Fudbaleri Dinama slave gol (©Reuters)
Fudbaleri Dinama slave gol (©Reuters)

Dinamo se prosuo na Maksimiru, zato Kranjčevićeva mora pasti: Kapiten Ademi otpao, Ivanušec upitan

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.07.21. | 12:05

Nekoliko dilema ima Damir Krznar pred meč drugog kola hrvatskog šampionata sa Dragovoljcem, povratnikom u elitu. Promo kvota u Mozzartu na trijumf Dinama - 1,25

Pomalo čudna situacija u Hrvatskoj. Dinamo nije na vrhu tabele, a to se nije često viđalo. Ne samo prethodnih godina, već deceniju i kusur. Ali Zagrepčani će i pored slabijeg starta biti prvo ime koje se povezuje sa naslovom prvaka. Sve dok neko ne dokaže da je zaista kadar da mu otme presto, kao što je to svojevremeno uradila Rijeka.

Modri su na startu šampionata razočarali na Maksimiru. Pokupio je bodove Slaven Belupo, pošteno se nasladio, a sladila se i Dinamova konkurencija. Baš zbog toga treba očekivati silovit odgovor Modrih. Ide četa Damira Krznara na noge Dragovoljcu (20.00), povratniku u elitni rang hrvatskog fudbala, koji je poput Dinama ostao bez bodova na premijeri u novoj sezoni.

Izabrane vesti

Upravo je zagrebački Dinamo „blisko vezan“ za Dragovoljac, ali ne kao što je to slučaj sa Lokomotivom. Pre 25 godina Dragovoljac je debitovao u elitnom rangu hrvatskog fudbala protiv Modrih, a sadašnji trener tima iz Maksimira bio je član te Dinamove generacije.

Poklopio se Modrima raspored, ne mrdaju iz Zagreba u uvodnim kolima, što je olakšavajuća okolnost po Damira Krznara. Dragovoljac će ugostiti Dinamo na stadionu u Kranjčevićevoj, a strateg hrvatskog šampiona naglasio je da je njegovom timu neophodna pobeda. Novi kiks omogućio bi konkurenciji da se udalji, a možda i doveo do prvih trzavica.

U prvenstvenu sezonu krenuli smo porazom protiv Slavena Belupa i ne možemo dozvoliti da napravimo još jedan kiks, tako da je jasno da protiv Dragovoljca moramo pristupiti ozbiljno i profesionalno, i probati da rešimo utakmicu čim pre je moguće. I istorija je pokazala da novi prvoligaši uvek imaju veliki motiv, uz naglašeni borbeni efekat i zato moramo parirati sa željom i voljom. Tada će naš kvalitet doći do izražaja. Očekujem s naše strane dobru utakmicu, potrebni su nam i pozitivna energija i dobri rezultati, jer zaista je puno utakmica pred nama u kratkom razdoblju, pa moramo držati dobru atmosferu”, istakao je trener Damir Krznar.

Iako je Dragovoljac na startu šampionata doživeo poraz od Istre u Puli (3:1), na Aldo Drosini je imao i dobre momente igre. Rezultat neće zavarati Damira Krznara. Svestan je strateg Dinama da je njegov tim ušao nešto sporije u sezonu i da mora biti maksimalno fokusiran.

Gledali smo tu utakmicu, nije to bilo tako lako kako što rezultat govori. Hrvatski Dragovoljac je imao svoje prilike i poluprilike, dobra otvaranja s brzim krilima. Treba da obratimo pažnju na te njihove prednosti, ali nadam se da ćemo ih uspešno limitirati i da ćemo mi voditi glavnu reč. Svaki sastav u HT Prvoj ligi zaslužuje respekt, liga nam je izjednačena, jaka, a i u ovoj prvoj, ranoj fazi dok ekipe još nisu posložile sve svoje kockice, svaka će utakmica biti jako zahtevna i u svakoj moramo biti jako ozbiljni”.

Modri su rutinirali Omoniju u Maksimiru, ali je kiparski predstavnik „odneo“ prve žrtve. Protiv Omonije su se povredili kapiten Arijan Ademi i Luka Ivanušec. Makedonski reprezentativac neće biti u sastavu, a trener Dinama ostavio je prostor da Ivanušec zaigra. Ipak, mala je verovatnoća da će se naći u startnoj. Klupa je realnija...

U prvi trenutak nam se učinilo da su povrede teže prirode. Ivanušec je prošao nešto bolje, njegova je povreda blaža. Verujem da će konkurisati za sastav iako ne mogu još 100 odsto tvrditi dok ne odradimo poslednji trening. Na našeg kapitana, nažalost, zasad nećemo moći da računamo. Njegova je povreda nešto teža od Ivanušecove. S druge strane, Marko Tolić osetio je nelagodu u listu, bojim se da ni on neće moći konkurisati. Daniel Štefulj je izvan pogona zbog gripa. Svi drugi su u kadru, a kako ćemo ga složiti, videćemo nakon poslednjeg treninga. Dakle, kad vidimo kako su se oporavili igrači koji su odigrali zahtevnu utakmicu protiv Omonije”.

Damir Krznar je evocirao uspomene na prvi duel Dinama i Dragovoljca na Maksimiru. U modrom dresu Mark Viduka, Marko Mlinarić, Tomislav Rukavina, Igor Cvitanović, Zvonimir Soldo, otac Danijela Štefulja… Sa suprotne strane Blaž Slišković, Predrga Jurić, Stejpan Tomas… A, pobednički gol delo je Zorana Mamića, bivšeg igrača i trenera Modrih.

Sećam se, pobedili smo ovde na maksimirskom travnjaku s 1:0. Bila je to moja prva sezona u Dinamu. Pamtim je kao tešku, neugodnu utakmicu, Dragovoljac je bio jaka ekipa. Sećam se iskusnih, odličnih igrača koji su ih pojačali u to vreme. Bili su sjajni, vrlo čvrsti, zaista tvrd orah”, prisetio se Damir Krznar.

Prošlo je sedam godina od njihovog poslednjeg međusobnog dvoboja, a Dragovoljac je tada isprašen na oproštaju od elite – 5:0.

HRVATSKA 1 - 2. KOLO

Petak

20.00: (9.50) Dragovoljac (6.25) Dinamo (1.25)

Subota

18.55: (2.35) Slaven (3.00) Lokomotiva (3.10)

21.00: (1.73) Gorica (3.50) Šibenik (4.60)

Nedelja

18.55: (1.50) Rijeka (3.90) Istra (6.25)

21.00: (2.60) Hajduk (3.20) Osijek (2.60)

***kvote su podložne promenama




tagovi

HrvatskaHrvatski DragovoljacDinamo ZagrebHrvatska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara