Didije Dešan (©Reuters)
Didije Dešan (©Reuters)

Dešan menja sistem i čuva Mbapea za Bosnu

Vreme čitanja: 5min | ned. 28.03.21. | 10:47

Posle remija sa Ukrajinom na startu kvalifikacija, Francuska će tražiti reakciju na gostovanju u Kazahstanu

Aktuelni šampion sveta je kvalifikacije za Katar počeo remijem sa selekcijom Ukrajine. Na sreću po Galske petlove, Finska i Bosna su takođe podelili bodove, pa bi nerešen ishod na startu kvalifikacionog ciklusa mogao da bude zaboravljen već u drugom kolu, u kojem Didijea Dešana i njegove pulene čeka gostovanje u Nur Sultanu protiv Kazahstana (15.00). Biće to i prvi duel druge i 122. reprezentacije sveta na FIFA rang listi.

15.00: (20,0) Kazahstan (9,00) Francuska (1,12)

Izabrane vesti

Idealno su Francuzi otvorili meč sa Ukrajinom, poveli u 19. minutu prelepim golom Antoana Grizmana, ali je na startu drugog poluvremena lopta posle udarca Sergija Sidorčuka zakačila Presnela Kimbembea, promenila smer i odsela u mreži Iga Lorisa. Napad Trikolora predvođen Kilijanom Mbapeom i Olivijeom Žiruom do kraja susreta ipak nije uspeo da vrati prednost Dešanovoj ekipi, pa je selekcija Andrija Ševčenka upisala veliki bod u Sen Deniju.

Bio je to tek peti remi Francuske još od osvajanja Mundijala u Rusiji pre tri godine, a posle svakog je usledila dobra reakcija i pobeda. Mogu Galski petlovi posebno da se pohvale ostvarenim rezultatima na strani. Poslednji poraz na gostovanjima pretrpeli su još u junu 2019. godine (Turska), od tada su u kvalifikacijama za Euro i u okviru Lige nacija ostvarili šest pobeda (Andora, Island, Albanija, Švedska, Hrvatska i Portugalija).

Didije Dešan je najavio brojne promene, kako u sastavu, a tako i u formaciji.

"Već sam pretpostavio da će biti promena, naravno. Nemoguće je izvesti istih 11 tri puta zaredom. Nije plan da izvedemo samo naše najbolje ofanzivce, ideja je da napravimo razliku i otežamo im posao. Postoje različita rešenjna, kao i sistemi i to je deo mog razmišljanja za prestojeći meč".

Procena francuskih medija je da će protiv Kazahstana izvesti formaciju sa tri igrača u zadnjoj liniji, ali da ostaje dilema da li će odigrati u sistemu 3-4-3 ili 3-5-2. Mbape će najverovatnije odmoriti za duel sa Bosnom i Herceogovinom (sreda, 20.45), dok će predstojeća dva duela zbog povrede propustiti Ngolo Kante. Tako se očekuje da će ispred Lorisa zaigrati štoperski trio Zuma-Varan-Lengle, po bokovima će igrati Leo Duboa i Luka Dinj, a u veznom redu Tangi Ndombele i Pol Pogba. Ukoliko se odluči za trojicu u navali, na teren bi trebalo da istrče Entoni Marsijal, Grizman i Usman Dembele.

Selekcija Kazahstana će imati vatreno krštenje u kvalifikacijama, duel sa prvakom sveta. Ekipu je pred početak borbe za planetarnu smotru preuzeo bivši selektor U21 selekcije Talgat Bajsufinov, koji je na klupi zamenio Mihala Bileka, posle očajnih rezultata u Ligi nacija minule jeseni. Kazahstanci su turnir otvorili pobedom nad Litvanijom (2:0), ali se ispostavilo da je to bio i jedini trijumf u okviru četvrte grupe Lige C. Usledio je poraz od Belorusije (1:2), pa remi sa Albanijom (0:0), potom novi poraz od Belorusa (0:2) i zatim i od Albanije (1:3) i Litvanije (1:2). U međuvremenu je odigran i prijateljski meč sa Crnom Gorom, koji je okončan bez golova.

Teško će Kazahstan do istorijskog plasmana na Svetsko prvenstvo, ali to neće sprečiti Bajsufinov i njegove pulene da skupo prodaju kožu protiv velikog favorita. Najveću opasnog po gol Francuske predstavljaće ofanzivni vezista moskovskog CSKA Baktijar Zajnutdinov, koji je na gol od trećeg mesta na večnoj listi strelaca kazahstanske reprezentacije (sedam pogodaka na 16 nastupa). U timu neće biti Sergeje Kizaničenka iz Ordabasija (trenutno treći najbolji strelac u istoriji državnog tima), Islambeka Kuata iz Astane (jednog od strelaca u poslednjoj pobedi reprezentacije), kao ni talentovanog Artura Šušenačeva, koji se nadao debiju, ali je povreda sprečila fudbalera Kairata da se priključi državnoj selekciji.

Nešto kasnije će se u okviru Grupe D sastati i selekcije Ukrajine i Finske (20.45), koje su sa bodom u prvom kolu otvorile kvalifikacije. Dok je Ukrajina odolela protiv Francuske, Finci su na stadionu u Helsinkiju imali prednost protiv Bosne i Hercegovine posle preokreta, ali su je ispustili u samoj završnici (2:2).

20.45: (1,70) Ukrajina (3,60) Finska (5,40)

Ekipa Andrija Ševčenka je na stadionu u Sen Deniju prekinula niz od tri vezana poraza i donekle se Francuzima revanširala za debakl sa početka oktobra prošle godine (1:7). Najavili su Ukrajinci bolje dane, ali će to morati da potvrde u duelu sa nezgodnim Fincima. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo su okončali osvajanjem prvog mesta u grupi ispred Portugalije, pa se posle razočaravajućeg izdanja u Ligi nacija (Liga A) i poslednjeg mesta u Grupi 4 iza Španije, Nemačke i Švajcarske nadaju uspešnoj borbi za plasman u Katar. Počeli su je na pravi način.

Finci su se takođe domogli vize za kontinentalnu smotru, a sa dobrim rezultatima nastavili su i u Ligi nacija. Zadržali su status u B ligi, osvajanjem drugog mesta u Grupi 4 iza Velsa i ispred Irske i Bugarske. U poslednjem kolu su imali i šansu da osvoje prvo mesto i tako obezbede plasman u elitni rang, ali su pretrpeli poraz od Zmajeva (1:3) - jedini u prethodnom ciklusu Lige nacija. U duelu sa BiH su najpre bili u zaostatku zahvaljujući pogotku Pjanića, ali je sjajni napadač Noriča Temu Puki za dvadesetak minuta sa dva pogotka preokrenuo rezultat. Usledilo je razočarenje u 84. minutu, kada je Miroslav Stevanović obezbedio bod gostujućoj selekciji.

U prethodna dva duela ove reprezentacije Ukrajina je upisala pobede, poslednji put pre gotovo četiri godine, takođe u okviru kvalifikacija za Mundijal (2:1). Jedan od pogodaka u tom trijumfu upisao je i Jevhen Konopljanka, koji je meč sa Francuzima u prvom kolu presedeo na klupi.

Ševčenko za tekući kvalfikacioni prozor nije mogao da računa na Ihora Haratina i Viktora Kornilenka, a zbog povreda je ostao i bez Tarasa Stepanenka, Artema Besedina i Viktora Cigankova. Formacija sa pet igrača u zadnjoj liniji je dala rezultat protiv Galskih petlova, ali će se zato u potrazi za pobedom selektor Ukrajine najverovatnije vratiti na sistem sa četvoricom u zadnjoj liniji. U napadu se očekuju Ruslan Malinovski iz Atalante, Oleksandar Zubkov iz Ferencvaroša i centarfor Genta Roman Jaremčuk. Selektor Finske Marku Kanerva ima sve igrače na raspolaganju, dok se u startnih 11 očekuje povratak Tima Sparva, koji je duel sa Bosnom počeo na klupi.

GRUPA D

15.00: (20,0) Kazahstan (9,00) Francuska (1,12)

20.45: (1,70) Ukrajina (3,60) Finska (5,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

FrancuskaKazahstanUkrajinaFinskaKvalifikacije za SP 2022.Didije DešanKilijan EmbapeNgolo Kante

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara