Igrači Sarajeva (©fksarajevo)
Igrači Sarajeva (©fksarajevo)

Karma ili manjak sreće: Večiti derbi prekretnica za Sarajevo i Feđu Dudića

Vreme čitanja: 5min | pet. 26.08.22. | 11:25

BiH 1: Grbavica će večeras da bude poprište 147. obračuna velikih rivala

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Prethodna sezona u Premijer ligi bila je jedna od najneuspešnijih u istoriji Sarajeva. Bordo tim je ostao bez titule, Kupa, ali i Evrope. Sve to kumovalo je velikim turbulencijama u klubu koje su usledile odmah nakon toga. Poseglo se za radikalnim odlukama. Prvo je imenovan novi-stari sportski direktor Emir Hadžić. Čovek koji je bio najzaslužniji za uspehe Sarajeva u bližoj prošlosti. Čim je seo na direktorsku stolicu krenuo je sa poslom.

Izabrane vesti

Prvi i osnovni cilj bio je novi trener. Doveden je Feđa Dudić. Mladi i perspektivni stručnjak koji je sa Veležom napravio čudo i tim iz Mostara bukvalno podigao iz pepela. Bila je to polazna tačka. I Dudić je odmah zavrnuo rukave te na opšte iznenađenje celokupne javnosti otpisao nekoliko igrača koji su godinama bili nosioci igre, poput Dupovca, Hebibovića, Velkoskog... Umesto njih dovedeni su oni koji su etiketirani kao velika pojačanja, Adnan Džafić, Ivan Ikić, Nemanja Tomašević, Nardin Mulahusejnović, Marin Aničić, Vlatko Drobarov, Muhamed Musa. Kadar i više nego dovoljan da se juriša na titulu. U pripremnom periodu sve je cvetalo. Sarajevo je igralo lepo i videla se pozitivna promena. Novi trener Feđa Dudić nije štedeo komplimente na račun svojih igrača, te je konstantno ponavljao da će u novoj sezoni Sarajevo biti potpuno novo.

Sezona je krenula kao iz bajke. Tri utakmice, tri pobede. Navijači su se vratili na tribine, atmosfera u timu fantastična. Sve je vrvilo od optimizma i sve glasnijih najava da će Sarajevo biti novi šampion Bosne i Hercegovine. Perspektivni stručnjak se nije libio davati izjave kako bordo tim igra najlepši fudbal u poslednjih nekoliko godina i kako je trenutna ekipa dobila potpuno nove obrise za razliku od prethodnih tumaranja. Izjave preoptimistične i preuranjene, pa se u sarajevskim kuloarima neretko može čuti da je Feđa Dudić "tražio đavola".

20.00: (2,85) Željezničar (2,90) Sarajevo (2,60)

Odjednom, sve je krenulo nizbrdo. Prvo, neočekivani debakl od Tuzla Sitija (1:5), gde je Sarajevo delovalo kao izgubljeno. Bez igre, taktike, cilja. Posle toga, usledio je poraz od novajlije u ligi, Igmana iz Konjica. Bordo tim je opet delovao neorganizovano, bezvoljno, rastrzano. A kao što to neretko biva u velikom klubu poput Sarajeva, navijači su opet preuzeli primat. Odmah nakon sudijskog zvižduka, igrači su na čelu sa stručnim štabom došli na raport kod popularnih "Hordi zla"', od kojih su dobili kritike za loše i bezvoljne partije. Nepošteđen je bio i kapiten Asmir Suljić, koji je u smiraj prošle sezone bio daleko najkvalitetniji igrač lige, dok već sada deluje kao nespremni i nedovoljno kvalitetni klinac.

Uveliko su krenule trzavice u i oko kluba, pa je svaki naredni potez bio pod lupom. Bio je to i drugi šamar i opomena da se titula ne osvaja u trećem kolu i da je rečenica 'Sarajevo igra najlepši fudbal u poslednjih nekoliko godina' preteška za izgovoriti. Usledio je novi domaći meč. Na stadionu Bilino polje u Zenici gostovala je Sloboda. Tim, koji do tada nije predstavljao ozbiljnu pretnju, te je Sarajevo uprkos rezultatskoj krizi važilo za velikog favorita. Međutim, opet hladan tuš. Kola koja idu nizbrdo teško je zaustaviti. Na koncu svega, mršavi remi 1:1. Da stvar bude još gora, u poslednjem minutu meča penal za pobedu promašio je Rifet Kapić. Kako su to podneli navijači, najbolje pokazuje činjenica da je nekadašnji omladinac bordo tima, dan nakon meča zatražio raskid ugovora. Razlog – pretnje i pritisak navijača.

Istih onih, koji su bezmalo puta bukvalno na linč stavili velikane koji su bili u Sarajevu poput Roberta Jarnija, Meha Kodra, Miodraga Ješića, Husrefa Musemića...

Svestan toga je svakako morao biti i Feđa Dudić kada je poletio u visine nakon tri uvodna trijumfa. Iako, demagoški, Dudić konstantno govori da njegova ekipa nije poletela, činjenice su drugačije, pa se postavlja pitanje da li je prethodni turbulentan period plod loše forme ili je to karma?! Bilo kako bilo, perspektivni stručnjak će morati biti pažljiviji u izjavama naredni put, ukoliko ga bude, jer je nepoznato koliko će još kredita imati kod navijača i Uprave kluba.

Najbolji način da se odredi smer u kojem će ići ljubav na relaciji Sarajevo – Feđa Dudić, jeste gradski i večiti derbi. Utakmice u kojima se brišu forme, rezultati, favoriti. Utakmice gde je bitna prevlast u gradu i utakmice gde se sve ostalo zaboravlja. Sigurno neće izostati podrška navijača, pa će kao i skoro svaki derbi Grbavica biti ispunjena do poslednjeg mesta. Sarajevo će večeras na Grbavici protiv Željezničara pokušati stvari vratiti na početak.

Čast mi je što ću u jednoj ovakvoj utakmici predvoditi Sarajevo. Navijačima ova utakmica mnogo znači i nije kao svaka druga. Mi smo se pripremili kao i za svaku drugu utakmicu koja nosi tri boda. Istina je da smo bili u mini krizi, ali zaista mogu da budem zadovoljan utakmicom protiv Slobode, iako nismo osvojili sva tri boda. U prethodnim mečevima nam je falilo i malo sreće, ali kažu da sreću moraš zaslužiti. Na treningu nemamo nekih preteranih oscilacija, tako da ulazimo spremni u ovaj meč. Vratili smo samopouzdanje i sigurno je da se imamo čemu nadati“, poručio je šef stručnog štaba Sarajeva Feđa Dudić.

Poznavajući ekipu koju sa klupe predvodi Feđa Dudić tražiće se visok presing, puno trčanja, ali u isto vreme i što mirnija i sigurnija pas igra. Gledajući pojedinačno, bordo tim ima nešto bolje igrače, ali i pticama na grani je jasno da u ovakvim utakmicama imena ne igraju. Očekuje se da Dudić od prve minute na travnjak stadiona Grbavica pošalje igrače koji su izneli i dosadašnjih šest utakmica uz poneke izmene, pogotovo u veznom redu, gde je ostala šupljina zbog pomenute situacije sa Rifetom Kapićem. Biće zanimljivo videti ko će početi na štoperskoj poziciji, budući da se najnovije pojačanje u vidu Marina Aničića teško povredilo, a eksperiment sa Andrejom Đokanovićem na poziciji centralnog defanzivca i nije se baš pokazao preterano uspešnim.

Sve u svemu, mogla bi ovo biti utakmica koja će odrediti dalju sudbinu saradnje sa trenerom. Na kraju krajeva, upravo je večiti derbi koštao posla i mnoge Dudićeve prethodnike. Poslednji u nizu je bio Makedonac Aleksandar Vasoski koji je u prethodnom derbiju remizirao na Koševu 1:1, nakon čega je došlo do raskida saradnje sa bordo timom.

Ovo će biti ukupno 147.večiti derbi, a nešto uspešniji je Željezničar sa 46 pobeda, dok je Sarajevo slavilo u 44 navrata. Nerešenim rezultatom okončano je 56 susreta. Plavi sa Grbavice bili su uspešniji u poslednja dva derbija prošle sezone. Upisali su trijumf na Grbavici 2:0, dok su remizirali na Koševu 1:1.

BIH 1 - 7. KOLO

Petak

17.00: (1,32) Borac (4,70) Leotar (9,00)

20.00: (2,85) Željezničar (2,90) Sarajevo (2,60)

Subota

17.00: (1,75) Igman (3,40) Sloga (4,70)

17.30: (1,80) Sloboda (3,35) Posušje (4,40)

19.00: (2,30) Široki Brijeg (2,90) Velež (3,35)

Odloženo

Zrinjski - Tuzla Siti

*** kvote su podložme promenama



tagovi

BiH 1ex-Yu fudbalEX-YU ligeŽeljezničarSarajevo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara