Vestfalen (©Reuters)
Vestfalen (©Reuters)

Dortmundov plan za januar: Roze dobio poverenje, vreme je za prava pojačanja

Vreme čitanja: 4min | uto. 21.12.21. | 08:30

Milioneri ove zime neće dovoditi bisere za brušenje, nego proverene igrače...

Polusezona za zaborav na Vestfalenu. A krenulo je vaš ambiciozno. Stigla željena zamena za Džejdona Sanča (Donjel Malen; na toj transakciji ušteđeno 55.000.000 evra, pokriven minus nastao usled korona-krize), angažovan jedan od najuspešnijih nemačkih trenera poslednjih godina (Marko Roze), na premijeri torpedovan Ajntraht iz Frankfurta (5:2)... Izgledalo je da Borusiju čeka berićetna jesen, a onda su kola krenula nizbrdo - iznenađujući porazi u Ligi šampiona koji će dovesti do eliminacije u grupi, blede partije u Bundesligi i prosipanje bodova tamo gde se nikako nije smelo. Pa kao zlo na naopako poraz u Der Klasikeru i naposletku šokantan rezultat u Berlinu protiv Herte - 2:3.

Kad je crta podvučena čak pet ligaških poraza! Izvesno nedostižnih devet bodova zaostataka za liderom i najvećim rivalom Bajernom, 26 primljenih golova iliti četiri više od Arminije iz Bilefelda, drugog najslabijeg tima Bundeslige.

Izabrane vesti

I kao najveće problem ako pitate navijače - igra bez prepoznatljivog identiteta kao Rozeov najveći greh.

Uprava na čelu sa Hans Joakimom Vackeom, direktorom Mihaelom Corkom i njegovim naslednikom Sebastijanom Kelom već je zasedala. Odlučeno je da se aktuelnom šefu struke da još vremena, te da se zajedno sa njim napravi plan za zimski prelazni rok.

Slučaj "Erling Haland" polako ide ad acta. Reči Mina Rajole od pre nekoliko dana predstavljaju pravu muziku za uši svih u klubu, tako da Milioneri mirno mogu da se posvete jačanju ostalih linija tima, a da pitanje novog napadača odgode za leto.

Kako navodi Bild načelni dogovor na Vestfalenu postoji. Uprava i trener složili su se da jačanje kadra krene od veze i ofanzivne linije, jer veruju da bi Dan Aksel Zagadu (kao nekadašnji TOP projekat kluba) konačno trebalo da se stabilizuje, ostane zdrav do kraja sezone i počne da pokazuje zbog čega su ga u tinejdžerskim danima držali za jednog od najboljih mladih defanzivaca u Evropi. Istina je da u defanzivnoj liniji škripi na sve strane, istina je da Mats Humels više nije igrač svetske klase (u derbiju sa Bajernom to se najbolje videlo), međutm teška povreda Đija Rejne, onda Rojsova sklonost povredama, razočaravajuće igre Torgana Azara, bundesligaškom nivou i dalje nedorasli vunderkind Mukoko, promašena akvizija Rejnijer, te ostareli Aksel Vicel, jasan su pokazatelj hitnosti, gde treba da se "krpi".

Klupska filozofija i potezi koje su Milioneri povlačili godinama unazad svrstali su Borusiju među najbolje razvojne klubove sveta. Ne beže od toga na Vestfalenu, ali očito da ipak imaju određenu odgovornost prema navijačima, te su rešili da ove zime ekipu zaista pojačaju. Odnosno da ne dovede bisere za brušenje, već gotove igrače koji bi odmah počeli da prave razliku.

U fokusu su, tvrdi Bild, tri imena. Za krilne pozicije Hakim Ziješ (28) iz Čelsija i Everton (25) iz Benfike, odnosno za sredinu terena Denis Zakarija (25) iz redova imenjaka iz Menhengladbaha.

Dortmund će najteže do Ziješa, kao najveće zvezde s ovog mini spiska. Mada kod Tomasa Tuhela nema veliku ulogu, nekadašanji igrač Ajaksa prima više od 10.000.000 evra po sezoni, što je cifra nedostižna za Nemce. Još veći problem predstavlja činjenica da Ziješ ima tri i po godine ugovora sa Plavcima.

Ideja postoji: Borusija bi pozajmicu s pravom otkupa, s tim da bi Čelsi morao da prihvati da plaća gotovo polovinu plate. A kasnije bi, nakon isteka pozajmice, Marokanac svakako morao da pristane na značajno manja primanja kako bi ostao u Dortmundu.

Jasno je, dakle, da se radi o veoma komplikovanoj operaciji u najavi.

Hofman i ZakarijaHofman i Zakarija

Denis Zakarija, s druge strane, ima otvoren put do nekadašnjeg učitelja Marka Rozea. Švajcarcu ugovor ističe na leto, on je već kazao Maksu Eberlu da ne želi da ostane u Gladbahu i sada je Ždrepcima da pokušaju da ga unovče tokom zime, kako na leto ne bi otišao za džabe. Bild tvrdi - Gladbah bi pristao da ga pusti u januaru za cifru od oko 8.000.000 evra.

Roze bi tako dobio svog starog vojnika koji može da igra u sredini, ali po potrebi i da se spusti na mesto štopera, takozvanog čistača.

Naposletku Brazilac Everton. Borusija ga je htela na leto 2020. Tada Gremio nije bio raspoložen za pregovore, izričito je potraživao 20.000.000 evra i Dortmund se povukao iz trke, prepustivši krilnog napadača Benfiki.

Nakon nešto više od godinu dana na Lužu Brazilac je agentima signalizirao kako je nezadovoljan. Žorž Žezus mu prečesto menja pozicije, nikako da pronađe onu pravu i Everton nema ništa protiv toga da promeni sredinu. Milioneri su se ponovo javili i prvi kontakti su uspostavljeni. Doduše, oko Brazilca se motaju još Milan i Everton."Posledice korona-krize i dalje imaju uticaja na funkcionisanje kluba, prave veliku rupu u našoj kasi. Moraćemo u skladu s tim da planiramo pojačanja. Tako da nećemo moći mnogo toga da uradimo. Moramo da mislimo na dobrobit kluba, da poslujemo pametno", kazao je Roze u ponedeljak.

Nemačke kolege na kraju konstatuju da će svi budući poslovi Dortmunda u velikoj meri zavisiti od toga da li će uprava isposlovati prekid pozajmice Rejnijera i njegov povratak u Real (čime bi se oslobodio prostor u budžetu za plate), te da li će treći golman s velikim primanjima - Roman Birki, prihvatiti da na zimu pčromeni sredinu.

U svakom slučaju dolazak sve trojice igrača koji su na radaru ne deluje kao izvodiva misija. Makar ne tokom januara..


tagovi

Marko RozeDenis ZakarijaHakim Zijeh

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara