Klarismario Santos (©fkzeljeznicar.ba/Damir Hajdarbasic)
Klarismario Santos (©fkzeljeznicar.ba/Damir Hajdarbasic)

Doktor za sarajevski derbi: Edis Mulalić Željin recept za pobedu

Vreme čitanja: 4min | pet. 26.08.22. | 11:59

BiH 1: Okršaj velikih rivala biće upriličen večeras na Grbavici

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Ni Željezničar se prošlom sezonom ne može pohvaliti. Zlatna sredina samo je bila realnost tima sa Grbavice, pa se otprilike sa istim očekivanjima ušlo u novu sezonu. Jednostavno, loša finansijska situacija koja nikako da se konsoliduje, diriguje sve ostalo.

Izabrane vesti

Tokom leta, Željo nije bio preterano aktivan. Stiglo je nekoliko pojačanja koja su za sada opravdala očekivanja, dok neki i nisu baš. Međutim, u ovu sezonu Željezničar je ušao jako dobro. Imaju osam bodova i na šestom su mestu tabele. Mada, uz malo sportske sreće, definitivno su mogli imati koji bod više. Sve je krenulo od remija sa Leotarom na Grbavici, da bi nakon toga došao onaj iznenađujući trijumf u Mostaru nad Zrinjskim. Posle toga, ponovo domaći remi. Ovaj put sa Širokim Brijegom, gde je Željo po svemu prikazanom, definitivno zaslužio pobedu.

U naredna tri meča upisana su dva gostujuća poraza, od Veleža i Borca, dok je na Grbavici, Tuzla Siti razmontiran sa 4:2. Dakle, rezultati i nisu loši, pogotovo na Grbavici gde zaista Željezničar igra dijametralno suprotno, nego što je to slučaj u gostima. Svakako, velike zasluge za to imaju i navijači, jer je gotovo svaka domaća utakmica Želje jako puno ispraćena.

20.00: (2,85) Željezničar (2,90) Sarajevo (2,60)

Pokazao je tim Edisa Mulalića da ove sezone imaju kvalitet da se nose sa svima, što prošle i nije bio baš slučaj, tako da bi večiti derbi sa Sarajevom mogao biti prekretnica i za plavi deo prestonice BiH. Generalno, otkako je na klupu seo Mulalić, željo igra taj agresivni, borbeni, trkački stil igre. Upravo to je bio i recept za sve predstojeće, pa se sa pravom može reći da je upravo sadašnji trener najbolji pelcer za Sarajevo, jer do sada nije izgubio niti jedan večiti derbi, iako je preko puta sebe imao tri različita trenera. Biće ovo ukupno peti sarajevski derbi za trenera Edisa Mulalića, a do sada na svom kontu protiv gradskog rivala ima tri pobede i remi.

Prvi put je Mulalić sa klupe predvodio Željezničar u derbiju sa Sarajevom 4. oktobra 2015.godine. Sarajevo je bilo favorit, a na klupi je sedeo iskusni stručnjak iz Srbije Miodrag Ješić. Željo je slavio pobedu sa 1:0. Drugi duel sa Sarajevom, Mulalić je imao iste sezone u 26. kolu, kada je na Koševu Željo slavio sa 1:0, golom Miroslava Stevanovića.

Početkom godine, Mulalić je započeo svoj novi mandat na klupi tima sa Grbavice i u dva susreta upisao pobedu i remi (2:0, 1:1). Dakle, očigledno je da čovek zna kako se igraju ovakve utakmice, pa će njegovi zadaci biti ključni za večerašnji okršaj.

Očigledno da čovek zna kako se vode ovakve utakmice.

Ovo su utakmice koje se igraju vrućeg srca i hladne glave. Nadam se da će svi akteri derbija biti na nivou, uključujući i sudije. Ovde ne vredi ni poredak na tabeli ni nikakve statistike. Pokušavam preneti svojim igračima da se ova utakmica treba igrati kao da je zadnja i kao da nikada više nećeš igrati. Samo to je dobitni recept. Mi respektujemo protivnika. To su naši sugrađani i nikada ništa nisam ružno rekao. Respektujemo ih ali se ne bojimo. Ovde ništa ne vredi što je neko u seriji loših rezultata. Odlučiće detalji ko se bolje fokusira i snađe. Ja da igram znao bih kako bih, a to ću sve pokušati preneti igračima“, kazao je Mulalić uoči večerašnjeg duela sa Željezničarom.

Kada je reč o igračima, ono što stručni štab svakako može da raduje jeste činjenica da Brazilac Klarismario Santos igra u fantastičnoj formi. U ovom trenutku jedan je od najboljih igrača lige što je i pokazao u prethodnom periodu. Kada je ovog leta iz Rudar Prijedora stigao na Grbavicu, niko u njemu nije video neko velelepno pojačanje. Međutim, da će donositi ovoliku prevagu, nije se moglo predvideti. Pogotovo je to bio slučaj u domaćim utakmicama, gde je Santos svojom neverovatnom brzinom 'o jadu zabavio' gostujuće defanzivce.

Najbolju partiju pružio je protiv Tuzla Sitija, a desni bek Tuzla Sitija i povremeni reprezentativac Ajdin Nukić skrivio je dva penala nad njim, od kojih je jedan i sam Santos realizovao. Isti slučaj bio je i protiv Širokog Brijega pa je Moris Valinčić bukvalno visio na crvenom kartonu zbog čestih i zakašnjelih startova nad Santosom. Za kratko vreme, postao je ljubimac navijača i glavna uzdanica Željezničara što će sigurno biti dodatan razlog za optimizam, jer ukoliko on bude na nivou, odbrana Sarajeva će morati dobrano da se preznoji.

BIH 1 - 7. KOLO

Petak

17.00: (1,32) Borac (4,70) Leotar (9,00)

20.00: (2,85) Željezničar (2,90) Sarajevo (2,60)

Subota

17.00: (1,75) Igman (3,40) Sloga (4,70)

17.30: (1,80) Sloboda (3,35) Posušje (4,40)

19.00: (2,30) Široki Brijeg (2,90) Velež (3,35)

Odloženo

Zrinjski - Tuzla Siti

*** kvote su podložme promenama



tagovi

BiH 1ex-Yu fudbalEX-YU ligeŽeljezničarSarajevo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara