Din Smit (Foto: Reuters)
Din Smit (Foto: Reuters)

Din Smit na staklenim nogama, Čekićari prete da mu zakucaju poslednji ekser

Vreme čitanja: 4min | ned. 31.10.21. | 12:18

Norič je predobar za Čempionšip, a nedovoljno dobar za Premijer ligu, da li isto važi i za Lids?

Bila je Aston Vila minule sezone jedno od prijatnijih iznenađenja u Premijer ligi. Ostala je bez Džeka Griliša tokom leta i krenuli su problemi. Serija od tri poraza Sastav iz Birmingema ostavila je tik iznad opasne zone, a novi neuspeh bi, prema mišljenju engleskih medija, mogao da košta i posla trenera Dina Smita. S obzirom da je naredni rival Vest Hem, čini se da je engleski stručnjak zaista u problemu (17.30).

17.30: (2,90) Aston Vila (3,35) Vest Hem (2,60)

Izabrane vesti

Kada je pred Vilom oružje položio Mančester junajted, činilo se da su pred klubom bolji dani. Ipak, usledio je poraz od Totenhema, ali situacija se nije činila zabrinjavajućom. Sve se značajno promenilo u završnici derbija sa Vulverhemptonom po povratku sa reprezentativne pauze, kada je Smitova ekipa ispustila dva gola viška za pet minuta, a potom u sudijskoj nadoknadi ostala bez bodova. Protiv Arsenala nije pokazana željena reakcija. Tobdžije su kontrolisala stanje na terenu i nanele sastavu iz Birmingema treći vezani poraz.

Vest Hem sa druge strane blista. Sa pravom Dejvid Mojes napada mesta koja vode u Ligu šampiona. Čekićari su u seriji od četiri trijumfa u svim takmičenjima i to kakva. Bez primljenog gola na pleća je redom obarao Everton, Genk u Ligi Evrope, Totenhem i pre par dana Mančester Siti u Liga kupu (posle boljeg izvođenja jedanaesteraca). Trijumf nad aktuelnim prvakom ima poseban značaj, s ozbirom da su Građani dominirali poslednjih godina u kupu, a i da je Mojes odmorio dvojicu ključnih igrača - Deklana Rajsa i Mičela Antonija.

Na strani Čekićara je i tradicija. Ne znaju za poraz od Aston Vile skoro šest godina. Minule sezone su oba puta slavili u okršajima sa sastavom iz Birmingema (2:1 i 3:1), pre toga su dva puta remizirali.

Sastav iz Londona je zbog svega navedenog favorit i na Vila parku. Ipak, Smitu gori pod nogama, a pokazao je da se u takvim situacijama dobro snalazi i da ume da izazove reakciju ekipe.

Dobra vest za Vilu je da se u stroj vratio sjajni golman Emilijano Martinez, dok su van stroja Trezege i Morgan Sanson. Sa druge strane Mojes nema gotovo nikakvih problema, Vladimir Cufal se oporavio i spreman je da pomogne ekipi, a iz izolacije je izašao i njegov zemljak Aleks Kral, koji bi takođe mogao da bude u protokolu.

Par sati ranije nedeljni program u Premijer ligi otvaraju Norič i Lids na Kerou roudu (15.00). Duel timova koji ne mogu da se pohvale dobrim rezultatima ove sezone, što se posebno može reći za Kanarince.

Vratili su se ekspresno i na dominantan način puleni Danijela Farkea u elitni rang. Pregazili konkurenciju u Čempšionpšipu. Za razliku od izleta u Premijer ligi u sezoni 2019/20, ovoga puta su se dobro pojačali, ali beleže očajne rezultate. Prosto je neverovatno da za devet kola nisu uspeli da upišu nijednu pobedu i pritom izvuku samo dva boda. Kako stoje stvari, sledi im još jedan povratak u niži rang. S pravom se kaže da su daleko iznad konkurencije u Čempionšipu, ali da nisu dovoljno dobri za Premijer ligu.

Za razliku od Kanarinaca, Lids je prošle sezone bio hit na Ostrvu. Četa Marsela Bjelse je igrala atomski fudbal, nadigralva se sa svakim protivnikom i donela poseban šmek u elitni rang engleskog fudbala. Od ove takmičarske godine je situacija ipak drugačija. Teško sastav sa Eland rouda dolazi do bodova. Sakupio ih je svega sedam (dobio samo Votford). U seriji je od tri utakmice bez trijumfa, pa na Kerou roudu morao da dokaže da zaslujuže da opstane u društvu najboljih.

15.00: (3,35) Norič (3,35) Lids (2,25)

Megdan u Premijer ligi ova dva tima nisu delila od 1995. godine. Često su se potom sastajali u nižim rangovima, a poslednji put koplja su ukrstili početkom 2019. godine u Čempionšipu, kada je Norič bio ubedljiv na gostovanju (3:1). Mnogo toga se u oba kluba promenilo u međuvremenu, pa pređašnji rezultati u ovom slučaju, čini se, ne igraju preveliku ulogu.

Kadrovska situacija nije sjajna, Farke ne može da računa na Sema Birama, Bena Gibsona i Kristofa Cimermana, dok su pod znakom pitanja i Tod Kantvel i Pržemislav Plančeta. Sa druge strane nema Luka Ejlinga, Patrika Bamforda i Petera Koha, što je jasno veliki problem za Bjelsu. Još veći je što je pod znakom pitanja brazilski reprezentativac Rafinja.

PREMIJER LIGA – 10. KOLO

Subota

Lester - Arsenal 0:2 (0:2)

/Gabrijel 5, Smit Rou 18/

Barnli - Brentford 3:1 (3:0)

/Vud 4, Louton 32, Kornet 36 - Godos 58/

Liverpul - Brajton 2:2 (2:1)

/Henderson 4, Mane 24 - Mvepu 41, Trosar 65/

Mančester Siti - Kristal Palas 0:2 (0:1)

/Zaha 6, Galager 88/

Njukasl - Čelsi 0:3 (0:0)

/Džejms 65, 77, Žoržinjo 81 pen/

Votford - Sautempton 0:1 (0:1)

/Adams 20/

Totenhem - Mančester Junajted 0:3 (0:1)

/Ronaldo 39, Kavani 64, Rašford 86/

Nedelja

15.00: (3,35) Norič (3,35) Lids (2,25)

17.30: (2,90) Aston Vila (3,35) Vest Hem (2,60)

Ponedeljak

21.00: (2,30) Vulverhempton (3,20) Everton (3,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Din SmitAston VilaVest HemNoričLids JunajtedRafinja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara