Nejmar (©Reuters)
Nejmar (©Reuters)

Dinizovi Brazilci na popravnom, Urugvaj čeka na slavlje 22 godine

Vreme čitanja: 3min | uto. 17.10.23. | 23:03

Nebesko-plavi dočekuju Nejmara i družinu u 4. kolu južnoameričkih kvalifikacija za Mundijal

Posle tri runde u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo na južnoameričkom kontinentu, samo je aktuelni svetski šampion preživeo tri utakmice neoštećen. Brazil, drugi najbolji tim na rang-listi, senzacionalno je kisknuo protekle sedmice i ostao bez unapred upisane pobede protiv Venecuele. Šansa za iskupljenje dolazi na gostovanju Urugvaju, gde su Brazilci blagi favoriti.

Derbi 4. kola južnoameričke divizije kvalifikacija za Mundijal 2026. godine odigraće se u noći između utorka i srede od 02.00 časova po srednjoevropskom vremenu u Montevideu. Urugvaj će na kultnom stadionu Sentenariju ugostiti nepredvidivi Brazil.

Izabrane vesti

Kažemo „nepredvidivi“, zato što su izabranici

Fernanda Diniza pokazali dva lica u ovim kvalifikacijama. Započeli su ih silovito, deklasirali Boliviju sa 5:1, ali su potom pokazali i prve boljke.

U septembru su u Limi savladali Peru sa 1:0 golom Markinjosa tek u 90. minutu, da bi zatim 13. oktobra potpuno razočarali svoje navijače u Kujabi, odigravši 1:1 sa nejakom Venecuelom.

02.00: (4,30) Urugvaj (3,60) Brazil (1,95)

Sada čeka Brazilce najveći izazov u dosadašnjem toku kvalifikacija, gostovanje Urugvaju, od kojeg se takođe očekuje da bez većih problema zauzme neku od prvih šest pozicija na tabeli. Doduše, nisu se baš ni podmlađeni Urugvajci idealno pokazali do sada. Pobedili su u prvom kolu Čile 3:1, zatim su izgubili u Kitu od Ekvadora 1:2, te odigrali 2:2 sa Kolumbijom u Barankilji.

Poslednja tri puta kada je Brazil dolazio u Montevideo kući se vraćao sa svim bodovima u džepu. Sva tri puta je lako trijumfovao, sa po 4:0, 4:1 i 2:0. Poslednji susret ove dve selekcije gledali smo pre dve godine u Brazilu, tada je domaćin takođe rutinski slavio sa 4:1, uz sjajnu partiju Nejmara začinjenu pogotkom uz dve asistencije.

Očekuje se da će fudbaler Al Hilala Nejmar ponovo da bude starter protiv Urusa, ali se isto tako najavljuje da će Diniz da napravi određene rezove u ekipi posle neuspeha sa Venecuelancima. Sa 79 golova u 127 nastupa, Nejmar je najbolji strelac u brazilskim redovima. Zvezda Selesaa je bila uključena u pet od sedam golova u aktuelnim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Najverovatnije će ceh da plati Rišarlison, koji ima mnogo problema sa realizacijom i nije dao gol na poslednjih šest mečeva u nacionalnom dresu, još od Mundijala u Kataru. Njega će verovatno zameniti Gabrijel Žezus, dok se očekuje i da Karlos Augusto uskoči na poziciju levog beka umesto Giljermea Arane.

S druge strane, Urugvaj nije pobedio ni u jednom meču u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo od uspešnog otvaranja protiv Čilea 3:1. Posle poraza u Ekvadoru 1:2, usledio je remi u Kolumbiji 2:2. U sve tri utakmice Urusi nisu uspeli da sačuvaju mrežu, i stoga ostaje da se vidi kako će se odbrana nebesko-plavih ponašati protiv napada Brazilaca.

Urugvaj se oslanja na prednost domaćeg terena protiv Brazila. Bilo je šest pobeda u poslednjih šest međunarodnih mečeva na domaćem terenu, uključujući trijumf 3:1 protiv Čilea u tekućoj utakmici kvalifikacija za Mundijal. Međutim, takođe treba napomenuti da je Urugvaj izgubio poslednje tri domaće utakmice od Selesaa. Urugvaj je poslednji put savladao Brazilce u međunarodnoj utakmici kod kuće u julu 2001, dakle pre 22 godine.


JUŽNA AMERIKA, KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO - 4. KOLO


Utorak


Venecuela - Čile U TOKU

Sreda


00.30: (1,33) Paragvaj (5,40) Bolivija (11,0)


01.30: (2,15) Ekvador (3,30) Kolumbija (3,90)


02.00: (4,30) Urugvaj (3,60) Brazil (1,95)


04.00: (9,00) Peru (4,40) Argentina (1,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za svetsko prvenstvoFudbalska reprezentacija BrazilaReprezentacija Brazilareprezentacija Urugvaja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara