarskog Zrinjskog i godinama važi za jednog od najboljih igrača Premijer lige. Marko Perišić stigao je iz sarajevskog Olimpika, a u Premijer ligi je još nastupao za Slaviju, Zrinjski i Čelik. Iz Olimpika je stigao i Đoko Milović, a iz Željezničara Asim Zec. Osim njih tu su još David Čolić, Rade Džombić, Lazar Nikolić, Dejan Bosančić.

Sigurno je da možemo očekivati još jednu zanimljivu sezonu, budući da su pripreme u većini klubova bile jako turbuletne. Ono što je svakako značajna informacija i što može da raduje BiH javnost jeste dozvoljen povratak navijača na stadione, pa će pomenuti klubovi imati dodatni motiv za ostvarivanje postavljenih ciljeva.

PREMIJER LIGA BIH - 1. KOLO

Petak

20.00: (2,20) Radnik Bijeljina (3,20) Leotar (3,20)

Subota

21.00: Željezničar Borac Banjaluka

Nedelja

19.00: Sloboda - Rudar Prijedor

21.00: Široki Brijeg - Zrinjski

Ponedeljak

18.00: Sarajevo - Tuzla Siti

20.00: Velež - Posušje

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Premijer liga BiHFK SarajevoŽeljezničarSarajevoBorac Banja LukaZrinjskiŠiroki BrijegLeotarRadnik Bijeljina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara