Slavlje u Glazgovu (©Reuters)
Slavlje u Glazgovu (©Reuters)

Deset godina je prošlo kao tren: Glazgov Rendžers je šampion Škotske

Vreme čitanja: 2min | ned. 07.03.21. | 15:10

Od četvrte lige do trona za deceniju

Slavlje na plavoj strani Glazgova je počelo! Čekalo se tačno deset godina. Rendžers je danas postao novi šampion Škotske.

Direktno mu je pomogao večiti rival: Seltik je danas odigrao 0:0 sa Dandi junajtedom u gostima i time matematički ostao bez šansi da dostigne Policajce na vrhu tabele. Iste sekunde kada je sudija odsvirao kraj u Dandiju, na ulicama Glazgova počelo je slavlje. Posle pune decenije, najzad je došlo vreme radosti za navijače Rendžersa.

Izabrane vesti

Kakva je to decenija bila! Kako se sad vrte filmovi unazad. Ko je mogao i da pomisli tog proleća 2011. kada su Policajci podigli 54. šampionski pehar da će do narednog čekati deset godina. Da će proći put od dna do vrha.

U junu 2012. godine klub je bankrotirao, otišao je u likvidaciju i krenuo sa dna, iz četvrte lige, Treće divizije. Postao je Glazgov Rendžers simbol svega onog u fudbalu što pravednici priželjkuju, a ne dešava se maltene ni u jednoj ligi sveta: da najveći klub, kada pređe svoju finansijsku granicu, bude kažnjen spuštanjem na najniži rang, a ne da ga spasavaju na silu svi i svja i na štetu drugih. Neće se to nikad desiti ni Realu, ni Barseloni, Mančesterima, Liverpulu, ni Juventusu, Bajernu, pa ni Zvezdi i Partizanu.

Ali, Škoti su povukli nogu, uradili ono što su morali. Zato je danas, posle decenije agonije koju je Rendžers prošao, ova titula toliko slađa, verovatno najslađa od svih 54 prethodnih.

Nebo je uredilo da još jedan fudbalski pravednik danas dodirne zvezde. Stiven Džerard, ikona Liverpula, nije dočekao da sa svojim klubom osvoji titulu prvaka države. Onda kada se činilo da je Crveni drže jednom rukom, Džerardovo klizanje protiv Čelsija ostaće večni simbol tog neuspeha, jer je od tog kapitenovog klizanja otklizao i Liverpul na kraju na drugo mesto.

Na početku trenerske karijere Džerard je napravio malo čudo. Nije Rendžers čekao 30 godina kao Liverpul novu krunu, ali i ovih deset, ako se pogleda šta je sve preživeo, deluje kao trideset tuđih.

Sad može punih usta da se kaže: Rendžers je ponovo živ! I spreman da vrati u punoj meri dominaciju škotskim fudbalom.


tagovi

Glazgov RendžersŠkotskaStiven Džerard

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara